THEPOWERGAME
Η κρατική επιδότηση του Σεπτεμβρίου για το ηλεκτρικό
Σοκ και δέος από τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Διαμορφώνεται στα 408 ευρώ, καθώς το φυσικό αέριο -με τη σταθερά υψηλή τιμή άνω των 200 ευρώ- καταλαμβάνει το 48% του ενεργειακού μείγματος. Και κάπως έτσι, οι ανακοινώσεις των παρόχων ως τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας αποκτούν διαστάσεις θρίλερ, καθώς ενδεχομένως να αποδειχθούν αισιόδοξες οι εκτιμήσεις ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας θα πάει στα 60 λεπτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρατική επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα σπάσει τα κοντέρ για να συγκρατηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος σε διαχειρίσιμα επίπεδα…
To νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια
Αν υπάρχει ένας ασφαλής δείκτης, για να καταλάβεις τι σε περιμένει τους επόμενους μήνες, αυτός αφορά στις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων. Αφήνοντας στην άκρη το κομμάτι της ενέργειας, που δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, τον Ιούνιο καταγράφηκαν ως και διψήφιες αυξήσεις. Φυσικά αυτό που μοιραία ξεχωρίζει είναι η αύξηση κατά 14,9% στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες ότι όταν περάσουν αυτές οι αυξήσεις από τους προμηθευτές στους χονδρέμπορους κι από εκεί στα ράφια, θα δούμε ένα ακόμα κύματα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες κωδικούς συσκευασμένων τροφίμων…
!Εδώ και 2-3 εβδομάδες καταγράφεται υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά κι αυτό είναι παρήγορο για τις τελικές τιμές στους καταναλωτές. Δεν πρέπει, πάντως, να τρέφει κανείς την ψευδαίσθηση ότι το… πάρτι τελείωσε. Τα λειτουργικά κόστη συνεχίζουν να πιέζουν τους παραγωγούς, καθώς πέρα από τις σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου (ακόμα και μετά την επιστροφή του ΕΦΚ) και του ηλεκτρικού ρεύματος (ακόμα και μετά την αύξηση της κρατικής επιδότησης), κυρίως τα λιπάσματα και δευτερευόντως οι ζωοτροφές κινούνται ως και 59% υψηλότερα από πέρσι…
Στη Διαύγεια όλες οι επιχορηγήσεις από το 2015
Πολύ ενδιαφέρουσα η απόφαση Πιερρακάκη για τις δαπάνες των επιχορηγούμενων φορέων, στην περίπτωση που ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ετησίως. Το ενδιαφέρον δεν είναι ότι πρέπει να αναρτηθούν στη Διαύγεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου οι περσινές επιχορηγήσεις, αλλά ότι αυτή η υποχρέωση καλύπτει αναδρομικά όλες τις σχετικές δαπάνες από την Πρωτοχρονιά του 2015, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάποιοι- πόσοι άραγε;- πήραν κρατικό χρήμα, το οποίο δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας ως τώρα…
Η αξία των νέων αγωγών φυσικού αερίου
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε πως βιάστηκαν όσοι θεωρούσαν τελειωμένους τους νέους αγωγούς φυσικού αερίου, όπως ο EastMed που μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τη Δυτική Ευρώπη. Τώρα, η γερμανική ηγεσία στηρίζει και σχέδιο για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και θα φτάνει στην Κεντρική Ευρώπη. Οι αγωγοί, βέβαια, δεν λύνουν το άμεσο πρόβλημα της Ευρώπης και της Γερμανίας αν ο Βλ. Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα του ρωσικού αερίου. Όμως μπορούν να συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τη Μόσχα που πλέον αποτελεί προτεραιότητα για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
H ελληνική πρωτιά στην Ευρώπη
Δεν είναι πολλές οι φορές που στους πίνακες που εκδίδει η Eurostat η Ελλάδα είναι στη θετική άκρη. Μετρημένες δε στα δάχτυλα του ενός χεριού οι περιπτώσεις που η Ελλάδα είναι η μόνη που παρουσιάζει θετική μεταβολή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Για αυτό τον λόγο έχει λίγη παραπάνω σημασία ο πίνακας που δείχνει την αεροπορική κίνηση φέτος τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η Ελλάδα μόνη θετική στην ζώνη του ευρώ με άνοδο 7% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πτώση κατά 15%. Οι πληροφορίες θέλουν ότι ο Αύγουστος είναι ακόμη πιο θετικός για την χώρα μας και αν συνεχιστεί η τάση και τους φθινοπωρινούς μήνες η Ελλάδα δεν αποκλείεται να είναι η μοναδική μεγάλη αγορά που θα κλείσει θετικά το 2022 σε σχέση με το 2019 στον τομέα των αεροπορικών πτήσεων.
Τα Mikel στη Μέση Ανατολή
Ενισχύει την παρουσία της στην αγορά της Μέσης Ανατολής η Mikel, η οποία άνοιξε πριν από λίγες ημέρες το πρώτο της καφέ στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε την περασμένη δεκαετία στον Αραβικό Κόλπο με το πρώτο κατάστημα στον Ντουμπάι συνεχίζεται στην περιοχή όπου πλέον τα Mikel έχουν παρουσία πέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Σαουδική Αραβία, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα ανοίξει το πρώτο της κατάστημα και στο Ιράκ.
Η Selina, η Prodea και η παραλία της Σάντα Μαρία
Έχουμε καιρό να ασχοληθούμε με τη Selina, το μεγάλο ξενοδοχειακό brand ισραηλινών συμφερόντων που έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μετά το επενδυτικό φλερτ της Αντιπάρου, αλλά και τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχείου στην Πάρο (Selina Paros, Πούντα), μαθαίνουμε ότι η Selina συνεχίζει να βολιδοσκοπεί την τουριστική αγορά του δημοφιλούς νησιού, αναζητώντας την ιδανικότερη τοποθεσία (μεγάλη έκταση) με σχέδιο την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Άλλωστε,όταν η Selina ανέλαβε τη νέα μονάδα στην Πούντα (πρώην Holiday Sun) δίπλα στο λιμάνι που μεταφέρει τουρίστες προς Αντίπαρο, μετέτρεψε την πρώην μονάδα σε ένα πολυδύναμο ξενοδοχείο που πέρα από τη διαμονή περιλαμβάνει και retail store με επιλογές από ελληνικές μάρκες και προϊόντα, υπηρεσίες σε θαλάσσια σπορ, δραστηριότητες wellness (kite, yoga, fitness sessions). Θυμίζουμε ότι το 2019 υπήρξαν προχωρημένες συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε μία από τις πιο προνομιακές παραλίες του νησιού στην περιοχή της Σάντα Μαρία, οι οποίες όμως είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας. Οι πηγές μας πάντως λένε ότι το συγκεκριμένο «φιλέτο» έχουν αρχίσει να το πλευρίζουν κι άλλοι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι όπως για παράδειγμα η Prodea Investments που το τελευταίο διάστημα «γκαζώνει» στην ξενοδοχειακή αγορά, εντός και εκτός συνόρων.
Ψίθυροι μεσοπέλαγα για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΕΤΕ
Στα αυτιά μας έφτασε ότι σε ένα γιοτ που έπλεε μεσοπέλαγα κοντά στην αρχοντική Σύμη, μια παρέα από πέντε connoisseurs της τουριστικής αγοράς, είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Μια κουβέντα που διήρκησε καμιά ώρα περίπου, γύρω από το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο ένας από τους πέντε, που είναι και μεγαλοξενοδόχος με τρεις πολύ επιτυχημένες μονάδες, εξέφρασε ανοιχτά την πεποίθησή του ότι το τιμόνι του ΣΕΤΕ ενδέχεται να αναλάβει ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Παράσχη. Λέτε; Έχουμε καιρό πάντως μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Με 5% η Blackrock στην Coca-Cola HBC
-Ξεπέρασε το 5% η συμμετοχή της Blackrock στην Coca-Cola HBC. Η επενδυτική εταιρεία πλέον κατέχει κάτι λιγότερο από 20 εκατ. μετοχές της εταιρείας φτάνοντας κοντά στο 5,34%. Η κίνηση αναμφίβολα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η τελευταία έχει πλέον την έδρα της στην Ελβετία.