THEPOWERGAME
Ψάχνουν συμφωνία για τα αυτονόητα
Ραντεβού προς τα μέσα Νοεμβρίου, έδωσαν οι υπουργοί ενέργειας, μπας και καταφέρουν να συμφωνήσουν στα αυτονόητα. Από τις δηλώσεις κάποιων υπουργών επιβεβαιώνεται, πάντως, η διαφορετική προσέγγιση Βόρειων – Νότιων στο πρόβλημα. Ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος, με το χαμηλότερο κεφαλήν ΑΕΠ, «καίγεται» για τις υψηλές τιμές που επιδεινώνουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, ο ευρωπαϊκός Βορράς έχει ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση ροών LNG για τον επόμενο χειμώνα, ακόμα κι αν η τιμή αυτού του LNG θα είναι πολύ υψηλότερη απ’ όσο πρέπει. Τουτέστιν, μέτρα, όπως για παράδειγμα ο κόφτης τιμών ή το πλαφόν για την ηλεκτροπαραγωγή, χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για την ενεργειακή ασφάλεια…
Η επιθυμία των Γερμανών και τα καλώδια από τα Δυτικά Βαλκάνια
Αναρωτιόμουν τι δουλειά είχαν προχθές κάποιοι υπουργοί Ενέργειας στο Βερολίνο (μία ημέρα πριν τη συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο) σε ένα συνέδριο που διοργάνωνε η Γερμανία και το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ενέργεια των Δυτικών Βαλκανίων. Δηλαδή: Διοργανωτής ο Χάμπεκ, κεντρικός καλεσμένος ο Σκρέκας και μαζί του οι ομόλογοί τους της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Κοσσόβου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η Γερμανία -πιστή στο σύστημα που είχε αναπτύξει μέχρι τώρα με τη Ρωσία, που της είχε εξασφαλίσει απευθείας φυσικό αέριο- θέλει να έχει απευθείας ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ για τη νότια Γερμανία. Από κοντά και η Αυστρία. Το πρόβλημα γι’ αυτές τις περιοχές είναι ότι δεν έχουν ούτε ήλιο ούτε πολύ αέρα (όπως ο βοράς), οπότε θέλουν να το πάρουν απευθείας από την Ελλάδα. Μόνο που θα πρέπει να συμφωνήσουν να περάσουν τα καλώδια και από τα δυτικά Βαλκάνια. «Ας διοργανώσουμε λοιπόν ένα συνέδριο». Και μάλιστα αύριο θα συζητηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς.
Το θρίλερ με το φυσικό αέριο θα συνεχιστεί
Για όσους πίστευαν ότι κάπου εδώ τελειώνει το θρίλερ με τις τιμές, επειδή το φυσικό αέριο υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ, θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, αφού υπάρχουν ακόμα πολλά επεισόδια σε αυτό το σήριαλ. Ειδικά όσο καταγράφονται διαφωνίες και απομακρύνονται οι ριζικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, τόσο θα συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Για παράδειγμα, προχθές τα προθεσμιακά συμβόλαια του Νοεμβρίου έπαιζαν γύρω στα 95 ευρώ αλλά χθες για έναν περίεργο λόγο «τσίμπησαν» στα 100 ευρώ…
Ο γρίφος με την αύξηση των διοδίων
Καθόλου εύκολη δεν είναι η υπόθεση με τις αυξήσεις («ποιες αυξήσεις;» λένε στην κυβέρνηση!) στις τιμές των διοδίων λόγω της σύνδεσης με τον πληθωρισμό. Η (επίσημη) διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Υποδομών και παραχωρησιούχων δεν έχει ξεκινήσει αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει πως σε προεκλογική χρονιά είναι δύσκολο να ανακοινωθεί π.χ. αύξηση 30 λεπτών σε κάποιους σταθμούς διοδίων ανά την Ελλάδα για τα Ι.Χ. ή τρία – τέσσερα ευρώ για τα φορτηγά. Οι προβλέψεις των συμβάσεων παραχώρησης είναι, πάντως, σαφείς. Ακόμα πιο σαφείς είναι οι διοικήσεις των ξένων κατασκευαστικών ομίλων που συμμετέχουν σε κάποιες κοινοπραξίες παραχώρησης οδικών αξόνων. Τι θα γίνει; Θα γνωρίζουμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου καθώς έχουν γίνει κάποιες ανεπίσημες προτάσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο από διάφορες πλευρές.
Κινητικότητα στο Mall
Για τον τομέα εστίασης στο The Mall Athens στη Νερατζιώτισσα έχουμε μιλήσει ξανά, καθώς είναι το τμήμα με τους περισσότερους ελεύθερους χώρους, μιας και η μείωση κίνησης στους κινηματογράφους έχει επηρεάσει και αυτό το κομμάτι. Το τελευταίο διάστημα είχαμε ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς λόγω του κλεισίματος του καταστήματος Τερκενλής, ακολούθησε η μετακόμιση των Starbucks σε νέο χώρο και το rebranding των Everest, που αναμένεται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας.
Η Coca Cola πίνει νερό στο όνομα της Ελλάδας
Ως μία από τις 4-5 πιο πρωτοπόρες αγορές θεωρείται η Ελλάδα για τον παγκόσμιο όμιλο της Coca Cola. Από τη χώρα μας ξεκινούν αρκετές προσπάθειες, όπως το zero waste και τα αναψυκτικά με λιγότερη ζάχαρη, οι οποίες στη συνέχεια δοκιμάζονται και στην παγκόσμια αγορά, ενώ σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού η χώρα μας είναι ανάμεσα στους βασικούς αιμοδότες για την επάνδρωση θέσεων ευθύνης ανά τον κόσμο.
Η ελεγχόμενη έκδοση του ΟΔΔΗΧ
Ο ΟΔΔΗΧ πάει καβάλα στο άλογο. Με μια απολύτως ελεγχόμενη έκδοση, άντλησε περί το 1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2,77%, την ώρα που η απόδοση του ελληνικού 5ετούς στις αγορές κινείται πάνω από το 4%. Επί της ουσίας, ο Οργανισμός μπορεί και πατάει με ασφάλεια σε όσα έχει χτίσει την τελευταία τριετία, αντλώντας ρευστότητα όταν χρειάζεται, με ευνοϊκούς όρους. Αυτό ακριβώς ήταν που «πούλησε» η ελληνική αντιπροσωπεία και στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον…
!Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική κτηματαγορά. Σύμφωνα με έρευνα του spitogatos, οι πιο… ζωηροί είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι ψάχνουν ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις τους. Όσον αφορά στο είδος της κατοικίας, αναζητούν σπίτια 105 τ.μ. αξίας περίπου 170.000 ευρώ.
Ελληνική ιθαγένεια για τον καθηγητή Kevin Featherstone
Την ελληνική ιθαγένεια απέκτησε ο Βρετανός καθηγητής του London School of Economics (LSE), Kevin Featherstone. Την πρόταση απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο Kevin Fetrastone είναι γνωστός ως φιλέλληνας, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE, κάτοχος της Έδρας Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το 2013 τιμήθηκε με το παράσημο «Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2014 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε ένα από τα βιβλία του, γραμμένο σε συνεργασία με τον Kenneth Dyson, ως ένα από τα «100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη».