THEPOWERGAME
Τα νέα αρδευτικά του Ταμείου Ανάκαμψης
– Με 93,6 εκατ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης άλλα τρία αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το δίδυμο έργο της Κρήτης «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Δ.Δ. Παλαικάστρου, Δ. Ιτάνου, Ν. Λασιθίου και Συνοδά Έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού νερού», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 18,6 εκατ., εκ των οποίων 9,3 εκατ. ευρώ από το φετινό ΠΔΕ, το «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», με 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 12 εκατ. φέτος, και το έργο «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», με 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 25,5 εκατ. ευρώ φέτος. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης καλύπτεται, συνεπώς, η εθνική συμμετοχή, ενώ πρόσθετο όφελος είναι ότι λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου, τα έργα πρέπει να υλοποιηθούν ταχύτατα -έως το τέλος του 2025. Τα δύο πρώτα έργα έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενώ θέμα ημερών είναι η προκήρυξη και του έργου στην Ξάνθη.
Τo μπέρδεμα με το λιμάνι Καβάλας
– Αίτηση ανάκλησης κατέθεσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αίτηση ζητεί την ανάκληση της απόφασης του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θέτει προϋποθέσεις για την υπογραφή της σύμβασης υποπαραχώρησης του λιμένα Καβάλας. Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη Μαρίνα Καλαμαριάς, ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συμβαλλόμενη κοινοπραξία International Port Investments Kavala (IPIK) να παρουσιάσουν πρώτα master plan για την επένδυση και στη συνέχεια να υπογραφεί η σύμβαση. Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η κατάρτιση master plan για την υπογραφή της σύμβασης, καθώς περιλαμβάνει παροχή υπηρεσίας και όχι κατασκευαστικά έργα ή αναβαθμίσεις του λιμένα.
Πυρετός στην κτηματαγορά χωρίς δάνεια
– Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατ’ αρχάς, έδειξαν αύξηση των καταθέσεων και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τα νοικοκυριά. Κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ φρέσκο χρήμα μπήκε στις τράπεζες τον Μάρτιο και, αν μη τι άλλο, αυτό δεν μαρτυρά ούτε ασφυξία, ούτε έλλειψη ρευστότητας, ούτε υπερχρέωση, ούτε κατάρρευση. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο των νέων χορηγήσεων, όπου είχαμε καθαρές ροές 1,2 δισ. ευρώ. Το μόνο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι αυτό το χρήμα είχε σχεδόν αποκλειστικό προορισμό επιχειρήσεις κι επαγγελματίες. Τα νοικοκυριά είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να δανειστούν και το ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές είναι πώς συνδυάζονται οι αρνητικές ροές στεγαστικών δανείων με τον… πυρετό των πωλήσεων νεόδμητων και παλαιότερων ακινήτων.
Στη λίστα των FT η PNOΕ
– Μια πολύ ενθαρρυντική είδηση για το καινοτομικό προφίλ που καλλιεργεί η Ελλάδα μάς ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η ελληνικών καταβολών healtech εταιρεία PNOΕ, η μόνη ελληνική startup που έγινε δεκτή από Y Combinator -για πολλούς την «καρδιά» της Silicon Valley και τον πιο διάσημο incubator στον κόσμο-, κατέκτησε μια θέση στη λίστα των Financial Times με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες επί αμερικανικού εδάφους. Η startup με συνιδρυτή τον Απόστολο Ατσαλάκη βρίσκεται στην 49η θέση της φετινής λίστας ανάμεσα σε 500 εταιρείες, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1.282% για το 2021 και 140% για το διάστημα 2018-2021. Η φορητή συσκευή της PNOE σε δέκα μόλις λεπτά αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Η startup με το ελληνικό DNA, που ιδρύθηκε το 2016 στην Ελλάδα και διαθέτει γραφεία σε Αθήνα και Silicon Valley, έχει μέχρι σήμερα στο παλμαρέ της συνεργασίες με ομάδες του NBA, μεγάλα brand του fitness και τη Medical Graphics, leader του χώρου στις ΗΠΑ.
! Στα 58 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης έως τώρα. Και λέμε ως τώρα γιατί οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου. Μαθαίνουμε ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητική στην παράταση του Μηχανισμού, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις μετά τον Ιούλιο ως προς την περίμετρο των επιδοτήσεων. Κρίσιμο, όπως λένε, είναι το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στην ενέργεια.
Κουπόνια αξίας 1,9 δισ. ευρώ
– Σκαλίσαμε λίγο τον απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών και δεν σας κρύβουμε ότι μπήκαμε στον πειρασμό να μετρήσουμε το κόστος απ’ όλα τα «κουπόνια», που τόσο υποτιμητικά αντιμετωπίζουν κάποιοι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Προϋπολογισμός έβγαλε από τα ταμεία του περί το 1,9 δισ. ευρώ για απευθείας ενισχύσεις -γιατί περί αυτού πρόκειται-, που αφορούν τις αγορές τροφίμων, ρεύματος και καυσίμων. Άραγε, μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, που έχει κόστος γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, ή μια οριζόντια μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, που έχει κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ, θα έχει ανάλογο αποτέλεσμα και κοινωνικό αποτύπωμα;
! «Περιστέρια» ή «γεράκια»; Αύξηση κατά 0,25 ή 0,50 μονάδες στα επιτόκια της ΕΚΤ; Αρκεί ή δεν αρκεί η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού; Οι απαντήσεις αύριο, αλλά σε κάθε περίπτωση νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα κληθούν να διαχειριστούν μια ακόμα αύξηση επιτοκίων, είτε είναι ήπια, είτε επιθετική.