THEPOWERGAME
Συνάντηση ΔΕΗ και ΕΕΤΤ
-Συνάντηση μεταξύ της ΔΕΗ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος της συνάντησης είναι να διερευνηθούν από την πλευρά της ΕΕΤΤ οι προθέσεις της ΔΕΗ σχετικά με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που αναπτύσσει η εταιρεία ενέργειας κι ενδεχομένως για τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτή η ανάπτυξη δικτύων. Η συνάντηση καθορίστηκε μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ ότι θέλει να δημιουργήσει δίκτυο 450.000 χρηστών σε διαφόρους δήμους της χώρας (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Λάρισας).
Οι τρεις θυγατρικές της DT στην Ελλάδα
-Τρεις θυγατρικές εταιρείες έχει ενεργές η Deutsche Telekom στη χώρα μας. Η πρώτη και πιο παλιά -έχει συσταθεί από το 2006- η Deutsche Teleκom Global Business Solutions Greece Ε.Π.Ε. είναι χωρίς προσωπικό και ελέγχεται από την T-Systems. Η δεύτερη είναι η Deutsche Telekom Cloud Services Ε.Π.Ε. που συστάθηκε πρόσφατα και η τρίτη θυγατρική είναι η Deutsche Telekom Pan-Net Greece Ε.Π.Ε. η οποία είναι η μόνη που έχει προσωπικό (88 άτομα) και έσοδα (8,5 εκατ. ευρώ). Η τελευταία υποστηρίζει δραστηριότητες θυγατρικών της Deutsche Telekom σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία) αλλά και στην Ελλάδα (Cosmote). Μάλλον η πρώτη θα αναλάβει το νέο κέντρο λογισμικού στη Θεσσαλονίκη.
Η νέα επένδυση της ΤΙΤΑΝ
-Η ΤΙΤΑΝ περιλαμβάνεται, μαζί με τις Breakthrough Energy Ventures και Energy Impact Partners, στους επενδυτές που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της αμερικανικής Rondo Energy. Η νεοφυής εταιρεία διαθέτει τεχνολογία μπαταρίας που μετατρέπει την ενέργεια από ΑΠΕ σε θερμότητα, με απόδοση που φτάνει το 98%. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αναζητεί λύσεις για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και γι’ αυτό αποφάσισε να επενδύσει στην Rondo Energy. Με αυτό το γύρο χρηματοδότησης, η Rondo Energy θα φτιάξει την πρώτη γραμμή παραγωγής και θα αναπτύξει τα πρώτα προϊόντα.
Το ρεκόρ επενδύσεων και το διακύβευμα των εκλογών
-Στο διακύβευμα των εκλογών, όπως θα το θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην επικείμενη (μακρά) προεκλογική περίοδο, θα περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις. Αναμενόμενο εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για τομέα στον οποίο έχει να επιδείξει μεγάλες επιδόσεις: καταγεγραμμένο ρεκόρ 30ετίας το 2021, προς ρεκόρ όλων των εποχών (με τα σημερινά δεδομένα) το 2022. Για το πολιτικό πλαίσιο που θα θέσει η ΝΔ προϊδέασε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες από το 5th InvestGR Forum 2022: «Οι επενδυτές ζητούν και πολιτική σταθερότητα, μην κοροϊδευόμαστε. Εάν η Ελλάδα εισέλθει μετά τις εκλογές σε πολιτική περιπέτεια, αυτό θα βλάψει το επενδυτικό περιβάλλον. Τους επενδυτές δεν τους ενδιαφέρουν τα κόμματα. Τους ενδιαφέρει να ξέρουν ότι θα βρουν σταθερή κυβέρνηση να μιλάνε. Αν δεν βρίσκουν σταθερή κυβέρνηση, δεν πηγαίνουν σε μια χώρα».
Η επιστολή της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την Intrakat
Πριν από λίγους μήνες ήταν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης που είχαν προσφύγει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υποστηρίζοντας πως η ολλανδική Reggeborgh λειτουργεί συντονισμένα με άλλους μετόχους της Ελλάκτωρ και συνεπώς πρέπει να καταθέσει δημόσια πρόταση. Οι Ολλανδοί κατέθεσαν τελικά τη δημόσια πρόταση, για άλλους λόγους, και οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης έλαβαν προχθές επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τους ζητεί να εξηγήσουν αν λειτουργούν συντονισμένα με τους άλλους δύο εφοπλιστές (τους κ.κ. Ηλ. Γκότση και Κ. Αγγέλου) στην περίπτωση της εξαγοράς του 60,7% της Intrakat. Οι δύο τελευταίοι αγόρασαν τις μετοχές της Intrakat, στην ίδια τιμή που αγόρασαν και οι δύο πρώτοι, αλλά από διαφορετικούς πωλητές. Φανταζόμαστε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα περιμένει να δει και να ακούσει όσα θα ειπωθούν στην αυριανή γενική συνέλευση της Intrakat που αναμένεται να εγκρίνει το διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου υπό τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου.
Η μεγάλη επιστροφή της βιομηχανίας
-Σημαντικές αλλαγές στον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης φέρνουν η πανδημική κρίση και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με την EY Attractiveness Surve, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αυξήθηκαν στον τομέα της βιομηχανίας κατά 34% το 2021 συγκριτικά με το 2020. Έτσι, η βιομηχανία ανέβηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των επενδυτών με 1.769 ΑΞΕ, ο τομέας των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις στη δεύτερη θέση με 1.167 ΑΞΕ, ενώ τα γραφεία πωλήσεων-μάρκετινγκ υποχώρησαν από την πρώτη στην τρίτη θέση με 992 ΑΞΕ, μείωση 25%. Διψήφιο ποσοστό αύξησης είχαν οι ΑΞΕ στους τομείς των κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων (12%), shared services centers (11%), logistics (10%) και τα R & D centers (7%). Η έρευνα αυτή αποτυπώνει και την ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα: μετά από μια μακρά περίοδο αποβιομηχάνισης, να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ αναδεικνύοντας και πάλι τη βιομηχανία σε κινητήριο δύναμη συνολικά της οικονομίας.