THEPOWERGAME
Τα σενάρια για την ΑΚΤΩΡ…
Έχουμε μπερδευτεί με τα σενάρια για την τύχη της ΑΚΤΩΡ. Αφού έπαιξε για κάποιο διάστημα το «σενάριο Κούτρα» και αφού είχαν γίνει κάποιες επαφές με άλλους ομίλους, τώρα αφήνεται να διαρρέει πως «δεν πουλάμε, αλλά μπορεί και να πωλήσουμε στη σωστή τιμή!». Οι διαρροές εμπλουτίζονται με καρυκεύματα του τύπου «γιατί να πωλήσουμε τώρα που εξυγιάνθηκε η ΑΚΤΩΡ;» και άλλα ηχηρά. Καλά, δεν έχουν ακούσει τι λέει η αγορά; Και, κυρίως, δεν έχουν ακούσει με ποιο περιθώριο κέρδους προωθούνται τα δημόσια έργα, παρά τις χαμηλές εκπτώσεις;
Παρά τις διαψεύσεις (μέσω διαρροών), οι συζητήσεις για συμμετοχή του σχήματος Δημήτρη Κούτρα και Wade Adams στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΚΤΩΡ συνεχίζονται! Η στήλη πληροφορείται πως τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι επαφές με στόχο ο πρώην επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ να γυρίσει στην παλιά του εταιρεία μαζί με τον κυπριακό όμιλο. Θα αποκτήσουν, όπως λένε πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση, μειοψηφικό ποσοστό με τον Δημ. Κούτρα να έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της κατασκευαστικής εταιρείας. Τα μεταφέρουμε γιατί ακούσαμε για ένα ραντεβού που έγινε αυτή την εβδομάδα.
…και το ράλι των κατασκευών στο ταμπλό
Πάντως, αυτά τα σενάρια τροφοδοτούν (μαζί με την περιορισμένη διασπορά…) το ράλι στη μετοχή της Ελλάκτωρ και άλλων κατασκευαστών. Ειδικά η μετοχή της Ελλάκτωρ παρουσιάζει άνοδο κοντά στο 70% τον τελευταίο χρόνο και περί το 33% το τελευταίο εξάμηνο. Η ΑΒΑΞ έχει κέρδη κοντά στο 20% στο εξάμηνο, αλλά βρίσκεται χαμηλότερα από τα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου, ενώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κέρδη γύρω στο 23% στο εξάμηνο.
Το τεχνολογικό success story
Δεν έλειψαν από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αναφορές στο τεχνολογικό success story που… πλέκει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε ο ίδιος στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης για την οικονομία, πλέον η Ελλάδα μπαίνει στο club των χωρών που είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επιχειρήσεων οι οποίες επενδύουν εκτός της χώρας τους. «Το 2020 υπήρχε ένα θεωρητικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά και μια αμφιβολία για μια χώρα που έβγαινε από μία δεκαετή κρίση. Σήμερα ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανησυχίας δεν υπάρχει πια», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στο κλίμα που εισέπραξε από τους επενδυτές κατά τη σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός.
– Προς επίρρωση αυτής της αλλαγής, ανέφερε μια διαπίστωση, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνουν συχνά το τελευταίο διάστημα: «Αν πριν από τέσσερα χρόνια κάποιος από εμάς έλεγε ότι η Ελλάδα θα προσέλκυε όλους τους κολοσσούς τεχνολογίας που σήμερα επενδύουν σε data centers στη χώρα, θα θεωρούνταν υπερβολικά αισιόδοξος. Κι όμως, το πετύχαμε».
Και οι tech freaks αγοράζουν μεταχειρισμένα κινητά
Δει δη χρημάτων, ακόμη και οι tech freaks πείθονται… να αγοράσουν μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα. Έλληνες και διεθνείς καταναλωτές στρέφονται στην αγορά μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων (refurbished) smartphones, καθώς η μέγγενη της οικονομικής κρίσης περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, το 2022 πωλήθηκαν διεθνώς περισσότερα από 282 εκατ. μεταχειρισμένα smartphones. Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση κατά 11,5% έναντι των 253,4 εκατ. μονάδων που διατέθηκαν παγκοσμίως το 2021. Μάλιστα, αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones να φτάνουν στα 413,3 εκατ. το 2026.
– Αν και η κυκλική οικονομία δεν φαίνεται να έχει μπει ακόμη για τα καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων όσον αφορά τα κινητά τους, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει πρόθυμο να κάνει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της startup εταιρείας Pandas, το 15% των Ελλήνων απαντά πως έχει ήδη αγοράσει ένα μεταχειρισμένο smartphone. Ταυτόχρονα, το διπλάσιο ποσοστό -30% των καταναλωτών- δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει στο μέλλον μεταχειρισμένη συσκευή.
Το ΔΝΤ… ξανάρχεται, αλλά χωρίς μέτρα
Σκηνικό… 2004 αλλά και μνημονίου την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Όπως επισκέπτονταν την Ελλάδα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη μεν προολυμπιακή περίοδο στελέχη της Ολυμπιακής Επιτροπής για να διαπιστώσουν την πρόοδο των έργων και κατά τη δε μνημονιακή περίοδο τα στελέχη της Τρόικας για να αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, κατά τον ίδιο τρόπο αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτήν τη φορά δεν υπάρχουν στο μενού της επίσκεψης νέα… μέτρα, καθώς σκοπός της επίσκεψης των στελεχών των δύο διεθνών οργανισμών είναι να ενημερωθούν επιτόπου και να αξιολογήσουν την υποδομή της Ελλάδας, που έχει θέσει υποψηφιότητα να φιλοξενήσει την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας το 2026. Η Ελλάδα έχει προκριθεί ήδη στην τελική 5άδα (μαζί με Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), από την οποία θα επιλεγεί -εντός του 2023- η χώρα που θα φιλοξενήσει ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά fora του πλανήτη.
Κύπρος, όπως Ελλάδα, για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το «καλάθι του νοικοκυριού» τόσο επιτυχημένη πολιτική, που κι άλλες χώρες προγραμματίζουν τη λήψη ενός αντίστοιχου μέτρου. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι εδώ και μερικές ημέρες η Κύπρος μελετά σχολαστικά τη μέση μείωση τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού», που ανέρχεται έως και 6,56%.
– Το ενθαρρυντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε πρόσφατα από ειδική έρευνα που εκπόνησαν από κοινού το ΕΚΠΑ και το νέο Κυπριακό Πανεπιστήμιο Philips University, στην οποία μάλιστα είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Τα δύο πανεπιστήμια ανέλυσαν τη συμπεριφορά των τιμών των 51 προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού» και τα σύγκριναν με τα στοιχεία τιμών της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2022».