THEPOWERGAME
Η CD Media από τη Ρουμανία
Πολλά και διάφορα γράφονται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την απόκτηση του 29,36% της Intertech από την CD Media του Σπύρου Γιαμά. Κανένας, όμως, δεν γράφει πως η εταιρεία έχει εδώ και μια πενταετία μετακομίσει στην Ρουμανία! Έδρα της CD Media δεν είναι πλέον η Αθήνα αλλά το Βουκουρέστι, στο οποίο είχε επί χρόνια μια θυγατρική εταιρεία. Το 2017 αποφασίστηκε να μεταφερθεί και η έδρα της μητρικής στη ρουμανική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποδείχθηκε σκληρό καρύδι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αφού κατάφερε να κρατήσει την εταιρεία ζωντανή παρά τις περιπέτειες της εποχής Θαν. Πουλιάδη, να τα βρει με την «παλαιά» Centric κ.ο.κ. Τώρα όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλει να κάνει με την Intertech, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τις λαμπρές εποχές που μεσουρανούσε όταν βρίσκονταν στον όμιλο Κοντομηνά.
Ακύρωσε το listing στη Nέα Υόρκη η Allwyn
Να μην προχωρήσει η εισαγωγή των μετοχών της (listing) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε η μητρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, Allwyn Entertainment. H τελευταία αποφάσισε να αναβάλει την εισαγωγή, παρά την λήψη της σχετικής απόφασης από τους μετόχους της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC) που θα συνέδραμε στην υλοποίηση του σχεδίου, την Cohn Robbins Holdings Corp. (NYSE:CRHC). Η Allwyn ανέφερε ότι η περίοδος μάρκετινγκ συνέπεσε με σημαντική αστάθεια της αγοράς εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές πληθωρισμού, επιτοκίων και ύφεσης, και γι’ αυτό αναβάλλει προς το παρόν την εισαγωγή της στο NYSE. Συμπλήρωσε πάντως ότι παραμένει προσηλωμένη στο να συμμετέχει στις δημόσιες αγορές σε εύθετο χρόνο, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
Το δ’ τρίμηνο θα κρίνει την φετινή πορεία του ελληνικού ΑΕΠ
Για να λέει ο Στουρνάρας ότι η ανάπτυξη θα είναι στο 6% σημαίνει ότι οι πιθανότητες να το ξεπεράσει είναι μεγάλες. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει πετύχει ανάπτυξη στο 6μηνο 7,5%, ενώ το γ’ τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο του 2021. Ωστόσο επειδή στο γ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο, εκτιμάται ότι η ΕΛΣΤΑΤ τον ερχόμενο Δεκέμβριο δεν θα ανακοινώσει έναν ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο των προηγούμενων δύο τριμήνων. Οπωσδήποτε όμως θα υπάρχει ανάπτυξη και όχι υποχώρηση. Εκεί που θα κριθεί το επίπεδο της ανάπτυξης εφέτος, είναι στο δ’ τρίμηνο που θεωρείται το πλέον αβέβαιο μέσα στο έτος. Το στοίχημα βέβαια που παραμένει, είναι αν θα είναι λιγότερο ή περισσότερο από 6%.
Η εξήγηση για τα έσοδα από φόρους
Περί τα 945 εκατ. ευρώ παραπάνω από τους αρχικούς στόχους και γύρω στα 800 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι, μπήκαν στα κρατικά ταμεία ως τώρα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σαφώς και οι πληρωμές ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει την αύξηση από τους παρακρατούμενους φόρους, η οποία σχετίζεται με την αύξηση των εισοδημάτων…
Σε λάθος κατεύθυνση τα μέτρα στήριξης
Η Ευρώπη τσαλαβουτάει στα ρηχά, αποφεύγει να μπει στα βαθιά της ενεργειακής κρίσης και ετοιμάζεται να κάνει ένα ακόμα λάθος. Από αυτά που μαθαίνουμε, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση με τη λογική του ΔΝΤ, αλλά και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι απολύτως στοχευμένα και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι ώστε να μην ανατροφοδοτούνται οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό που λένε όλοι πηγαίνοντας γύρω- γύρω, είναι ότι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να υπάρχουν αντικίνητρα κατανάλωσης. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Περιορίζοντας τις επιδοτήσεις και τις φοροελαφρύνσεις! Το γεγονός ότι όλα ξεκινούν από την προσφορά κι όχι από τη ζήτηση, περνάει προφανώς στα ψιλά γράμματα. Ετοιμαστείτε για χοντράδες στα επόμενα Eurogroup…
Επενδυτική βαθμίδα μέσω πρωτογενούς πλεονάσματος
Την ώρα που κάποιοι εντός συνόρων υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σεντούκια και να μοιραστεί άφθονο χρήμα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, οι Ευρωπαίοι και οι Οίκοι Αξιολόγησης όχι μόνο επαυξάνουν επί του στόχου επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, αλλά το θεωρούν αυτονόητο, έτσι ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς…
Το πετρέλαιο και το ευρώ
Τα καλά νέα είναι ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κατρακυλά, με τις απώλειες να αγγίζουν το 17% σε ένα μήνα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν μπορούμε να εξαργυρώσουμε αυτήν την πτώση, γιατί την ίδια ώρα και το ευρώ κατρακυλά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φτάνοντας στα 0,96 δολάρια. Για να το κάνουμε λιανά, η διαφορά της τιμής του πετρελαίου από τα υψηλά της 8ης Μαρτίου ως σήμερα, είναι 38 δολάρια. Αν, όμως, μετατρέψουμε αυτήν τη διαφορά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισοτιμίες, τότε το όφελος περιορίζεται στα 25,5 ευρώ…
Οι Ιταλοί έγιναν Γερμανοί
Μπορεί τον χειμώνα που μας πέρασε οι Γερμανοί να ήταν οι πιο επιφυλακτικοί ως προς τις διακοπές τους, καθώς κυριαρχούσε η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και οι Ιταλοί να ήταν οι πιο χαλαροί, τον Αύγουστο που μας πέρασε όμως οι «ανέμελοι» Ιταλοί κόλλησαν λίγο από την επιφυλακτικότητα των Γερμανών. Σύμφωνα με στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας οι Ιταλοί ήταν ο μόνος ευρωπαϊκός λαός που τον περασμένο μήνα «έτρεξε» μία σκάλα πιο κάτω από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, επηρεασμένοι τόσο από την ενεργειακή κρίση που βλέπουν μπροστά τους όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.
Το φυσικό αέριο το πιο φθηνό καύσιμο
Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου στα πρατήρια καυσίμων να είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο όμως το φυσικό αέριο παραμένει το πιο φθηνό καύσιμο ακόμη και όταν συγκρίνεται με τον ηλεκτρισμό. Μάλιστα η κίνηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να μειώσει τις τιμές του Fisikon από 1,75 ευρώ στα 1,30 ευρώ ανά κιλό από την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου το καθιστά το φθηνότερο χωρίς ανταγωνισμό.
ΟΛΠ: Σε επίπεδα πανδημίας…
Σε νέα χαμηλά που παραπέμπουν στο 2020 κινείται η μετοχή του ΟΛΠ στα 14,16 ευρώ στον απόηχο των γενικευμένων πιέσεων που καταγράφονται σήμερα στις αγορές παγκοσμίως.
Η μετοχή είχε να δει αυτήν την τιμή από την περίοδο της μεγάλης πτώσης των αγορών λόγω της εξάπλωσης του Covid-19. Από την αρχή του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 16% με την αποτίμηση να έχει διολισθήσει στα 354 εκατ. ευρώ η οποία θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή. Η αγορά περιμένει τα μεγέθη εξαμήνου, ενώ σύμφωνα με τα ετήσια του 2021 το p/e της μετοχής είναι πλέον οριακά κάτω από 10 φορές καθώς τα κέρδη είχαν ανέλθει στα 36,7 εκατ. ευρώ. Το λιμάνι διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 135 εκατ. ευρώ και στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για έκτακτη διανομή στους μετόχους.