THEPOWERGAME
Τα σενάρια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια
Η ανάφλεξη στην Ουκρανία, πέρα από τους προφανείς γεωπολιτικούς κινδύνους, προβληματίζει για τις πιθανές νέες αναταράξεις στο πεδίο της ενέργειας. Μπορεί οι ροές μέσω Nord Stream να είναι ούτως ή άλλως προβληματικές, ωστόσο πιθανές διακοπές στους υπόλοιπους αγωγούς -του Turk Stream συμπεριλαμβανομένου- θα δώσουν σάρκα και οστά στα σενάρια έκτακτης ανάγκης που έχουν εκπονήσει οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Προφανές είναι ότι η ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή παρέμβαση, γίνεται ακόμα πιο πιεστική…
Τα μαγειρεμένα στοιχεία για την τιμή του ρεύματος
Ουδείς υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ο τελευταίος παράδεισος επί της γης. Όμως από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου να παρουσιάζονται μαγειρεμένα στοιχεία προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Να χρησιμοποιείται, δηλαδή, ένα τμήμα των δεδομένων της Eurostat χωρίς τους φόρους και τις επιδοτήσεις, και όχι τα πλήρη στοιχεία, για να δείξουμε πως η Ελλάδα είναι σώνει και καλά η ακριβότερη στην ΕΕ. Ε, δεν είναι. Τα πλήρη στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν κοντά στα 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ποσό που κατατάσσει τη χώρα μας στη 10η θέση της ΕΕ με βάση το κόστος του ρεύματος. Επιπλέον, τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δεν αποτυπώνουν όσα συνέβησαν π.χ. τον Σεπτέμβριο, όπου οι παχυλές επιδοτήσεις σχεδόν μηδένισαν το κόστος για πολλά νοικοκυριά.
Ανησυχία για τη συμφωνία μεταφοράς σιτηρών
Μπορεί οι εξελίξεις στο ενεργειακό να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ωστόσο εμείς καταγράφουμε και ανησυχητικές εξελίξεις στο πεδίο των τροφίμων. Η τιμή του σιταριού ανέβηκε με τη μία κατά περίπου 5%, καθώς οι αγορές ανησυχούν- όχι αδικαιολόγητα- ότι το Κρεμλίνο θα «παγώσει» τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών. Κι επειδή ήδη πληρώνουμε 18,4% ακριβότερα το ψωμί και τα δημητριακά, ουδείς θέλει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί με μια νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα…
!!Ο πληθωρισμός τρέχει στην Ευρωζώνη με 10%, στις Βαλτικές χώρες ξεπερνά το 20%, οι Γερμανοί έχουν πάθει… πολιτισμικό σοκ από τις ανατιμήσεις, αλλά εδώ στην Ελλάδα κάποιοι επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι… εσωτερικό κι ότι η κυβέρνηση ανατροφοδοτεί τις αυξήσεις με την πολιτική που ακολουθεί. Ήμαρτον…
Χωρίς εισοδηματικά όρια οι κρατικές ενισχύσεις
Διαβάζουμε διαρροές ότι στις Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου οι κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος. Για τα νοικοκυριά δεν ακούμε, όμως, τίποτα, παρά μόνο συστάσεις για στόχευση στους πιο ευάλωτους. Επί του παρόντος στο οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζουν να βάλουν εισοδηματικά όρια στις κρατικές επιδοτήσεις…
Η δήλωση του πρωθυπουργού και τα 130 εκατ. του ΕΣΠΑ
Σύγκρυο πάθανε στο υπ. Ανάπτυξης με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης μπορεί να εγκαινιασθεί στο τέλος του 2023, ή τις αρχές του 2024. Και αυτό γιατί οι λίγες εβδομάδες διαφορά, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο περίπου 130 εκατ. ευρώ δαπάνες του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα βαρύ «κονδύλι» που δεν είναι εύκολο να υποκατασταθεί με άλλα έργα. Έτσι το ήδη προβληματικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταφορών του ΕΣΠΑ, θα επιβαρυνθεί περισσότερο.
Πάντως, ας είναι καλά το ΕΣΠΑ κι οι Ευρωπαίοι που χρηματοδοτούν τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Μόνο για το μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην προγραμματική περίοδο που κλείνει διέθεσαν 470 εκατ. ευρώ για τη Γραμμή 3, που επεκτάθηκε κατά έξι σταθμούς προς Πειραιά. Επίσης από το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί η Γραμμή 4 και η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για το μετρό της Θεσσαλονίκης, η παράδοση των πρώτων 5 σταθμών πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μέχρι 31.12.2023. Γι’ αυτό τρέχουν τόσο στο υπ. Ανάπτυξης, όσο και στο υπ. Υποδομών, προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία.
Προχωράει με τη Δομική Κρήτης ο Δ. Κούτρας
Προχωράει όπως φαίνεται η συζήτηση για συμμετοχή του Δημήτρη Κούτρα στην τεχνική εταιρεία Δομική Κρήτης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βγει λευκός καπνός. Το παλαίμαχο στέλεχος της αγοράς κατασκευών δεν θέλει να κρεμάσει τα παπούτσια και αναζητεί νέα διέξοδο μετά την αποχώρηση από την Intrakat. Και με την πώληση του ποσοστού του στην τελευταία θα βρεθεί με πρόσθετα κεφάλαια προς επένδυση. Την ίδια στιγμή, κάποιοι από τους πρώην συνεργάτες του στην εισηγμένη αναζητούν επαγγελματική στέγη σε άλλους ισχυρούς κατασκευαστικούς ομίλους.
Το πείραμα της Θεσσαλονίκης
Υπεραμύνθηκαν της πρότασης που είχαν καταθέσει οι έμποροι της Θεσσαλονίκης και προχωρούν με το μειωμένο ωράριο. Όπως ανέφεραν είναι προαιρετικό αν και πιστεύουν ότι θα το ακολουθήσει η πλειοψηφία. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του προέδρου Παντελή Θεοδωρίδη σε ό,τι αφορά στο πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στα εργασιακά η απόφασή τους. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη «δεν πρόκειται να χαθεί καμία θέση. Το ωράριο που προτείνουμε προβλέπει συνολικά 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Σύμφωνα με το νόμο όμως, ο εργαζόμενος θα πρέπει να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Τούτο σημαίνει ότι περισσεύουν πέντε ώρες για ρεπό και ξεκούραση. Επί της ουσίας δε, αυτό που χάνεται είναι 6 ώρες υπερεργασίας οι οποίες και δεν πληρώνονται».
Η ισορροπία του πετρελαίου
Αν και η Ελλάδα, με εξαίρεση τον ταπεινό Πρίνο, δεν είναι καμία πετρελαιοπαραγωγός χώρα καταφέρνει να σώζει την παρτίδα των εξαγωγών στον φετινό Αρμαγεδδών χάρη στις εξαγωγές πετρελαιοειδών. Φέτος τον Αύγουστο οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 153% καταλαμβάνοντας πάνω από το 40% των συνολικών μας εξαγωγών. Χάρη σε αυτές ισορροπούν κάπως οι εισαγωγές των ενεργειακών προϊόντων της Ελλάδας, που όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζουν σε αξία κατακόρυφη αύξηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
H αύξηση του αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων…
Τις 638 έφτασαν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (ΕΜΝΕ) – το γνωστό Elevate Greece. Την περασμένη εβδομάδα προστέθηκαν άλλες 19 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι πέντε μέσω διαδικασίας fast track και οι υπόλοιπες 14 μέσω αξιολόγησης ικανοποίησης των δύο κριτηρίων. Η διαδικασία fast track αφορά συνήθως σε επιχειρήσεις που έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση από venture capital funds και αυτό από μόνον του αποτελεί «εισιτήριο εισόδου» στο Elevate Greece. Η διαδικασία των κριτηρίων αφορά σε δύο εντελώς ανεξάρτητες ομάδες ειδικών, που κρίνουν ότι ένα επιχειρηματικό εγχείρημα είναι καινοτομικό και έχει ταυτόχρονα προοπτικές ταχείας κλιμάκωσης. Σημειώνεται ότι η έγκριση των 19 έγινε μέσα από μια δεξαμενή 50 αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι 31 αιτήσεις απορρίφθηκαν από τις επιτροπές αξιολόγησης, ήτοι ποσοστό πάνω από 60%.
…και η ανησυχία για τη χρηματοδότησή τους
Φόβους για μη αξιοποίηση των κονδυλίων, που προορίζονται για την ενίσχυση των ελληνικών startups, έχει αρχίσει να εκφράζει μερίδα του οικοσυστήματος. Οι φωνές, που εντοπίζουν τον κίνδυνο να μείνει αδιάθετο μέρος των κεφαλαίων για τη στήριξη των εγχώριων νεοφυών εταιρειών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, εκφράζονται από νέα νεότευκτη πρωτοβουλία στον χώρο, που ακούει στο όνομα «Help Greek Startups». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας, από τον συνολικό προϋπολογισμό των 34 εκατ. ευρώ του β’ κύκλου της δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου Elevate Greece για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19», τα 21,5 εκατ. ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.
-Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, η πρόσκληση βάζει ως όριο χρηματοδότησης ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στον α’ κύκλο της δράσης διοχετεύθηκαν 26 εκατ. ευρώ, τα μέλη της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι οι υπόλοιπες startups, που είναι ενταγμένες στο μητρώο του Elevate Greece, δεν επαρκούν αριθμητικά ώστε να καλύψουν τα εναπομείναντα κεφάλαια. Μάλιστα αναφέρουν προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών τους, ότι ο ρυθμός εγγραφής νέων εταιρειών στο μητρώο είναι πλέον πιο αργός και άρα δεν θα προστεθεί μεγάλος αριθμός ωφελούμενων, ώστε να διοχευτευθούν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια. Με ψήφισμά της, το οποίο υπογράφουν περισσότερες από 70 ελληνικές startups, η πρωτοβουλία «Help Greek Startups» προτείνει να υπάρξει αύξηση από τις 100.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ ανά εταιρεία, ώστε να μην μείνουν αδιάθετα τα κεφάλαια που προβλέπονται.
Ο δήμαρχος που πήγε να καθαρίσει, αλλά τα έκανε μούσκεμα
Τα τελευταία χρόνια, η Κοινωνία των Πολιτών επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι, λοιπόν, το περασμένο Σάββατο, ενόψει του αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης 9th XTERRA O.W.S. Challenge, που θα ακολουθήσει στις 15-16/10 στην Α’ Πλαζ Βούλας, διοργανώθηκε η δράση «Ocean Clean- Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!». Η XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events με στόχο να καλέσει τους κολυμβητές Open Water να αναλάβουν δράση και σε συνεννόηση με τον δήμο μετέφερε με ιστιοπλοϊκά αθλητές, δημοσιογράφους και τον… δήμαρχο στο νησάκι «Υδρούσα», απέναντι από τη Βούλα, με σκοπό (τι άλλο;) τον καθαρισμό του βυθού. Κι ενώ λοιπόν, όλοι μεταφέρονταν περιχαρείς για την περιβαλλοντική δράση στην ακατοίκητη νησίδα, άνοιξε το κουτάκι με το αναψυκτικό τύπου Cola του δημάρχου και προκειμένου να μην λερωθεί ο ίδιος έσπευσε να το πετάξει στη θάλασσα, στον βυθό δηλαδή που μεταφερόταν για να καθαριστεί. Ευτυχώς, τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή η συνεργάτιδά του και τον απέτρεψε από το να ακυρώσει τον σκοπό της πρωτοβουλίας.
To politically correct «καλάθι του νοικοκυριού» αντί της νοικοκυράς
«Καλάθι της νοικοκυράς» τέλος. Ο νέος -πολιτικά ορθός- όρος είναι «καλάθι του νοικοκυριού» και αυτός θα χρησιμοποιείται πλέον από την κυβέρνηση. Η χρήση του πρώτου όρου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρείται σεξιστικός υπό την έννοια ότι αναπαράγει το –παρωχημένο- πρότυπο της γυναίκας που ασχολείται μόνο με το νοικοκυριό της, ρόλος που προφανώς έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες αν και βεβαίως η έκφραση «καλάθι της νοικοκυράς» διατηρήθηκε. Στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης δεν είχαν λόγο να μην σεβαστούν αυτήν την άποψη κι ως εκ τούτου ο όρος άλλαξε.
Μαγειρεύονται οι αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων
Μετά τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ που έφεραν ήδη αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων, ενώ αναμένεται και κύμα αύξησης και στα σταθερά των στεγαστικών, πολλοί αναριωτόνταν αν έρθουν ως φυσικό επακόλουθο και οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Ε, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, ξεκινούν οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Πρεμιέρα θα κάνει ένας μεγάλος συστημικός όμιλος μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Αρχικά, η αύξηση θα αφορά στις προθεσμιακές καταθέσεις για 10 – 20 μονάδες βάσης. Μπορεί να μην ακούγεται σπουδαίο το μέγεθος ή να έχει προεξοφληθεί σαν κίνηση, αλλά έχει να συμβεί πολλά χρόνια.