THEPOWERGAME
Το κόστος των επιδοτήσεων και το τελικό αποτέλεσμα
– Τον περασμένο μήνα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα είχαν ένα κόστος γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, το κόστος του ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά μόλις 5,4%, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε 70,4% υψηλότερα. Αν δεν υπάρχουν «ψιλά γράμματα» στις μετρήσεις της Στατιστικής, σίγουρα το κόστος των επιδοτήσεων είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα…
Τα υπερέσοδα των ξενοδόχων
– Μέσα σε ένα μόλις μήνα, οι τιμές των ξενοδοχείων ανέβηκαν σχεδόν 11%, ενώ σε σχέση με πέρσι είναι αυξημένες κατά 27,7% και μάλιστα πριν μπούμε στη high season Ιουλίου – Αυγούστου. Με δεδομένο ότι περιμένουμε αφίξεις τουριστών ανάλογες του 2019, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όλα αυτά τα ωραία στοιχεία θα αποτυπωθούν και στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, κοινώς αν τα υπερέσοδα αυτά θα δηλωθούν στην εφορία ή αν θα περάσουν στη «γκρίζα» ζώνη…
! Μάζευε κι ας είναι και ρώγες. Τη Δευτέρα, ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει μια ακόμα ελεγχόμενη επανέκδοση ομολόγου. Με το 10ετές, που κλείνει τον Ιούνιο του 2032, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ από τους Βασικούς Διαπραγματευτές. Σε ένα ρευστό περιβάλλον και με το 10ετές να «παίζει» στο 3,4%, τέτοιες κινήσεις διασφαλίζουν ηρεμία.
Η σωτηρία 600 εκατ. για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης
– Μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατάφεραν κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο την εποχή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Να μη χάσει η χώρα πόρους άνω των 600 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, χωρίς να έχει γίνει σχεδόν τίποτα! Για να το πετύχουν, στο ΥΠΕΝ δεσμεύτηκαν σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις της Κομισιόν. Έτσι η Ελλάδα δεν χάνει τα περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ. Σημειώνεται πως για να χρηματοδοτηθούν μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 έπρεπε να αλλάξει ο κοινοτικός κανονισμός, όπως και έγινε! Να δίνουμε κάπου – κάπου και κανένα «κανονάκι»!
Η Wyndham ψηφίζει Τουρκία
– Με αργούς ρυθμούς προχωρά η επέκταση της Wyndham στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο, που εισήλθε στην χώρα μας το 2016, διαθέτει σήμερα εννέα μονάδες σε διάφορες περιοχές. Αντίθετα, στη γειτονική Τουρκία η παρουσία είναι δεκαπλάσια ενώ ο πρόεδρος (Ευρώπης, Μ.Α., Αφρικής) του αμερικανικού ομίλου Wyndham Hotels and Resorts, Δημήτρης Μανίκης, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του 2022 οι ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου στην Τουρκία πρόκειται να αυξηθούν από 92 σε 100, ενώ μέχρι τα τέλη του 2025 αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε 150. Η Τουρκία αποτελεί την 5η μεγαλύτερη αγορά για τη Wyndham, στην οποία λειτουργούν εννέα από τις 22 ξενοδοχειακές αλυσίδες του ομίλου. Στην Ελλάδα ο στόχος για το 2025 είναι τα εννέα ξενοδοχεία να έχουν αυξηθεί σε 25.
Οι ανοιχτοχέρηδες Ισραηλινοί
– Η φήμη που ακολουθεί τους Ισραηλινούς ότι έχουν στενή… συγγένεια με τους Σκωτσέζους σε ότι αφορά την τσιγκουνιά φέρεται να καταρρίπτεται τουλάχιστον όταν τα έξοδα αφορούν στις διακοπές τους. Έρευνα που πραγματοποίησε η Visa έδειξε ότι οι Ισραηλινοί ξοδεύουν πάνω από 2.200 δολάρια όταν βρίσκονται για τουρισμό εκτός της χώρας τους. Μπορεί το φετινό ποσό να είναι μειωμένο σε σχέση με τα 3.000 δολάρια που είχε δείξει η αντίστοιχη έρευνα του 2018 όμως παραμένει από τα υψηλότερα ποσά για διεθνείς ταξιδιώτες.
Η τηλεργασία παράγοντας ανόδου των τιμών στα ακίνητα
– Η τηλεργασία θα επηρεάσει τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, περισσότερο απ’ όσο θα πίστευε κανείς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, οι μισθωτοί στην Ελλάδα που εργάζονται από το σπίτι ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης ανήλθαν σε 14,8% το 2021 από 10,4% το 2020 και 5,2% το 2019. Όπως επισημαίνει σχετική μελέτη της Alpha Bank, αυτή η διαχρονική αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας οδηγεί και σε αλλαγή στις προτιμήσεις στέγασης τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και την περίοδο μετά, αντανακλώντας πιθανώς την επιθυμία για περισσότερο χώρο σε συνδυασμό με μειωμένη ανάγκη για μετακινήσεις. Οι πιθανές αλλαγές στις προτιμήσεις των νοικοκυριών προς την αναζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών, για τη διευκόλυνση της τηλεργασίας, αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση της ζήτησης για κατοικίες, αποτελώντας παράγοντα ανόδου των τιμών στο μέλλον.