THEPOWERGAME
Χάθηκε η μπάλα με τους μηχανισμούς ανάκτησης υπερεσόδων!
Έναν ακόμα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων, αυτή τη φορά για τα τυχόν κέρδη που θα έχουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τους μήνες που θα υπάρχει χαμηλή τιμή στη χονδρική αγορά και μεγάλες επιδοτήσεις, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε χθες ο Κ. Σκρέκας. Για τα «υπερκέρδη» του εννεάμηνου του 2022, στη ΡΑΕ περίμεναν τα οριστικά (με υπογραφή ορκωτού λογιστή) αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου από προμηθευτές / παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τελικά δεν θα περιμένουν! Τα υπερκέρδη θα καταλογιστούν μέσα στο Νοέμβριο με βάση τα ελεγμένα αποτελέσματα εξαμήνου και τα προσωρινά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για όσους ομίλους δεν στείλουν λογιστικές καταστάσεις με υπογραφή ορκωτού, είπε χθες ο υπουργός. Όσο για εκείνο το πρόσφατο έκτακτο τέλος των 10 ευρώ σε κάθε μεγαβατώρα που παράγεται με φυσικό αέριο, μπορεί να καταργηθεί, μπορεί και όχι!
Στήριξη του Κ. Σκρέκα στη ΔΕΗ για τα λιγνιτικά
Η ΔΕΗ δίνει αγώνα για να πιαστούν οι στόχοι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως σε περίπτωση που κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Μόσχα. Χθες, ο Κ. Σκρέκας στήριξε τη διοίκηση λέγοντας πως «δεν είναι εύκολο το έργο που έχει αναλάβει η ΔΕΗ, αλλά θα το πετύχει». Στόχος της κυβέρνησης και της επιχείρησης είναι να καλύπτεται από τη λιγνιτική παραγωγή το 17% – 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. «Κάποιους μήνες δεν θα το πετυχαίνουμε και κάποιοι μήνες θα υπεραποδίδουν» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο τραπέζι, πάντως, είναι η ενεργοποίηση των ορυχείων Βεύης και Αχλάδας, με τον Κ. Σκρέκα να αποφεύγει χθες τις λεπτομέρειες.
Τα επικίνδυνα παιχνίδια με το πετρέλαιο
Οι Ευρωπαίοι συζητάνε για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, την ώρα που το αμερικανικό αργό και το Brent είναι πολύ ακριβότερα. Ειδικά μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να «κόψει» την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, βάζοντας «πλάτη» στη Μόσχα, το πράγμα έχει ξεφύγει, καθώς μιλάμε για αύξηση 10 δολαρίων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Ας μη μιλήσουμε, δε, για την κατρακύλα του ευρώ έναντι του δολαρίου. Κι όλα αυτά όταν το ρωσικό πετρέλαιο «παίζει» γύρω στα 18 δολάρια χαμηλότερα από το Brent…
Θα βάλουν πλάτη οι προμηθευτές;
«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων την επόμενη εβδομάδα. Καλή και άγια η συμφωνία με τους σουπερμαρκετάδες για συγκράτηση των ανατιμήσεων σε 50 προϊόντα πρώτης γραμμής, αλλά αν δεν βάλουν «πλάτη» οι προμηθευτές, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αυξήσεις 13,9% στη βιομηχανία τροφίμων…
Φορτιστές νέας γενιάς με ελληνική πατέντα
Ο Όμιλος Eunice συνεργάστηκε με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Amazon Web Services για την ανάπτυξη των πρώτων φορτιστών EEG-1S-22W ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί της Νάξου, στα πλαίσια του έργου Naxos Smart Island. Σημειωτέον ότι ο τριφασικός φορτιστής EEG-1S-22W αποτελεί μια καθαρά ελληνική πατέντα, ενώ κατασκευάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Μάνδρα Αττικής, κατέχοντας σημαντική θέση στην παλέτα των καινοτόμων προϊόντων της Eunice.
!Κλείνουν κι άλλες «τρύπες» φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δρομολογούν την υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και την οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023.
Οργανισμός Κωπαΐδας: «Ζωντανός» 8 χρόνια μετά την… κατάργησή του
Ποιος δεν θυμάται τον Οργανισμό Κωπαΐδας, τον οργανισμό-φάντασμα που συζητήθηκε όσο κανείς άλλος -ως παράδειγμα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος τα χρόνια του μνημονίου– για να καταργηθεί τελικά στα τέλη του 2014 και μάλιστα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αρμόδιο) υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε;
Οκτώ χρόνια μετά, ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε εκκαθάριση και μάλιστα χθες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα, πέμπτη κατά σειρά, παράταση στην ολοκλήρωσή της έως 30 Ιουνίου 2023 (από 30 Σεπτεμβρίου 2022) μετά από αίτημα της εκκαθαρίστριας εταιρείας, που διαβεβαιώνει ότι ως τότε η εκκαθάριση θα έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, στο ταμείο του οργανισμού υπάρχουν ακόμη 100 χιλιάδες ευρώ τα οποία, αφού αφαιρεθούν τα τελευταία έξοδα, θα εγγραφούν ως έσοδα στον προϋπολογισμό του 2023.
O Έλληνας «καλομαθαίνει» το αυτοκίνητό του
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο προέκυψε χθες από την παρουσίαση των νέων καυσίμων V Power της Shell. Ένα ποσοστό 40% των οδηγών που επισκέπτονται πρατήρια της εταιρείας επιλέγουν διαφοροποιημένα καύσιμα, κοινώς το κάτι παραπάνω από την απλή αμόλυβδη ή το πετρέλαιο. Και αυτό σε μία εποχή που οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών προσπαθεί να κόψει από παντού ώστε να ανταπεξέλθει στα έξοδα του μήνα. Το στατιστικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τη σχέση αγάπης που έχουν αρκετοί Έλληνες με τα αυτοκίνητά τους.
Άλλο η ελιά, άλλα το ελαιόλαδο
Εάν υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της συλλογής των ελιών στη χώρα μας αυτός δεν είναι άλλος από το μέγεθος που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία. Μπορεί το ελαιόλαδο να φεύγει έξω χύμα στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις ελληνικές ελιές. Μόνο στην αγορά των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο φέτος η Ελλάδα εξήγαγε επιτραπέζιες ελιές αξίας 125 εκατ. δολάρια με μέση τιμή πώλησης 2,2 δολάρια ανά κιλό, αφήνοντας πίσω την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο.