THEPOWERGAME
Τι δείχνει η μετοχή της ΔΕΗ για τη Ρουμανία
– Πλησιάζει η ώρα που και η ΔΕΗ θα ξεδιπλώσει τα σχέδιά της, μετά τις πληροφορίες που θέλουν την ιταλική Enel να εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων εκτός Ιταλίας για να μειώσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει νέα σειρά επενδύσεων. Προ ημερών είχε κάνει τον γύρο της αγοράς η πληροφορία ότι η ΔΕΗ εξετάζει την επέκτασή της στην αγορά της Ρουμανίας μέσω της απόκτησης του δικτύου που διατηρούσε η Enel στη βαλκανική χώρα. Η κίνηση στη μετοχή της ΔΕΗ μόνο τυχαία δεν είναι τις τελευταίες μέρες, που πλέον έχει φτάσει να κάνει πράξεις περί τα 6,4 ευρώ (σχεδόν 32% πάνω από τα χαμηλά έτους, τα 4,85 ευρώ). Οι βασικοί παίκτες, Helicon, CVC κ.ά., παραμένουν στις θέσεις τους και άλλοι, όπως η Covalis Capital, αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε πάνω από 5,2%. Τις προηγούμενες μέρες το Bloomberg μετέδωσε ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ΕΝΕL σκοπεύει να αποεπενδύσει σε αρκετές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
– Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ρουμανία, στην οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει επισήμως πως θέλει να επεκταθεί. Αν και προς το παρόν στελέχη της επιχείρησης δεν επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις με τους Ιταλούς, δεν παύουν να αναγνωρίζουν ότι η Ρουμανία αποτελεί προτεραιότητα. Η ΔΕΗ κάθεται σε μετρητά 1,2 δισ. ευρώ μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου του 2021. Ανεξάρτητα από το αν ισχύουν τα σενάρια για την Enel, η ΔΕΗ θέλει να επεκταθεί σε μία αγορά που είναι γνωστή για την ίδια. Επειδή η Ρουμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εταιρείες ενέργειας διέπονται από τους ίδιους κανόνες με την Ελλάδα. Οι κανόνες του παιχνιδιού, λοιπόν, είναι ξεκάθαροι. Μαζί με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τη μετεξέλιξη της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε καθαρούς και «πράσινους» φορείς παραγωγής ενέργειας, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στα Σκόπια και νέες επενδύσεις στη Βουλγαρία που σχεδιάζονται, η ΔΕΗ αποκτά ισχυρό περιφερειακό ρόλο στην περιοχή.
! Εδώ και ημέρες ακούγονται διάφορα για την ΑΒΑΞ και φαίνεται πως η διοίκηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις. Ειδικά για κάποιες από τις συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις. Τα πρώτα νέα μπορεί να τα μάθουμε ακόμα και σήμερα και αφορούν μία από τις πρώτες κινήσεις του ομίλου στις παραχωρήσεις.
! Τα ανοικτά μικρόφωνα ή αυτά που είναι αρκετά ισχυρά ώστε να «τσιμπήσουν» τη φωνή ανθρώπων που βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση (και θεωρούν πως δεν τους ακούει κανένας!) έχουν εκθέσει αρκετούς. Έτσι συνέβη και χθες, όταν στο μεσοδιάστημα μεταξύ της παρέμβασης επιχειρηματία και της εμφάνισης ενός υπουργού ακούστηκε από τα ανοικτά μικρόφωνα ένα σχόλιο που σίγουρα δεν θα ωφελήσει τον υπουργό!
Η βίδρα Lutra Lutra και η Κασσιόπη
– Επίσημη είναι η προσπάθεια εξόδου της αμερικανικής NCH Capital από την επένδυση (έχουν γίνει κάποια ελάχιστα έργα) στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Αν ψάχνετε για τους λόγους, κοιτάξτε λίγο ανατολικά και θα πέσετε πάνω στις ζημιές που έχουν υποστεί οι Αμερικανοί από τις επενδύσεις σε καλλιέργειες (κυρίως σιτηρών) σε Ρωσία και Ουκρανία. Πρόκειται για δραστηριότητα που βρίσκεται υπό τη ρωσική AgroTerra.
Όσο για την τύχη του ακινήτου των 400 στρεμμάτων (που δήθεν φιλοξενούσε στα όριά του τη σπάνια βίδρα Lutra Lutra!), φαίνεται πως κάποιος από τους γείτονες θα το αποκτήσει. Και στους γείτονες περιλαμβάνονται ο Χ. Χόλτερμαν της Ελλάκτωρ, ο Νατ Ροθτσάιλντ, o διευθύνων εταίρος της CVC Ρομπ Λούκας και άλλοι Κροίσοι. Οι ίδιοι που έκαναν ό,τι μπορούσαν τα τελευταία δέκα χρόνια ώστε να μην προχωρήσει η επένδυση. Τώρα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το επίμαχο ακίνητο! Μπορεί να φέρουν και βίδρες!
H KiKxxl άνοιξε στην Ελλάδα
– Σε «Μέκκα» των εταιρειών απομακρυσμένης εξυπηρέτησης φαίνεται ότι μετατρέπεται η Ελλάδα, καθώς καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς. Τελευταία άφιξη, η γερμανική KiKxxl, η οποία άνοιξε τις περασμένες εβδομάδες γραφείο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Θεσσαλονίκης στο Μοσχάτο. Σε βάθος χρόνου αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 200 θέσεις εργασίας και ήδη έχει αρχίσει να στελεχώνεται με γερμανόφωνους υπαλλήλους. Οι αποδοχές είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές στην αγορά, καθώς προσφέρει ακαθάριστο μισθό 1.300-1.600 ευρώ συν 500 ευρώ μπόνους τον μήνα. Η KiKxxl απασχολεί περισσότερους από 2.700 εργαζόμενους σε 11 κέντρα σε τέσσερις χώρες και είναι No 1 στον τομέα των πωλήσεων στη Γερμανία.
Οι πρώτες ρωγμές στο Θεσσαλονίκη – Σμύρνη
– Από τρία σε δύο δρομολόγια μειώνεται, ένα μήνα μετά την έναρξη της σύνδεσης, η ακτοπλοϊκή ένωση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, πρόκειται για φυσιολογική κίνηση, καθώς τη χειμερινή περίοδο μειώνεται η τουριστική κίνηση, όμως αρκετοί κάνουν λόγο για προβλήματα, που έχουν να κάνουν και με τις σχέσεις των δύο χωρών, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Τζιτζικώστα. Μέχρι στιγμής το κομμάτι τις αναψυχής κινείται αρκετά χαμηλά και η γραμμή στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις διεθνείς γραμμές φορτηγών.
Τα «κόκκινα» δάνεια μεταφέρθηκαν, δεν εξαλείφθηκαν
– Νέο καμπανάκι της Τραπέζης της Ελλάδος, που φαίνεται ότι ενώνει τη φωνή της με αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Η υποχώρηση των «κόκκινων» δανείων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα στο τέλος του α’ εξαμήνου να υπολογίζονται σε 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ λιγότερα από το τέλος του 2021. Ωστόσο, η ΤτΕ τονίζει ότι η μεταφορά των εν λόγω ΜΕΔ εκτός πιστωτικού συστήματος δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Συμπέρασμα; «Η εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς για την επίτευξη της οριστικής εκκαθάρισης του χρέους είναι σημαντική παράμετρος και η αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων και επιλογών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», σημειώνει η ΤτΕ και επί της ουσίας καλεί τους διαχειριστές να κάνουν επιτέλους ρυθμίσεις και «κουρέματα», χρησιμοποιώντας και τον εξωδικαστικό…
! Από την επόμενη εβδομάδα -και αν- θα δούμε κάποια αποκλιμάκωση στην τιμή της βενζίνης, η οποία έχει ξεπεράσει τα 2,11 ευρώ πανελλαδικά. Η τιμή του Brent «φρέναρε» τα τελευταία 24ωρα, επιτρέποντας κάποιους στεναγμούς ανακούφισης, αλλά επειδή έχουμε μπροστά μας τους περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο, μην απορήσετε αν δούμε ένα νέο άλμα προς τα 100 δολάρια…
Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ – Κίνας μόλις άρχισε
– Οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει ανοικτά τον εμπορικό πόλεμο στους Κινέζους. Οι Ευρωπαίοι επί του παρόντος το πάνε γύρω γύρω, κάνοντας βέβαια τα αυτονόητα. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν θα μπορεί εφεξής να διερευνά επιδοτήσεις που χορηγούνται από δημόσιες αρχές τρίτων χωρών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Ο κανονισμός δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται από την πρώτη ματιά. Επί της ουσίας έρχεται για να καλύψει το κενό στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, που ενώ επιβάλλει δρακόντειους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ευρωπαϊκών κρατών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιτρέπει τις άνευ ορίου «ενέσεις», π.χ. κινεζικών κρατικών κεφαλαίων στους κινεζικούς κολοσσούς που παίζουν «μπάλα» στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι πως όταν διαπιστώνεται, πλέον, στρέβλωση της αγοράς από τέτοιου είδους κρατικές ενισχύσεις τρίτων χωρών -την Κίνα εν προκειμένω- η Ευρώπη θα μπορεί να αποκλείει τις ωφελούμενες επιχειρήσεις. Ο πόλεμος μόλις άρχισε…
!Και τους ξοφλήσαμε πριν την ώρα τους και τους προσκαλούμε να οργανώσουν στη χώρα μας τη Σύνοδό τους. Μιλάμε για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως χώρας- οικοδεσπότη της κοινής Συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2026. Πώς τα φέρνει η ζωή. Εκεί που ήταν casus belli η σύσταση ειδικού γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, πλέον τους προσκαλούμε εμείς…