THEPOWERGAME
Πώς η Ε.Ε. χάνει το πλεονέκτημα
«Δημιουργήσαμε μια ενιαία αγορά για τη σοκολάτα, αλλά όχι για τις τράπεζες ή τις τηλεπικοινωνίες!», είπε χθες ο Γκι Φερχόφστατ στο συνέδριο του Economist και του powergame.gr, ώστε να αναδείξει την ανάγκη νέου γύρου μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου υπενθύμισε το ευρωπαϊκό τεχνολογικό πρότυπο GSM πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ανάπτυξη της πρώτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κυριαρχία της Ευρώπης στο GSM ήταν αυτή που έφερε στην κορυφή της διεθνούς αγοράς εταιρείες όπως η σουηδική Ericsson και η φινλανδική Nokia. Τόσο η Ευρώπη, όσο και οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί έχασαν το παιχνίδι στην επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας με δυσάρεστα αποτελέσματα. Ο Φερχόφστατ αναφέρθηκε και στην κατακερματισμένη αγορά δεδομένων (data) στην Ευρώπη και στην ανάγκη για ενοποίησή της. «Εχουμε τεράστια data που τελικά τα επεξεργάζονται στις ΗΠΑ και αυτοί βγάζουν τα κέρδη», είπε!
Στασιμότητα και ασυμφωνία
Δεν πήγαν καλά τα πράγματα, ούτε στις Βρυξέλλες που συνεδρίασαν οι υπουργοί Ενέργειας, ούτε στην Πράγα που συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών. Στις Βρυξέλλες απλώς επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά το Χειμώνα που έρχεται. Στην Πράγα, όλοι συμφώνησαν ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν δίκιο που ανησυχούν, αλλά δεν έδειξαν διάθεση να προωθήσουν κάποιο έκτακτο χρηματοδοτικό «εργαλείο», όπως έγινε με τον κορωνοϊό. Αντιθέτως, επέμειναν στην ανάγκη λήψης μέτρων έκτακτου και στοχευμένου χαρακτήρα, στην αποφυγή μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων και στη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιριών, χωρίς να πούνε όμως με ποιον τρόπο. Κατά τα άλλα, η Ευρώπη προετοιμάζεται για το Χειμώνα που έρχεται…
Η ανησυχία της Ρωσίας
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το γεγονός ότι η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη με black out, αν επιβληθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενισχύει την άποψη που εκφράζουν αναλυτές, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει θορυβήσει τους Ρώσους. Τα επίσημα στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αερίου και πετρελαίου παραμένουν αυξημένα λόγω των υψηλών τιμών, ωστόσο οι ρυθμοί επιβραδύνονται λόγω της μείωσης του όγκου των εξαγωγών. Αν μπει και πλαφόν, προφανώς το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, ειδικά από τη στιγμή που τα υπόλοιπα πεδία της ρωσικής οικονομίας έχουν «στεγνώσει»…
Το ντόμινο των ανατιμήσεων
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν, πλέον, μόνο την ενεργειακή κρίση. Το ντόμινο των δευτερογενών επιπτώσεων στα βασικά είδη διατροφής και είδη ευρείας κατανάλωσης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση κι αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν βρουν τρόπους να «σπάσουν» το φαύλο κύκλο, τότε το αυξανόμενο κόστος παραγωγής θα σηκώνει νέα κύματα ανατιμήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς. Αυξήσεις 13% στο κόστος διατροφής, δεν είναι βιώσιμες…
Αλλαγές στη σήμανση των τροφίμων
Συναγερμός έχει σημάνει στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν αλλαγές στη σήμανση των τροφίμων, που θεωρητικά θα βοηθούν τους καταναλωτές να επιλέγουν με βάση και το ποια διατροφή επιβαρύνει την υγεία. Μπορεί αυτό να ακούγεται θετικό, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά τα λιπαρά από το ελαιόλαδο και τα ζωικά λίπη, μόνο και μόνο επειδή το θερμιδικό φορτίο θα είναι ίδιο. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ελληνικά προϊόντα», τονίζουν παράγοντες της αγοράς κι ετοιμάζονται για μάχη…
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την τοποθέτηση του πρώην Γερμανού ομολόγου του Peter Altmaier εμφανίσθηκε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Mιλώντας στο αμέσως προηγούμενο πανελ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας P. Altmaier είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης. «Αυτο τα λέει όλα», σχολίασε στο επόμενο πάνελ ο έλληνας υπουργός Ανάπτυξης ο οποίος θυμήθηκε τις διαφωνίες και τις «τιτανομαχίες» που είχε στο παρελθόν η Ελληνική με τη Γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για την ανάπτυξή της. «Είχαμε πολλά θέματα με τη Γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι πλέον έχει το δικό της μοντέλο ανάπτυξης και μάλιστα επιτυχημένο όπως δείχνουν τα στοιχεία των ξένων επενδύσεων κ.ά.
To Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επενδυτές
Στα 35 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς «Thess Intec», έκτασης 760 στρεμμάτων, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Με βάση την απόφαση ένταξης του έργου στο Ταμείο, η χρηματοδότηση κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2022 και 2023 και έρχεται ουσιαστικά ως επιστέγασμα των υψηλών ταχυτήτων με τις οποίες υλοποιείται (το έργο είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα). Πολύ μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει ήδη συμφωνίες για να εγκατασταθούν στο «Thess Intec».
Τα ψιλά γράμματα για το πλαφόν
Θα συνιστούσαμε σε όσους ζητάνε πλαφόν στις εγχώριες τιμές της ενέργειας, να ξαναρίξουν μια ματιά στο πώς λειτουργεί ο Μηχανισμός, που έχει ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Στον πυρήνα αυτού του Μηχανισμού βρίσκεται η επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής, έτσι ώστε η διαφορά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές, να μεταφέρεται ως έσοδο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Όσο για το παράδειγμα άλλων χωρών που επικαλούνται, τους διαφεύγει μάλλον ότι και εκεί το πλαφόν δεν το «φορτώνονται» οι εταιρείες, αλλά το Κράτος που καλύπτει τη διαφορά με επιδοτήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η λιανική τιμή της κιλοβατώρας στην Ισπανία, είναι υψηλότερη από αυτήν στην Ελλάδα…
Έρχεται θύελλα στο Eurogroup
Οι υπουργοί Οικονομικών επί του παρόντος δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά λίαν συντόμως, όταν θα φτάσει η ώρα για τα εθνικά μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, στο Eurogroup θα βγουν «μαχαίρια». Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ενώ είναι προφανής η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό σχεδιασμό των κρατών μελών- ειδικά αν η Ευρώπη δεν πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση- το Βερολίνο είναι απρόθυμο να αποδεχθεί αυτήν την πραγματικότητα. Μήπως ο κ. Σολτς πρέπει να συζητήσει μερικά… πραματάκια με τον υπουργό του, που τυγχάνει και κυβερνητικός εταίρος;
Αντιφατικές επιλογές
Βιώνουμε τον απόλυτο παραλογισμό. Οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να πάρουν τολμηρές αποφάσεις για να αναχαιτίσουν την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα ο ευρωπληθωρισμός να «φουντώνει». Στη συνέχεια, έρχεται η ΕΚΤ και χρησιμοποιώντας συμβατικά “εργαλεία”, προσπαθεί να τιθασεύει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, παρά το ότι άπαντες παραδέχονται πως πρόκειται για στρέβλωση στην προσφορά και όχι στη ζήτηση. Η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της…
Γιατί οι Αμερικάνοι αγοράζουν Ελλάδα
Η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών – και ιδιαίτερα των Αμερικανών αγοραστών – με κύριο λόγο την χαμηλή προσφορά τιμών στα ακίνητα. Αυτό σημειώνει στην έκθεση της για θερινή κατοικία η Berkshire Hathaway HomeServices. Παράλληλα σημειώνει ότι η ανταγωνιστική υπεροχή της ελληνικής αγοράς ακινήτων επεκτείνεται στον οικονομικό τομέα, τόσο με το πρόγραμμα «Golden Visa», όπου η εξασφάλιση βίζας διαμονής από ξένους επενδυτές πραγματοποιείται με επένδυση ύψους μόλις 250.000 ευρώ, όσο και με την τρέχουσα φορολογική αναστολή προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα νεόκτιστα ακίνητα της χώρας μας, μέχρι το τέλος του 2024.