THEPOWERGAME
Ο ΔΟΚ και το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της χώρας
Συμβαίνουν και αυτά. Επί χρόνια στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της χώρας μας. Συχνά μάλιστα (π.χ. 2015) η διαφορά ήταν σαν τη «μέρα με τη νύχτα». Από τις αρχές του 2022, η ψαλίδα αυτή όχι μόνον έκλεισε, αλλά γύρισε υπέρ της χώρας μας. Ο ΔΟΚ είναι υψηλότερος στην Ελλάδα, απ’ ότι στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα αισιοδοξούν περισσότερο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Το ακόμη καλύτερο: σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προχθές το ΙΟΒΕ, τον περασμένο μήνα (Σεπτέμβριο) η ψαλίδα άνοιξε σημαντικά υπέρ της χώρας. Αυξήθηκε από το 101,7 που ήταν τον Αύγουστο στο 105,1 τον επόμενο μήνα, ενώ στην Ευρωζώνη κατά την ίδια περίοδο, επιδεινώθηκε από το 97,3 στο 93,2. Είναι η μεγαλύτερη απόκλιση του ΔΟΚ μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης που καταγράφεται μέσα σε ένα μήνα.
Έγινε παρεξήγηση;
«Παρεξήγηση, δεν είναι αυτό που νομίζετε», ψέλλισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκε εντός κι εκτός αίθουσας στο Eurogroup, για το «πακέτο» των 200 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, πάντως, ο Λίντνερ δεν είπε την παραμικρή κουβέντα για ευρωπαϊκό πλαφόν, αλλά επικεντρώθηκε στις κοινές προμήθειες, τις οποίες βέβαια η Γερμανία υπονομεύει αναζητώντας στρατηγικές, διμερείς συμφωνίες π.χ. με το Κατάρ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Είχαμε, πάντως, πολλά χρόνια να δούμε Γερμανό υπουργό και δη Οικονομικών, να βγαίνει απολογούμενος μπροστά στις κάμερες…
Βαρύ το κλίμα στην ΕΕ για τον Σολτς…
Μυρίζει μπαρούτι ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχουν χώρες και ηγέτες, που τα έχουν πάρει πολύ άσχημα με την τακτική των Γερμανών αλλά και των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, που δείχνουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες του Βερολίνου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το κλίμα που διαμορφώνεται στα υπόλοιπα. Δεν θα περάσει καλά στην Πράγα ο Όλαφ Σολτς, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, που ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο Χειμώνα…
…που σχεδιάζει επίσκεψη στην Ελλάδα
Πάντως, στα σχέδια του Όλαφ Σολτς είναι να επισκεφτεί τη χώρα μας. Όπως φαίνεται, σε προχωρημένο στάδιο είναι η διοργάνωση επίσκεψης του καγκελάριου της Γερμανίας, με πολυπληθή συνοδεία επιχειρηματιών. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να επενδύουν στην Ελλάδα, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παράδειγμα της συνεργασίας RWE Renewables με ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά, η επίσης πρόσφατη συμφωνία του ίδιου ομίλου με την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στα υπεράκτια αιολικά, κ.λπ.
Τα σχέδια της BASF και εμείς
Και επειδή μιλάμε για γερμανικές επενδύσεις, ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας που ακούει στο όνομα BASF εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής στη χώρα μας μιας μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών. Η ανακύκλωση μπαταριών αποτελεί σημαντικό στοιχεία για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας αφού εξασφαλίζει πολύτιμες πρώτες ύλες που σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να εισαχθούν από χώρες όπως η Κίνα.
Οι τιμές στο ρεύμα και οι επιδοτήσεις για το αέριο
Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας τιμών που δημοσιοποιεί το ΗΕΡΙ επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προφανώς λόγω των επιδοτήσεων. Παρά ταύτα, τα 0,2978 ευρώ ανά κιλοβατώρα είναι υψηλότερη τιμή από αυτήν που πληρώνουν στην Πορτογαλία, στη Σλοβακία, στη Λετονία. Για το φυσικό αέριο ας μη το συζητάμε καλύτερα. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, οδηγεί την τιμή του στο 4ο υψηλότερο σκαλοπάτι της ευρωπαϊκής βαθμολογίας…
Άρχισαν να «τσιμπάνε» τα επιτόκια
Άρχισαν τα όργανα. Τα επιτόκια νέων και παλιών δανείων άρχισαν να «τσιμπάνε» και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πού θα σταματήσουν. Έχουμε και λέμε. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,30%, στα καταναλωτικά αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,47% και στα επαγγελματικά κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,39%. Όσον αφορά στα νέα επιχειρηματικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3%.
Ψώνια όσο έχει φυσικό φως
Όσο τα προβλήματα με την ενεργειακή κρίση θα συνεχίζονται τόσο θα ακούγονται και «ενδιαφέρουσες» προτάσεις κυρίως από επιχειρηματικούς φορείς. Σε μία προσπάθεια να μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί και να κλείνουν στις 4 το απόγευμα (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο) και στις 7 το απόγευμα (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή). Η πρόταση πολύ πιθανόν θα πέσει στο κενό, καθώς δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν οι πολυεθνικές, ενώ αναμένεται να έχουμε αντιδράσεις και από τους εμποροϋπαλλήλους, καθώς ένα τέτοιο ωράριο θα οδηγούσε πολλούς από τους τελευταίους στο ταμείο ανεργίας.
Αναδουλειές στο delivery
Ένας από τους κλάδους που δεν γνωρίζει και τις καλύτερες μέρες του από τότε που ο πληθωρισμός και ο φόβος του «απρόβλεπτου λογαριασμού ενέργειας» «κατσικώθηκαν» στα περισσότερα νοικοκυριά, είναι αυτός του delivery. Η κίνηση στη διανομή φαγητού έχει μειωθεί σημαντικά και αν κάτι σώζει την παρτίδα είναι οι διανομές σούπερ μάρκετ, καθώς αρκετοί σκέφτονται τα καύσιμα που θα πληρώσουν για την άλλοτε χαρούμενη βόλτα της οικογένειας. Αυτός είναι ο λόγος που οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά του delivery πραγματοποιούν προσλήψεις ή επεκτατικές κινήσεις με το σταγονόμετρο.
Ποιοι βλέπουν αύξηση 75% στις αποδοχές τους
Στα 45 ευρώ έχει αυξηθεί το ημερομίσθιο για τους εργάτες γης λόγω της πολύ μεγάλης έλλειψης εργατικού δυναμικού κι ενώ έχει αρχίσει η συγκομιδή της ελιάς, που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πρόκειται για αύξηση 75% συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές με την τάση μάλιστα να είναι ανοδική καθώς ολοένα και περισσότεροι αλλοδαποί φεύγουν για άλλες χώρες όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο «πακέτο» αποδοχών περιλαμβάνονται ζεστό φαγητό (το τονίζουν οι αγρότες στις αγγελίες τους αντιδιαστέλλοντάς το με τα κρύα σάντουιτς), σπίτι με θέρμανση (άκρως σημαντική φέτος) και ίντερνετ (απαραίτητο για όλους).
Η μη εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ITU
Δεν εξελέγη η χώρα μας στο περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτ. Ευρώπης στην Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). H εκλογική διαδικασία στο όργανο του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε προχθές στο Βουκουρέστι και η χώρα μας βρέθηκε εκτός του 8μελούς Συμβουλίου. Τη χώρα μας εκπαραθύρωσαν οι συμμετοχές της Μεγ. Βρετανίας και της Σουηδίας. Η χώρα κατετάγη 9η, έχοντας 8η την Τουρκία, την οποία λέγεται ότι τη στήριξαν αρκετές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδονησία κ.ά.). Η Βρετανία από την άλλη στηρίχθηκε από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, ενώ η Σουηδία με τη στροφή που έκανε στη Δύση, στηρίχθηκε απ’ όλους. Η Ελλάδα ψηφίστηκε από 99 χώρες, αλλά οι ψήφοι αυτοί δεν ήταν αρκετοί για την επανεκλογή της. Απαιτούνταν τουλάχιστον 125 ψήφοι, όσοι δηλαδή έλαβε η 8η χώρα, Τουρκία.