THEPOWERGAME
Με το «45άρι» του ΑΕΠ στις κάλπες
Ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του ΑΕΠ 3ου τριμήνου. «Το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023, υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018», τόνισε, προϊδεάζοντας ότι η αύξηση του εθνικού εισοδήματος και μάλιστα εν μέσω πρωτόγνωρων κρίσεων θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρά ατού για το κυβερνών κόμμα.
Στις 15 Φεβρουαρίου η δικάσιμος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Στις 15 Φεβρουαρίου ορίσθηκε η δικάσιμος στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την τύχη της πρότασης εξυγίανσης του Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με δεδομένο αυτό, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας για να καθαρογραφεί η απόφαση, κι επομένως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει αποφασιστεί και δικαστικά η τύχη των ναυπηγείων. Πολιτικά πλέον το θέμα έχει κλείσει και φαίνεται ότι ο μοναδικός μέτοχος στην εταιρεία θα είναι η Onex, και ότι η Fincantieri δεν θα έχει καμία συμμετοχή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ωστόσο, υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας των δύο εταιρειών Onex και Fincantieri, που θα ενεργοποιηθεί αν και όταν γίνουν αναθέσεις ναυπήγησης αμυντικού εξοπλισμού.
Έκρηξη τζίρου 70% στις εισηγμένες
Οι τζίροι των περισσότερων εισηγμένων εμφανίζουν μεγάλη αύξηση έναντι των περσινών, με σημαντικό μέρος να οφείλεται στις ανατιμήσεις που έχουν γίνει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 90% των εταιρειών είναι κερδοφόρες, με επιδόσεις που είναι σαφώς φορτισμένες θετικά από την υπεραπόδοση του κλάδου ενέργειας, αλλά και την εξαιρετική χρονιά του τουρισμού. Η δε αύξηση του τζίρου φαίνεται να αγγίζει το 70%. Οι εισηγμένες θα σπάσουν, όπως φαίνεται, φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δισ. ευρώ), γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων, σε αντίθεση με το παρελθόν, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Η πίεση φαίνεται στα περιθώρια κέρδους, που είναι πιεσμένα σε κάποιες περιπτώσεις, ή στον δανεισμό λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης (το έχουν θίξει εδώ και μήνες πολλές εισηγμένες), αλλά γεγονός είναι ότι η κερδοφορία είναι υψηλότερη της περσινής και πολλοί τζίροι έχουν πάει σε ύψη-ρεκόρ (π.χ. διυλιστήρια, που τα περιθώρια διύλισης ήταν στα ύψη).
Μια αποχώρηση-κεραυνός εν αιθρία
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η ανακοίνωση του ιδρυτή, διευθύνοντος συμβούλου και -από το 2013- προέδρου της Lamda Hellix, Απόστολου Κάκκου, για αποχώρησή του από το τιμόνι της εταιρείας που ο ίδιος έστησε το 2002 και η οποία βρίσκεται από το 2020 υπό την ομπρέλα του αμερικανικού κολοσσού των data centers, Digital Realty. Αν και κάποιοι γνώστες της αγοράς ψιθύριζαν ότι ο κ. Κάκκος θα παρέδιδε τα ηνία με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από την αμερικανική εταιρεία, η είδηση προκάλεσε αίσθηση κατά τα χθεσινά εγκαίνια της πρώτης φάσης του μεγαλύτερου -από πλευράς χωρητικότητας- data center που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Ο κ. Κάκκος επέλεξε τα εγκαίνια του Athens-3, που αναπτύχθηκε στο Athens Data Center Campus της Lamda Helix στο Κορωπί, και τα οποία συμπίπτουν με μετονομασία της Lamda Helix σε Digital Realty, για να ανακοινώσει την αποχώρησή του, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ. Μητσοτάκης: «Εγώ δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω ακόμη…»
Το πρώτο σχόλιο για την αποχώρηση του κ. Κάκκου από το τιμόνι της εταιρείας ήρθε από τον πρωθυπουργό: «19 -είπες- ότι ήσουν διευθύνων σύμβουλος στη Lamda Hellix. Σκεφτόμουν ότι κι εγώ είμαι 19 χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω ακόμη», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δική του ομιλία. «Βρεθήκαμε σε αυτόν τον ίδιο χώρο πριν από 14 μήνες. Τότε σας υποδέχθηκαν πέντε φτυάρια και μία μεγάλη τρύπα. Και υπήρχε η δέσμευσή σας ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους -καλή ώρα τον Δεκέμβριο του 2022- θα είναι έτοιμο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το τρίτο μεγάλο data center σας, το Athens-3, στο οποίο και βρισκόμαστε σήμερα και το οποίο έχουμε τη χαρά και επίσημα να εγκαινιάσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Υψηλές προσδοκίες για την Πληροφορική
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προδιέγραψε με έντονο ψηφιακό χρώμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου: Σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας», τόνισε. Το στοίχημα είναι όντως αρκετά φιλόδοξο, αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα η συμμετοχή του κλάδου της Πληροφορικής στο ΑΕΠ βρίσκεται στο 8%. Ο κλάδος διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών 13,3 δισ. ευρώ το 2021. Αν γίνουν οι αναγωγές τού τι σημαίνουν για το επιχειρείν, τις θέσεις εργασίας και τον τζίρο της αγοράς οι δύο επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει υψηλές ψηφιακές προσδοκίες.
Με τα φτερά της Eurowings
H Eurowings, για όσους δεν τη γνωρίζουν, είναι η low cost αεροπορική της Lufthansa. Χθες ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει βάση στο Graz, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Η κίνηση αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η χώρα μας είναι η μόνη η οποία θα συνδέεται μέσω πέντε προορισμών με την πόλη (ακολουθεί η Γερμανία με τέσσερις). Συγκεκριμένα, για την καλοκαιρινή περίοδο του 2023 θα πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς Χανιά, Κέρκυρα, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο.
! Εκρηκτική είναι η αύξηση που κατέγραψαν στο 10μηνο οι συναλλαγές μέσω της υπηρεσίας άμεσης πληρωμής IRIS που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες. Σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ φυσικών προσώπων παρουσιάζει αύξηση κατά 201,5% στο 10μηνο, ενώ αύξηση κατά 104% σημειώνουν οι πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις!
Προσφορές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να εξαιρέσει μελομακάρονα- κουραμπιέδες από το εορταστικό καλάθι, προκειμένου να μη δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Ποια είναι η απάντηση από μεγάλες αλυσίδες; Μπαράζ προσφορών για τα συγκεκριμένα γλυκίσματα και μάλιστα με… επώνυμες υπογραφές. Όλα στο παιχνίδι είναι, αλλά, όσο να’ ναι, άλλα τα περιθώρια κέρδους των super markets κι άλλα των μικρομεσαίων φούρνων-ζαχαροπλαστείων.