THEPOWERGAME
Οι καθυστερήσεις στις συμβάσεις
– Προ ημερών υπεγράφη πράγματι η σύμβαση για την παράκαμψη Χαλκίδας με τη Μυτιληναίος, αλλά φαίνεται πως κάποιες άλλες συμβάσεις πάνε για αργότερα. Για την ακρίβεια, μπορεί να υπογραφούν από… φθινόπωρο! Εκτός κι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου. Μια τέτοια σύμβαση αφορά τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, στον οποίο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, το σχήμα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat. Πρόκειται για έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που θεωρείται κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Κάποια άλλα έργα, στα οποία υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι, πάνε προς τα πίσω λόγω άλλων εμπλοκών, όπως η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, για την οποία εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αμοιβή του CEO της Coca-Cola HBC
– Σε 4,07 εκατ. ευρώ ανήλθε πέρυσι η αμοιβή του Κροάτη διευθύνοντος συμβούλου της Coca-Cola HBC, Ζόραν Μπογκντάνοβιτς. Η αμοιβή του το 2022 ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2021, που είχε ανέλθει σε 4,2 εκατ. ευρώ. Από τις ετήσιες αποζημιώσεις του 2022, περίπου 1,68 εκατ. ευρώ προήλθαν από το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών της επιχείρησης στα στελέχη της και τα υπόλοιπα από καταβολές μισθών, ετήσιων μπόνους (σε μετρητά), παροχή συνταξιοδοτικών καλύψεων, έξοδα διαμονής και άλλες μισθολογικές και μη-μισθολογικές καλύψεις. Συνολικά οι αμοιβές των στελεχών της εταιρείας πέρυσι αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ, έναντι 23,6 εκατ. ευρώ το 2021.
! Σίγουρα η Brown Hotels δεν αποχωρεί από την Ελλάδα. Ο λόγος για τις φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα ότι η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία ψάχνει αγοραστή για το χαρτοφυλάκιό της στη χώρα μας. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα όχι μόνο ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά του Project Tethys – του πακέτου των «κόκκινων» δανείων των 72 ξενοδοχείων -από την κοινοπραξία SMERC / Laskaridis / Brown-, αλλά οι συμβαλλόμενοι κατέβαλαν και το αντίτιμο που τους αναλογούσε στη διαχειρίστρια του πακέτου, Intrum. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι Ισραηλινοί πλήρωσαν, δεν φεύγουν!
Σπάει ταμεία η καινοτομία made in Greece
– Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφουν από τις αρχές του χρόνου οι ελληνικές startups, οι οποίες όχι μόνο προσελκύουν γενναίες χρηματοδοτήσεις, αλλά καταφέρνουν να δημιουργήσουν state of the art καινοτομίες με παγκόσμια απήχηση. Μόλις χθες η ελληνική SafeSize, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του powergame.gr, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση, ύψους 14 εκατ. ευρώ. Πιο σημαντική ίσως και από την ίδια τη χρηματοδότηση είναι η είδηση ότι η νεοφυής εταιρεία προχωρεί στο λανσάρισμα -αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ- ενός εξαιρετικά καινοτόμου προϊόντος, το οποίο μάλιστα είναι απόλυτα made in Greece, αφού δημιουργήθηκε από Έλληνες μηχανικούς στο κέντρο Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας στην Αθήνα.
– Τους επόμενους μήνες η SafeSize, που βοηθάει τους καταναλωτές να επιλέξουν παπούτσια με τέλεια εφαρμογή σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, θα λανσάρει, λοιπόν, το Digital Sales Assistant. Έναν αυτόνομο ηλεκτρονικό πωλητή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις στους καταναλωτές, συνδυάζοντας τα δεδομένα του ποδιού τους (3D Foot Scan) και τις προσωπικές τους προτιμήσεις με το διαθέσιμο στοκ του εκάστοτε καταστήματος. Η ελληνική startup υπόσχεται να φέρει με το νέο προϊόν επανάσταση στον κλάδο της υπόδησης, με απώτερο σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που τα παπούτσια κατασκευάζονται και πωλούνται. Αν κρίνουμε δε από το γεγονός ότι στον γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και στρατηγικός επενδυτής -από τους μεγαλύτερους footwear retailers παγκοσμίως-, η φιλοδοξία της SafeSize μάλλον δεν είναι υπέρμετρη.
Μάχη στο «παρά πέντε» για τις αποδοχές στο Δημόσιο
– Ομηρικές μάχες για να θεσμοθετηθεί η επέκταση της προσωπικής διαφοράς (πρόκειται για το 1/3 των αυξημένων αποδοχών που λάμβαναν έως το 2011, που υπήχθησαν στο ενιαίο μισθολόγιο) στο σύνολο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών δίνουν όσοι εξ αυτών δεν τη λαμβάνουν. Η σχετική διάταξη φέρεται να είχε ενσωματωθεί στο κείμενο (σε μία από τις εκδοχές του, για την ακρίβεια) του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών. Στο κείμενο που έφθασε στη Βουλή και ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες δεν υπήρχε, πάντως. Τώρα δίνουν μάχη για να (ξανα)συμπεριληφθεί, είτε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, είτε σε ένα από τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν έως τη Μεγάλη Τετάρτη.
! Καβάλα στ’ άλογο ξαναβγαίνει η Ελλάδα στις αγορές. Την ώρα που οι γείτονες Ιταλοί «καίγονται», η Ελλάδα με «κουμπαρά» 36 δισ. ευρώ και φιξαρισμένα επιτόκια στο χρέος της ετοιμάζεται να καλύψει το 70%-80% των φετινών δανειακών αναγκών, κουνώντας το… μικρό της δαχτυλάκι. Όσο για τη συζήτηση περί ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως λένε άπαντες εντός κι εκτός Ελλάδας, μόνο με… αυτοχειρία δεν θα συμβεί αυτό εντός του έτους.
Η στόχευση του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ
– Tην πέταξε τη «βόμβα» ο Γ. Δραγασάκης. Μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επί της ουσίας αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα της χαμηλής φορολογίας στα μερίσματα (σήμερα είναι 5%), καθώς και το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές. Κάνοντας, δε, λόγο για ανάγκη επανεξέτασης του φορολογικού συστήματος και της κατανομής των φορολογικών βαρών, δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη στόχευση του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ…
! Από τη Δευτέρα και έως την Κυριακή 9 Απριλίου θα διαρκέσει η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 και έως σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του κλάδου. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που θα συμμετάσχουν στην ενέργεια θα παρέχουν ελκυστικές προσφορές προς τους καταναλωτές, σε συνδυασμό με πληροφορίες και υποστηρικτικά μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της online αγοραστικής εμπειρίας.
Η συμβολή των γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία
– Ενδιαφέροντα τα στοιχεία της μελέτης για το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία. Επιγραμματικά, στην πρώτη θέση η Γερμανία με μερίδια 18,3% επί συνόλου άμεσων επενδύσεων, στα 6,8 δισ. ευρώ η συνολική συνεισφορά των γερμανικών εταιρειών στο ΑΕΠ. Τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές, που προκύπτουν άμεσα από την τακτική λειτουργία των ανωτέρω εταιρειών, εκτιμώνται σε 544 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 118 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εργοδοτικές εισφορές, ενώ αν περιληφθούν οι έμμεσες και προκαλούμενες επιδράσεις, τα έσοδα από φόρους και εισφορές το 2021 εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ.