THEPOWERGAME
Νέες επενδύσεις 2,4 δισ. στη βιομηχανία
Επενδύσεις τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα προσελκύσουν στη βιομηχανία τα επόμενα χρόνια, μέσω και των προγραμμάτων του σχεδίου δράσης που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία. Η βιομηχανία πρόκειται να είναι ένας από τους κεντρικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους θα εστιάσουν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο στη φετινή ΔΕΘ καθώς, άλλωστε, στόχος είναι το μερίδιό της στο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 40% έως το 2030, ήτοι σε 15% από 10,7% σήμερα με ενδιάμεσο στόχο 13% το 2027. Προς την κατεύθυνση αυτή πρόκειται να αξιοποιηθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη προγράμματα ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Το ειδικό τέλος για το αέριο στη Γερμανία
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε για δύο χρόνια ένα νέο ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο, για να γλιτώσουν από την κατάρρευση οι εταιρείες ενέργειας. Κι όμως στη Γερμανία- γιατί εκεί θα πέσει το χαράτσι από τον Οκτώβριο- οι πολίτες χωρίς να χαίρονται από την εξέλιξη, φαίνεται να το αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα, ζητώντας από την κυβέρνησή τους να στηρίξει περισσότερο τα νοικοκυριά εν όψει του πιο δύσκολου Χειμώνα. Στα καθ’ ημάς, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα «κλείσει» με έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, που θα ξεπεράσουν τα 8 δισ ευρώ, ωστόσο κάποιοι επιμένουν να μιλάνε για «ψίχουλα»…
Ο πήχης των δύο δισ. ευρώ στα έσοδα
Περίπου 1,6 δισ. ευρώ παραπάνω φόροι μπήκαν στα κρατικά ταμεία τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο που θα γίνουν οι καθυστερημένες πληρωμές φόρου εισοδήματος και θα φανούν οι πρώτες αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ από τον Τουρισμό -και όχι μόνο- το κοντέρ πιθανότατα θα γράψει πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Αυτά τα στοιχεία περιμένει το οικονομικό επιτελείο μέσα στο πρώτο 5νθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κλειδώσει το «πακέτο» της ΔΕΘ. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, πάμε για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις- μαμούθ…
Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με ευνοϊκές ρυθμίσεις
Πολύ σημαντική η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, με την οποία ενεργοποιείται το πλαίσιο ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους κλάδους που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις κυρώσεις για τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, τουριστικές επιχειρήσεις με πτώση τζίρου τουλάχιστον 50% λόγω της έλλειψης ροών από Ρωσία- Ουκρανία, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γουνοποιία, απαλλάσσονται ως τις 31 Μαΐου του 2023 από το βάρος των επιταγών και των συναλλαγματικών τους. Επιπλέον, όσες έχουν ήδη «σκάσει», δεν εγγράφονται στον Τειρεσία ή διαγράφονται αν έχουν γραφτεί…
Το «ντέρμπι» εισαγωγών-εξαγωγών
Εντυπωσιακή αύξηση κατά 40% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι εκρηκτικές τιμές των καυσίμων αύξησαν παράλληλα την αξία των εισαγωγών κατά 51%, με αποτέλεσμα να καταγράφεται εμπορικό έλλειμμα 17,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Eurostat η ίδια «επιδημία» έπληξε όλη την Ευρώπη και είναι ενδεικτικό ότι η εμπορική «τρύπα» της Γαλλίας έφτασε στα 89 δισ. ευρώ…
Ελλάς – Ινδία, συμμαχία
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα από όπου και αν το κοιτάξει κανείς: εμπορικά, τουριστικά ακόμη και διπλωματικά. Το τελευταίο διάστημα όμως υπάρχει μία προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων με πρωτοβουλία της ινδικής πλευράς στον στρατιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Ελλάδα με αφορμή τις αγορές των Ραφάλ ώστε να δει από πρώτο χέρι την υπεροχή τους στον αέρα. Και γιατί δεν πάει στη Γαλλία θα ήταν ένα αυτονόητο ερώτημα. Η απάντηση είναι ότι η Ινδία φέρεται να ενδιαφέρεται για περαιτέρω συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς η Τουρκία στηρίζει το Πακιστάν, με το οποίο, ως γνωστόν η Ινδία είναι σε μόνιμη διαμάχη. Στον σχεδιασμό θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η κοινή απάντηση στα τουρκικά Μπαϊρακτάρ τα οποία φέρεται να έχει προμηθεύσει η γειτονική χώρα στο Πακιστάν.
Του ύψους και του βάθους τα ελληνικά αεροδρόμια
Ποιο είναι το καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα της Holidu η οποία βασίζεται στις κριτικές των χρηστών του Google; Το αεροδρόμιο της Αθήνας. Ποιο είναι το δεύτερο χειρότερο; Του Ηρακλείου. Για την Ελλάδα η γενική εικόνα είναι θετική καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε στασίδι στις τελευταίες θέσεις με πολλά αεροδρόμια. Πλέον η αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε από την Fraport έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας με το Ηράκλειο να είναι το μόνο που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Χαρακτηριστικό της αλλαγής της εικόνας είναι ότι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται πλέον στην 11η θέση στην Ευρώπη.
Δύο εκατ. ευρώ πουλήθηκε η συμμετοχή του ΟΤΕ στην Cosmo-One
Μόλις 2 εκατ. ευρώ πούλησε ο ΟΤΕ το μερίδιό του στην Cosmo-One. Πρόκειται για το 61,74% που κατείχε στην Cosmo-One η μητρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ Α.Ε. (30,87%) και η θυγατρική του ομίλου Cosmote A.E. (30,87%). Μέτοχοι πλέον στην εταιρεία είναι η SoftOne (61,74%), η Διηνεκής Πληροφορική (13,18%), η Alpha Bank (15,0%) και η ETE (10,08%).