THEPOWERGAME
-Το είπε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ: Οι ΗΠΑ κάνουν στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αυτή την αγορά βλέπουν πλέον στη χώρα μας. Δεν γνωρίζουμε αν κάποια αμερικανική εταιρεία συνδέεται με τις φήμες για σημαντικό deal στις ΑΠΕ που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες.
-Το σίγουρο είναι πως υπάρχει μαζική είσοδος, κυρίως στα φωτοβολταϊκά, Γερμανών, Βρετανών, Ισπανών και Γάλλων που ψάχνουν ευκαιρίες. Λέγεται, όμως, πως η μεγάλη συμφωνία θα αφορά και χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών πάρκων.
Τα αραχνιασμένα εργοτάξια της ΑΚΤΩΡ
-Από εργοτάξιο σε εργοτάξιο πάει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ και στενός φίλος των Ολλανδών της Reggeborgh, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, αφού τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Προχθές ορκίστηκε μέσω τηλεφώνου στον υπουργό Υποδομών της Ρουμανίας Cătălin Drulă πως τα μεγάλα έργα που εκτελεί η εταιρεία στη χώρα θα παραδοθούν εγκαίρως.
-Χθες πήγε στο Φάληρο και υποσχέθηκε στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη πως θα πάρει πραγματικά μπροστά το εργοτάξιο καθώς η πρώτη φάση των έργων ανάπλασης έχει καθυστερήσει. «Έχουμε ήδη επανεκκινήσει όλα τα μέτωπα και θεωρώ δεδομένο ότι μέσα και στις επόμενες 5-6 μέρες, όπως έχουμε ήδη μεθοδεύσει, θα ξεκινήσουν και τα επόμενα κομμάτια που είχαν καθυστερήσει» είπε ο Χρ. Παναγιωτόπουλος.
-Για να πάρει πραγματικά μπροστά η παραγωγική μηχανή της ΑΚΤΩΡ θα χρειαστούν πάντως κεφάλαια. Και για να μπουν κεφάλαια πρέπει οι Ολλανδοί να τα βρουν με τους Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκο που θέλουν να συμμετάσχουν στη διοίκηση της Ελλάκτωρ στην οποία είναι και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι.
Θα χρειαστούν και στελέχη και ήδη ακούγεται πως τώρα που οι Ολλανδοί θα απεμπλακούν από τη μία εκ των δύο εταιρειών που συμμετέχουν «δεν χρειάζονται διάφορους από το παρελθόν που είχαν μαζέψει». Και επειδή μιλάμε για τους πονοκεφάλους του κ. Παναγιωτόπουλου η ΑΚΤΩΡ έχει πρόσθετα μπλεξίματα στη Ρουμανία καθώς σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ασχολείται με κάποιες εργολαβίες της.
Ψάχνουν κτίρια – φιλέτα στο ΕΚΠΑ
-Πρέπει να στριμώχνονται πολύ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) γιατί ψάχνουν επειγόντως κτήριο ή κτήρια προς αγορά ώστε να στεγάσουν τα νέα τμήματα της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών. Οι προσφορές πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου και το ΕΚΠΑ πληρώνει μέχρι και 13,17 εκατ. για να αγοράσει ένα ή δύο κτήρια. Το ένα κτήριο πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.000 τετραγωνικών μέτρων (χωρίς τους χώρους στάθμευσης). Αν πρόκειται για δύο κτήρια πρέπει το ένα να είναι τουλάχιστον 2.500 τ.μ. και το άλλο τουλάχιστον 1.500 τ.μ.
-Τα προς αγορά κτήρια θα πρέπει να βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 300 μέτρα από κτήριο όπου στεγάζονται σχολές ή / και υπηρεσίες του ΕΚΠΑ πλησίον στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς και με καλή οδική πρόσβαση Ι.Χ. αυτοκινήτων. Απλά πράγματα δηλαδή.
Σχέδια επενδύσεων για τον επόμενο μέτοχο
-Όλο σχέδια επενδύσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώνει η ΔΕΔΑ, θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία χθες ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 272 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025.
-Ξεχνά όμως η διοίκηση της ΔΕΔΑ, αλλά και της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ που συνιστά τον απώτερο βασικό μέτοχο, ότι η τελευταία είναι υπό καθεστώς αποκρατικοποίησης. Έτσι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγο θα αλλάξει ο έλεγχος στην ΔΕΠΑ Υποδομών, η διοίκηση της ΔΕΔΑ συνεχίζει να δεσμεύει τον επόμενο μέτοχο, όποιος και αν είναι αυτός, με συμβάσεις δεκάδων εκατομμυρίων.
Προσφυγή για φόρο στα τυχερά παίγνια
-Προσφυγή έχει πραγματοποιήσει η βρετανική ένωση τυχερών παιγνίων Betting & Gambling Council (BGC) κατά της ελληνικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προσφυγή στρέφεται κατά του νόμου 4764/2020 και συγκεκριμένα κατά του άρθρου 79, που ορίζει μια νέα φορολογία κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.
Η προσφυγή δεν στρέφεται κατά της επιβαλλόμενης φορολογίας -αυτό άλλωστε είναι δικαίωμα του κράτους μέλους- αλλά κατά της διάταξης που αναφέρει ότι «ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού». Η BGC θεωρεί μια τέτοια χρηματοδότηση συνιστά αθέμιτη κρατική ενίσχυση.