THEPOWERGAME
Το GIC αγοραστής στην Alpha
Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το ΧΑ ύστερα από δύο χρόνια. Έχουν την κινητήριο δύναμη για να το κάνουν, που δεν είναι άλλη από τη ρευστότητα. Ποντάρουν στο σενάριο της σταθερής κυβέρνησης, αλλά και στην αναβάθμιση της οικονομίας. Kαι μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βλέπουν πώς θα είναι η Ελλάδα και οι εισηγμένες δύο χρόνια μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι διαφορετικά και τα αποτελέσματα των τραπεζών. Το p/bv, που λαμβάνουν υπ’ όψη οι Έλληνες αναλυτές για τα αποτελέσματα των τραπεζών, γίνεται με βάση τις προβλέψεις του 2022. Οι ξένοι υπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους τα αποτελέσματα του… 2024 και κάπως έτσι δικαιολογείται το πάρτι που γίνεται αυτές τις μέρες στο Χρηματιστήριο.
– Δεν είναι τυχαίο ότι χθες εμφανίστηκε στο ΧΑ το sovereign fund της Σιγκαπούρης (GIC) με υπό διαχείριση κεφάλαια 740 δισ. δολαρίων, που έγινε ευρέως γνωστό στην ελληνική αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν απέκτησε τη Sani/Ikos. Τα ξενοδοχεία της οικογένειας Ανδρεάδη σε Χαλκιδική και Μεσόγειο. Χθες ήταν από τους βασικούς αγοραστές επί των μετοχών της Alpha Bank. Στην Alpha άλλαξαν χέρια 17,512 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στο 1,47 ευρώ. Το συγκεκριμένο fund έχει τοποθετήσει το 8% των κεφαλαίων που διαχειρίζεται στην Ευρωζώνη.
Οι παρενέργειες της ανατίμησης των οικοδομικών υλικών
Η ακύρωση του διαγωνισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, οι προσφορές των υποψηφίων ήταν αρκετά υψηλότερες του προβλεπομένου, είναι μία ακόμα παρενέργεια της ανατίμησης πολλών οικοδομικών υλικών, αλλά και εργασιών. Μπορεί οι τιμές σε κάποια υλικά κατασκευών να υποχωρούν, αλλά σε ορισμένα συνεχίζουν να βρίσκονται στα ύψη σε σχέση με το 2021. Αλλά και το κόστος των εργασιών έχει ανέβει σημαντικά, λόγω και των ελλείψεων που καταγράφονται σε εργατικά χέρια, ειδικά στον τομέα των κατασκευών. Τι θα γίνει με τον διαγωνισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος; Μάλλον πρέπει να μελετηθεί εκ νέου ο προϋπολογισμός.
Ανοικτά τα εμπορικά στις 2 Απριλίου λόγω εκλογών
Σενάριο μετάθεσης της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κατά μία εβδομάδα νωρίτερα φέρνει η -διαφαινόμενη- επιλογή της 9ης Απριλίου ως ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Εφόσον τελικά «κλειδώσουν» οι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, όταν τα εμπορικά είναι ανοιχτά προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές για την αγορά των πασχαλινών ειδών, τότε ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι να μετατεθεί η λειτουργία της αγοράς την Κυριακή 2 Απριλίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, την πρώτη Κυριακή του Απριλίου θα «ψηφίσουν» (επιλέξουν) λαμπάδες και παπούτσια οι νονοί και νονές με τα βαφτιστήρια τους, όπως η παράδοση το απαιτεί, και τη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσουν άπαντες απρόσκοπτα.
Στις ελληνικές καλένδες η εξοικονόμηση ενέργειας στους ΟΤΑ
Πλησιάζουμε τον Μάρτιο, αλλά ακόμα δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για την εξοικονόμηση ενέργειας στις δημόσιες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, παρ’ ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό που λένε αρμοδίως είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη τεχνικά δουλειά, που… σκοντάφτει κυρίως στις συγκρίσεις με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο ΓΛΚ έχουν δεσμεύσει, πάντως, 25 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την τελευταία δόση επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ για το 2022 και περιμένουν να δουν αν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις.
Οι νέοι όροι για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ
Κινητικότητα σημειώνεται σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα projects καινοτομίας που βρίσκονται στα σκαριά αυτήν την περίοδο και αφορά την εγκατάσταση της Πολιτείας Καινοτομίας στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά. Με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται στις 28 Μαρτίου και τον αρχικό διαγωνισμό να έχει ακυρωθεί, προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί νέος, τα αρχικά ενδιαφερόμενα σχήματα βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα δώσουν εκ νέου το «παρών» στον διαγωνισμό. Ο νέος διαγωνισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιδότηση της επένδυσης από την Πολιτεία με ποσό έως και 18 εκατ. ευρώ.
– Πρόκειται για συμμετοχή του Δημοσίου στην επένδυση, το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ. «Είναι σαν να υπέβαλαν αίτηση στον Αναπτυξιακό Νόμο τα ενδιαφερόμενα σχήματα», μετέφερε στο powergame.gr καλά ενημερωμένη για το θέμα πηγή. Η «επιδότηση» δεν είναι φιξ, αλλά εξαρτάται από το ύψος της προτεινόμενης από τον κάθε υποψήφιο σχήμα επένδυσης. Αλλαγή έχει υπάρξει και στη χρονική διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ, στην οποία πλέον, αντί για 30 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για 15 επιπλέον έτη, πλέον παρέχεται εξαρχής η εκμετάλλευση του συγκροτήματος για 45 χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι αλλαγές στον διαγωνισμό κρίθηκαν σκόπιμες, προκειμένου το έργο να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.
Το κενό… εμπιστοσύνης και η σιγουριά για την επενδυτική βαθμίδα
Σε 98 μονάδες βάσης οριοθετεί η PwC το «κενό εμπιστοσύνης» της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2022. Αυτή ήταν η διαφορά του κόστους δανεισμού της χώρας από τον μέσο όρο του κόστους δανεισμού όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Για την Ελλάδα το 10ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,22%, έναντι 3,24% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Αν και η διαφορά αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη στο τέλος του 2021, που είχε διαμορφωθεί σε 81 μονάδες βάσης, εντούτοις η διεύρυνση αυτού του κενού εμπιστοσύνης, σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων, όπως είπε ο επικεφαλής της PwC, Κυριάκος Ανδρέου, εξέφρασε ουσιαστικά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα. Μένει η τυπική αναβάθμιση, η οποία θα έλθει αμέσως μετά τις εκλογές.
Προσλήψεις 1.000 ατόμων σχεδιάζει η Stoiximan στο εξωτερικό
Τουλάχιστον 1.000 άτομα προσωπικό σκοπεύει να προσθέσει φέτος η Stoiximan σε όλες τις επιχειρήσεις της ανά τον πλανήτη. Αν συμβεί αυτό, θα καταστεί μια εταιρεία 2.300 εργαζομένων, αφού ήδη απασχολεί 1.300 άτομα στις επτά χώρες που έχει δραστηριότητες σήμερα, εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι φυσικά η ελληνική αγορά. Τις εκμυστηρεύσεις αυτές πραγματοποίησαν στελέχη της εταιρείας στο περιθώριο της παρουσίασης της χορηγίας στη Super League.
! Πάνω από 20% ο τζίρος της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων το 2022, σχεδόν 20% ο τζίρος των οινοπνευματωδών. Αν συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία με τα αντίστοιχα του όγκου των λιανικών πωλήσεων, μπορούμε να καταλήξουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ναι μεν η ιδιωτική κατανάλωση συγκρατήθηκε, αλλά μεγάλος μέρος του τζίρου αυτού οφείλεται στις ανατιμήσεις.
Ένα μπόνους που μοιάζει προεκλογικό
Βάλτε τώρα που γυρίζει. Προφανώς και είναι λογικό να προβλέπονται στοχευμένα κίνητρα απόδοσης, ειδικά σε υπηρεσίες που απαιτείται ένταση προσπαθειών. Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο οι σχετικές προβλέψεις και τα σχετικά κονδύλια να μη συνδέονται -έστω ακουσίως- με τον εκλογικό κύκλο. Για την ιστορία, να πούμε ότι με ΚΥΑ θα καταβάλλονται 500 ευρώ μηνιαίως ως Κίνητρο Επίτευξης Στόχων σε όσους αποσπασμένους υπαλλήλους στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων εκκαθαρίζουν 500 τιμολόγια νομικής βοήθειας ή εξοφλούν 200 εντάλματα νομικής βοήθειας.