THEPOWERGAME
Τα λάθη της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και υποτιμήθηκε ως προς την ένταση και τη διάρκειά της, από τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες – και όχι μόνο. Ακόμα κι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία κι έγινε σαφές ότι η Ρωσία θα εργαλειοποιήσει τους αγωγούς του φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι συνέχισαν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας τις εισηγήσεις για παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πλέον, ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας του TTF, καθώς επί της ουσίας ανακυκλώνει και επιτείνει το πρόβλημα. Η λέξη «κερδοσκοπία» βρίσκεται στα χείλη όλο και πιο πολλών. Θα επικρατήσει άραγε η λογική ή οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν με ημίμετρα, που τελικά εξαντλούν τους Προϋπολογισμούς και υπονομεύουν το «αύριο» της Ένωσης;
Το πλαφόν τιμών σε διάφορους τομείς της ενέργειας ακούγεται εύκολο και από ορισμένους εμφανίζεται ως η μοναδική σωτηρία απέναντι στις …αχαλίνωτες δυνάμεις της αγοράς! Όμως χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί προκειμένου να επιβληθεί μεν το αναγκαίο πλαφόν, αλλά ταυτόχρονα να μην διαταραχθεί τόσο πολύ η αγορά ώστε να ακυρωθούν επενδύσεις, να παγώσουν χρηματοδοτήσεις, κ.α.
Πάρτε για παράδειγμα τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς στο προτεινόμενο ευρωπαϊκό πλαφόν των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική αγορά της ενέργειας ανεξαρτήτως τεχνολογίας. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τα έσοδα του ελληνικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που στηρίζει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Γιατί; Μα γιατί η Ελλάδα έχει βάλει από αρχές Ιουλίου πολύ χαμηλότερο πλαφόν σε διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι αντλεί περισσότερα «υπερέσοδα».
…και οι εξαιρέσεις
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι περίφημες διμερείς συμβάσεις στην ενέργεια, τις γνωστές ως PPAs, που θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για το διπλασιασμό των νέων μονάδων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που απαιτεί η απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία και η πράσινη συμφωνία. Στελέχη της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και φορείς όπως η RE-Source Platform, στην οποία συμμετέχουν οι ισχυρότεροι οργανισμοί ΑΠΕ της Ευρώπης, ζητούν να εξαιρεθούν τα PPAs από τα πλαφόν ανά τεχνολογία, κ.α. που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες. Για να δούμε τι θα γίνει αύριο.
Τα σχέδια της Wind και η ακόρεστη δίψα για Gigabits
Αποκτά νέο ενδιαφέρον η αγορά των τηλεπικοινωνιών μετά και τις ανακοινώσεις της Wind. Τα Gigabit πέφτουν «χαλάζι» εκεί που ήταν σπάνια και τα Megabit κόστιζαν ακριβά. Είναι δε σίγουρο ότι τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν γίνει πολλά βήματα, τόσο για την αναβάθμιση των δικτύων, όσο και τη μείωση των χρεώσεων. Δεν ξέρουμε πως, αλλά αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει τους παρόχους να τρέξουν, ώστε να καλύψουν μεγάλο μέρος από το χαμένο έδαφος. Και για όσους ισχυρίζονται ότι «δεν χρειάζονται τα gigabit, αρκούν και τα megabit», η ζωή δείχνει την ακόρεστη δίψα του κυβερνόκοσμου για όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες. Και όπως δείχνει η πορεία της Κορέας, η εξέλιξή αυτή μάλιστα καθορίζει τους αυριανούς ηγέτες και ηττημένους του πλανήτη.
Πατάει τον στόχο το 1 δισ. ευρώ σε έσοδα φέτος o όμιλος Quest
Tα αποτελέσματα 6μηνου που ανακοίνωσε προχθές ο όμιλος Quest, δείχνουν ότι ο ιστορικός στόχος του 1 δισ. ευρώ είναι εφικτός για τη φετινή χρονιά. Τα έσοδα εξαμήνου ανήλθαν σε 478 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι το β’ εξάμηνο του έτους είναι το πιο σημαντικό καθώς περιλαμβάνουν τις εορτές Χριστουγέννων, τις τιμολογήσεις έργων πληροφορικής στο τέλος του έτους κ.λπ., καθιστούν το στόχο του 1 δις. ευρώ εσόδων εφικτό. Εξάλλου η εταιρεία στο δ΄ τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσει την ενοποίηση της Γ.Ε. Δημητρίου που απέκτησε πρόσφατα και αν ο στόχος του 1 δισ. δεν επιτευχθεί με οργανική ανάπτυξη, θα επιτευχθεί μέσω εξαγορών.
Στην αφετηρία το πρώτο αρδευτικό έργο του «Ύδωρ 2.0»
Αμέσως μετά τη ΔΕΘ πρόκειται να δημοπρατηθεί το πρώτο αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0». Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού στην Καρδίτσα, προϋπολογισμού 164,2 εκατ. ευρώ. Προχθές έγινε η τελική σύσκεψη του αρμόδιου γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαγιαννίδη με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της εταιρείας που παρέχει τη νομική υποστήριξη και πλέον είναι όλα έτοιμα για τον διαγωνισμό. Σχετικές ανακοινώσεις ανακοινώνονται το Σαββατοκύριακο – πού αλλού; – στη ΔΕΘ.
Προσωρινό λουκέτο στην Blue Air
Mέχρι τη Δευτέρα αναστέλλει τη λειτουργία της η Blue Air, η μεγαλύτερη low cost αεροπορική εταιρεία της Ρουμανίας η οποία έχει έντονη παρουσία και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η Blue Air πετάει σε 11 προορισμούς το καλοκαίρι όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Κω, Ρόδο, Σκιάθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά κ.α.. H σχετική απόφαση ελήφθη μετά το «πάγωμα» των λογαριασμών της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας για μη συμμόρφωση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και παράλειψη καταβολής προστίμου σχεδόν 2 εκατ. ευρώ για ακυρωμένες πτήσεις.
Πώς η Τουρκία πήρε το ριμπάουντ από την Ελλάδα
Η Ελλάδα ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του καλοκαιριού όμως η Τουρκιά πραγματοποίησε ένα πολύ καλό δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Το συγκεκριμένο δίμηνο οι αφίξεις στη γειτονική χώρα ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019 ενώ στη χώρα μας αυξημένες κατά 2%. Πέρα από την υπερβολικά υποτιμημένη Τουρκική λίρα σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών οι οποίοι δεν είχαν διέξοδο στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως αν υπάρχει μία χώρα που πρέπει να πανηγυρίζει για την πορεία της στην αύξηση των αφίξεων το 2022 αυτή δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία αλλά η γειτονική Αλβανία η οποία εμφάνισε αύξηση 28%. Είναι τουρίστες όλοι αυτοί που επισκέφθηκαν την χώρα για καλοκαιρινές διακοπές; Μάλλον όχι, πρόκειται κυρίως για μετανάστες που πριν την πανδημία βρίσκονταν σε κοντινές χώρες (Ελλάδα – Ιταλία) και πλέον έχουν μετακινηθεί σε πιο μακρινούς προορισμούς (π.χ. Βρετανία) που η χρήση του αεροπλάνου είναι πιο οικονομική από τα επίγεια μέσα.
Πώς σκάλωσε το μεγάλο deal στην Πάρο
Τα νέα τρέχουν στις Κυκλάδες…! Πριν από λίγο καιρό, είχε κυκλοφορήσει ότι μια επένδυση σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Πάρου ξαφνικά κόλλησε. Το σχέδιο ήταν ότι μετά την αλλαγή της ιδιοκτησίας θα προχωρούσε μία ανακαίνιση που θα ζήλευαν μέχρι και οι Κρητικοί μεγαλοξενοδόχοι! Η ανερχόμενη luxury μονάδα έχει δυναμικότητα πάνω από 200 κλίνες και τα σχέδια προβλέπουν μέχρι και ιδιωτική μαρίνα. Ενδέχεται να είναι μία από τις κορυφαίες επόμενες σοβαρές επενδύσεις στις Κυκλάδες το επόμενο διάστημα. Οι βασικοί μέτοχοι είναι δύο. Ο ένας, εισηγμένος στο Χ.Α., έχει βάλει πολλά εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ακινήτων που υποστηρίζει τις καλές πράσινες πρακτικές, ενώ διαθέτει και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο σε εμπορικά κέντρα. Ο άλλος, ακούει κατά καιρούς στο παρατσούκλι του «βασιλιά του real estate».
Έλα όμως που όλα πάγωσαν. Διότι, ο πρώην ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που ουσιαστικά πούλησε την εν λόγω μονάδα, έκανε καταγγελία εναντίον των αγοραστών. Πήγε στην πολεοδομία και ούτε λίγο, ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι οι αγοραστές πήγαν να παρανομήσουν καθώς, ήθελαν να νομιμοποιήσουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από εκείνα που δικαιούνται. Σύμφωνα με την πιάτσα της Νάουσας, η πλευρά του πρώην ιδιοκτήτη της μονάδας πράγματι «έδωσε» τους μετόχους, καθώς θεώρησε ότι τον πρόδωσαν στο συμφωνημένο τίμημα. Δηλαδή, αν νομιμοποιούσαν Χ τετραγωνικά μέτρα θα έπαιρνε και εκείνος το Χ ποσό.Το συνολικό deal, όπως λένε εκεί στο λιμανάκι, έκλεισε γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε πρώτη φάση στον πρώην ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, δηλαδή τον πωλητή. Τι θα γινόταν με τα υπόλοιπα; Θα τα εισέπραττε ανάλογα με την αξιοποίηση των τετραγωνικών μέτρων από το νέο ιδιοκτήτη. Να θυμίσουμε εδώ, κάτι περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων: εάν η δόμηση ήταν πριν από το 2014, τότε μπορούν να νομιμοποιηθούν. Επιχειρηματίες της Πάρου πάντως, εκτιμούν πως το deal αυτό χάλασε προσωρινά και πως στο τέλος δεν θα ναυαγήσει. Οι μεν αγοραστές θα… βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους ως προς το αχόρταγο της νομιμοποίησης και ο μεν πωλητής θα εκτιμήσει το όποιο ρευστό.