THEPOWERGAME
Χρηματοδότηση για startups μέσω Αναπτυξιακού και ΕΣΠΑ
– Μπορεί στις μισές περιφέρειες o αριθμός των startups να είναι αναλογικά μεγάλος (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη κυρίως, αλλά και Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία), στις υπόλοιπες όμως ο αριθμός είναι χαμηλός (2 ανά 100.000 κατοίκους και χαμηλότερα). Σ’ αυτές, λοιπόν, τις περιφέρειες, Ιόνια Νησιά (2 ανά 100.000 κατοίκους), Ήπειρο (1,9), Νότιο Αιγαίο (1,5), Θεσσαλία (1,5), Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (1,4) και Πελοπόννησο (0,9), το υπουργείο Ανάπτυξης και το Elevate Greece συνεργάζονται με τις οικείες περιφερειακές Αρχές, ώστε στο πλαίσιο του εν εξελίξει ΕΣΠΑ 2021-27 να σχεδιαστούν ειδικές δράσεις για την ενθάρρυνση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, για τις startups ετοιμάζεται και ειδική δράση μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Η διεθνής… καριέρα της Kariera
– Έχουμε ξαναγράψει σε αυτήν τη στήλη για τις ελληνικές startups που βάζουν το καπέλο του επενδυτή, εξαγοράζοντας είτε μικρότερες νεοφυείς εταιρείες εντός Ελλάδας, είτε καινοτόμους παίκτες του εξωτερικού. Πλέον το εγχώριο οικοσύστημα τεχνολογίας προσθέτει στο παλμαρέ του άλλη μια καινοτομία. Αυτή σχετίζεται με την εταιρεία Kariera, που διαθέτει τη γνωστή πλατφόρμα εύρεσης και διαχείρισης προσωπικού, η οποία χθες ανακοίνωσε την εξαγορά των επιχειρήσεων της CareerBuilder L.L.C σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της είδησης είναι ότι μια startup από την Ελλάδα εξαγοράζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος μιας εταιρείας, της CareerBuilder L.L.C, που την είχε εξαγοράσει 16 χρόνια πριν. Να θυμίσουμε ότι το 2007 η ελληνική startup πουλήθηκε στην πολυεθνική CareerBuilder, για να επαναγοραστεί 20 χρόνια από ένα από τους δύο ιδρυτές της, τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, και τους αδελφούς Παντελιάδη. Η ελληνική εταιρεία μέσω των εξαγορών αποκτά πλέον προφίλ ολοκληρωμένου ομίλου, με 300 εργαζομένους, γραφεία σε 10 πόλεις και κύκλο εργασιών της τάξης των 30 εκατ. ευρώ το 2023. Πλέον το Kariera Group θα αξιοποιεί τα 15 νέα sites εύρεσης προσωπικού σε Ευρώπη και Ασία, δημιουργώντας μια πλατφόρμα με θέσεις εργασίας σε 10 διαφορετικές χώρες.
Οι νέες business της Wyndham με τη Zeus
– Την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας τους ανακοίνωσαν ο ξενοδοχειακός όμιλος Wyndham Hotels & Resorts και η Zeus International Hotels & Resorts, του Χάρη Σιγανού. Πρόκειται για μια νέα, μη αποκλειστική συμφωνία για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων κάτω από το σήμα Trademark Collection by Wyndham and Registry Collection Hotels. Η συμφωνία θα επικεντρωθεί σε διάφορους προορισμούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία. Η συνεργασία των δύο ομίλων ξεκίνησε το 2017, δημιουργώντας κορυφαία ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Ιταλία, όπως τα Wyndham Grand Athens, Wyndham Athens Residence, Dolce by Wyndham και Ramada by Wyndham Attica Riviera, Wyndham Grand Crete Mirabello Bay και πιο πρόσφατα το Dolce Wyndham Milan Malpensa.
Το χάσμα στα περιθώρια κέρδους των φαρμάκων και η… πρόσβαση
– Μιλάμε για επενδύσεις R&D στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά τα νέα φάρμακα λανσάρονται πρώτα στο εξωτερικό και μετά κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ένα νέο καινοτόμο φάρμακο θα πρέπει να βγει πρώτα σε άλλες αγορές για να πάρει τιμή! Επιπλέον, στις εξαγωγές τα περιθώρια κέρδους κυμαίνονται στο 50%, ενώ στην εγχώρια αγορά μετά βίας φτάνουν το 10%-15%. Τα παραπάνω λένε πολλά τόσο για τον ανταγωνισμό, όσο και για την προσβασιμότητα των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες. Για να τα λέμε όλα, η βιομηχανία συνεισφέρει με επενδύσεις, φόρους, clawback & rebates, εισφέροντας στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη περί το 1,5 δισ. ευρώ. Άλλα 670 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Ωστόσο, η φαρμακευτική δαπάνη της χώρας υστερεί έναντι άλλων μελών της ΕΕ κι αυτό είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες και να βελτιωθεί η πρόσβαση του πληθυσμού σε καινοτόμα φάρμακα.
Η ώθηση από τον τουρισμό
– Απίστευτη η ώθηση του τουρισμού στην οικονομία, πριν καλά-καλά φτάσουμε στην αρχή του καλοκαιριού. Στο δημοσιονομικό πεδίο, μέρος των υπερεισπράξεων του πρώτου τετραμήνου οφείλεται στις αυξημένες ροές ξένων επισκεπτών και στον τζίρο των συναφών δραστηριοτήτων. Στο πεδίο της απασχόλησης, το ιστορικό υψηλό του θετικού ισοζυγίου προσλήψεων-αποχωρήσεων οφείλεται κυρίως στον τουρισμό: 61.723 θέσεις πλεόνασμα εργαζομένων στα καταλύματα, 29.102 θέσεις πλεόνασμα εργαζομένων στην εστίαση και 3.147 επιπλέον θέσεις στα ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Η επιθετική πολιτική των συνεταιριστικών τραπεζών
– Τα δίνουν όλα οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Κατ’ αρχάς, επιφύλαξαν μεγαλύτερο ψαλίδι στα επιτόκια των συνεπών δανειοληπτών σε σχέση με αυτό των συστημικών τραπεζών. Επιπλέον, κινούνται πιο επιθετικά στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Μόλις χθες, η Συνεταιριστική Ηπείρου ανακοίνωσε επιτόκιο 1,75% για 6μηνης διάρκειας προθεσμιακές, 2,25% για 12μηνης και 3,5% για διετούς διάρκειας, κάνοντας δώρο και τα έξοδα διαχείρισης.
! Η Wolt συνεχίζει το δυναμικό πλάνο γεωγραφικής επέκτασής της, φτάνοντας, πλέον, στις 11 πόλεις. Τα Ιωάννινα είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο δίκτυό της, με πάνω από 70 επιχειρήσεις της πόλης, όλων των κατηγοριών, διαθέσιμες στην εφαρμογή. Ο αριθμός των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων εστίασης αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά, ενώ παράλληλα στην πλατφόρμα οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και από επιλεγμένες επιχειρήσεις λιανικής. Παράλληλα, η Wolt διαθέτει συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης.
Εξαγωγές πετρελαίου στη… Σαουδική Αραβία
Όποιος αναρωτιέται ακόμα πώς αντέχει η Ρωσία τις δυτικές κυρώσεις, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στα επίσημα στοιχεία, για να διαπιστώσει πόσο διάτρητο είναι το πλαίσιο των κυρώσεων και ποιοι τελικά κερδίζουν από αυτήν την ιστορία. Το 2022, λοιπόν, η Ρωσία αύξησε σημαντικά την προσφορά πετρελαιοειδών στη… Σαουδική Αραβία, κυρίως ντίζελ και μαζούτ. Παρ’ όλο που η χώρα είναι μεγάλη παραγωγός πετρελαίου, αγοράζει προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία με έκπτωση και τα εξάγει στις παγκόσμιες αγορές. Η Σαουδική Αραβία το 2022 αγόρασε ρωσικά προϊόντα πετρελαίου αξίας 250 εκατ. δολαρίων, τα οποία προφανώς κατέληξαν και στην Ευρώπη…