THEPOWERGAME
Οι εξαγορές που δεν έγιναν
Για την ατυχή κατάληξη των συζητήσεων της Intrakat με τη Watt του Θαν. Κατρή τα διαβάζετε. Ο επιχειρηματίας ζητούσε αρκετά χρήματα, προκειμένου να επικεντρωθεί στις τουριστικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Χρήματα που η Intrakat δεν είχε διάθεση να πληρώσει. Το ίδιο φαίνεται πως συμβαίνει και με τον Παναγιώτη Ψαλτάκο της ΤΕΚΑΛ, που έχει συζητήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της καλής τεχνικής εταιρείας από την Intrakat. Οι δύο κατασκευαστικές έχουν στενή συνεργασία, που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη κοινή προσφορά για το λιμάνι του Βόλου, αλλά δεν φαίνεται να προχωρεί προς το παρόν το σενάριο εξαγοράς.
Το καλό νέο στις εμπορευματικές συναλλαγές
Η είδηση που έπαιξε στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των εμπορευματικών συναλλαγών του μηνός Δεκεμβρίου είναι αναμφίβολα η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών. Τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο 12μήνου. Η αύξηση σε επίπεδο μήνα ανήλθε στο 25,7% και σε επίπεδο 12μήνου ανήλθε στο 36,7%. Η είδηση, ωστόσο, είναι αλλού. Ο περασμένος Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας υποχώρησης του εμπορικού ελλείμματος. Το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά, που αυξήθηκε υπέρμετρα μέσα στο 2022, λόγω κυρίως των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.), μειώθηκε για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα του 2022 κατά 10,6%. Από 3,29 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, υποχώρησε στα 2,94 δισ. ευρώ. Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνον η αρχή και να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Καρατομήσεις σε εταιρεία του Υπερταμείου
Έπεσαν κεφάλια σε θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου. Η αμέλεια που επιδείχθηκε σε δικαστική υπόθεση οδήγησε σε αλλαγές στη νομική υπηρεσία της θυγατρικής. Μάλιστα, η διοίκηση του Υπερταμείου φέρεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς, όπως μαθαίνουμε, την πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου.
Το νέο χτύπημα του DK Oyster
Με το αριστερό ξεκίνησε, από άποψη δημοσιότητας, η χρονιά για τη Μύκονο, καθώς τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση για μία ακόμη περίπτωση πελατών που πλήρωσαν για τέσσερα καβουροπόδαρα, μία ελληνική σαλάτα και δύο μοχίτο 800 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η περίπτωση DK Oyster έχει θορυβήσει τόσο τις Αρχές όσο και τους υπόλοιπους επαγγελματίες της Μυκόνου, καθώς δυσφημεί το νησί. Οι αρχές έχουν κάνει φύλλο και φτερό την επιχείρηση σε φορολογικό και υγειονομικό επίπεδο, έτσι ώστε να βρουν ένα πάτημα να την κλείσουν, όμως σε αυτό το επίπεδο η εταιρεία είναι τυπική και έτσι καταφέρνει να παραμένει ανοιχτή.
Για την τιμή της πίτσας
Η πίτσα δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από τις συνεχείς ανατιμήσεις της τελευταίας χρονιάς. Κάτι το ενεργειακό, κάτι οι ανατιμήσεις σε άλευρα, τυροκομικά και έλαια, οδήγησαν, όπως φαίνεται και από την έρευνα της Eurostat, τις τιμές στα ύψη. Το θετικό είναι ότι η ανατίμηση στην Ελλάδα (15,2%) κινήθηκε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (15,9%) και πολύ πιο κάτω από αγορές όπως η Γερμανία (26,3%), η Βουλγαρία (37,2%) ή η Ουγγαρία (45,8%).
Χωρίς φρένο η αύξηση των προκρατήσεων
Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον των ισπανόφωνων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2023, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων από τις συγκεκριμένες αγορές, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε σχέση με το 2022. Κι αυτή είναι η εικόνα μόνο από μια βασική αγορά. Αν προσθέσουμε τις… τρελές προκρατήσεις από Αγγλία – Γαλλία, τότε ενισχύονται οι προσδοκίες για εισπράξεις άνω των 18 δισ. ευρώ στη φετινή σεζόν.
! Ραντεβού με τις αγορές κλείνει ο ΟΔΔΗΧ. Έως το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα γίνει το επόμενο «χτύπημα». Το βασικό σενάριο προβλέπει είτε ένα νέο 5ετές είτε reopening παλαιότερης έκδοσης. Θυμίζουμε ότι με την πρώτη έκδοση έχει καλυφθεί ήδη το 50% των φετινών δανειακών αναγκών…
Το νέο αισιόδοξο Μεσοπρόθεσμο
Έπειτα από μια τριετία κρίσεων, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να υποβάλει Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποτυπώνεται το πλάνο της τετραετίας 2024- 2027. Αν και δεν είναι βέβαιο το αν θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές έως τότε και ποιος θα «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών, έχει ενδιαφέρον ότι για την επόμενη χρονιά οι αρμόδιες υπηρεσίες βλέπουν αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,1%, δηλαδή σε πραγματικούς όρους γύρω στο 3%. Εκτός του ότι η πρόβλεψη κρίνεται αισιόδοξη, αν λάβει κανείς υπόψη τις «μαζεμένες» εκτιμήσεις για την Ευρώπη, υπάρχει και η πρόβλεψη για πληθωρισμό μόλις 2%, που κρίνεται υπεραισιόδοξη…