THEPOWERGAME
«Ξαφνικός θάνατος» για την εισφορά αλληλεγγύης
-Εισήγηση για «εδώ και τώρα» κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση. Αν και δεν είναι συνηθισμένη η κατάργηση ενός φόρου στο μέσον του έτους, οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν ότι το κόστος είναι «μαχητό» (200-225 εκατ. ευρώ για το -δεύτερο- εξάμηνο αφού στο σύνολο του έτους ανέρχεται στα 400-450 εκατ. ευρώ), δεδομένης της πολύ καλής πορείας των εσόδων, ενώ υπάρχουν και πολλά πλεονεκτήματα. Η εισφορά θα καταργηθεί ούτως ή άλλως από το 2023. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων έχουν υποστηριχθεί αναλογικά λιγότερο την τελευταία 2ετία αν και βεβαίως οι αποδοχές τους είναι εξασφαλισμένες. Με την κατάργηση της εισφοράς και γι’ αυτούς το πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο, αφού η αύξηση θα γίνει αμέσως αισθητή στο εισόδημά τους. Εναλλακτικά, προτείνεται η μείωση να αφορά μόνο το τελευταίο 4μηνο του έτους, να ισχύσει δηλ. από το Σεπτέμβριο με το κόστος μόλις στα 100-110 εκατ. ευρώ, ώστε η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θεσπίστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση, να συμπέσει με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της δημοσιονομικής εποπτείας (Αύγουστος).
Το ισχυρό πληθωριστικό σοκ και το ψαλίδισμα της ανάπτυξης
-Από τις πιο «μαύρες» που έχει εκδώσει, ήταν η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ουσιαστικά μας προετοιμάζει για ένα ισχυρό πληθωριστικό σοκ τη φετινή χρονιά, που πολύ πιθανόν να δοκιμάσει και τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 8,5% πληθωρισμό- δηλαδή μεγαλύτερο κατά 1,4 μονάδες κι από το απαισιόδοξο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών- ο πήχης για το ΑΕΠ θα πέσει κάτω ή πολύ κάτω από το 1%. Δεν είναι τυχαίο ότι στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν προβλέπεται ύφεση για την Ευρώπη, τονίζοντας, όμως, τρεις λέξεις που κάνουν τη διαφορά: «στο βασικό σενάριο»…
!Οριακά αρνητικό, αλλά αρνητικό (-0,03%) το επιτόκιο στην τελευταία δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν συμβιβαστεί, πλέον, με την ιδέα ότι η μακρά περίοδος βραχυπρόθεσμου δανεισμού με… χρηματοδότηση από θεσμικούς και τράπεζες, λίαν συντόμως τελειώνει. Ας όψονται τα «γεράκια» της ΕΚΤ και οι εμμονές με τις αυξήσεις επιτοκίων…
Τα «έξυπνα» έργα του υπουργείου Υποδομών
Τώρα που τελείωσαν οι (περισσότερες) μεγάλες δημοπρατήσεις, στο υπουργείο Υποδομών εστιάζονται σε μικρότερα, αλλά περισσότερο «έξυπνα» έργα που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες. Τα περισσότερα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια πίεση χρόνου. Πρόκειται για το «έξυπνο εισιτήριο» και τις υπηρεσίες τηλεματικής στον ΟΣΕ, τα νέα ηλεκτρονικά διόδια, την εγκατάσταση υποδομής κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στο εθνικό οδικό δίκτυο, το σύστημα για την καταγραφή και διαχείριση των υποδομών φόρτισης ανά την Ελλάδα, κ.α. Ο υφυπουργός Γ. Καραγιάννης είπε προχθές πως όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα προκηρυχθούν μέχρι τέλος του χρόνου.
Ό,τι δεν ακριβαίνει, συρρικνώνεται
-Ναι υπάρχουν κάποια προϊόντα και κάποιες κατηγορίες τροφίμων που δεν έχουν ακριβύνει ακόμη. Ποιο είναι το μυστικό τους; Είτε συρρίκνωσαν ανεπαίσθητα την συσκευασία και παράλληλα το περιεχόμενο, είτε διατήρησαν ίδιες τις συσκευασίες αλλά μείωσαν το περιεχόμενο (κυρίως στα δημητριακά πρωινού). Οι κατηγορίες που το φαινόμενο είναι πιο συχνό είναι αυτές των παγωτών και του γιαουρτιού όπου ήδη κορυφαία ελληνική εξαγωγική βιομηχανία, στα προϊόντα που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές έχει μειώσει στα 900 γραμμάρια τις πρώην συσκευασίες του κιλού. Κοινώς, την αύξηση 10% που πραγματοποίησαν οι ανταγωνιστές της στην τιμή η ίδια δεν την ακολούθησε προχωρώντας σε αντίστοιχη μείωση του παρεχόμενου προϊόντος.
Οι εγκλωβισμένοι Ιρλανδοί της Ρόδου
Εκατόν πενήντα Ιρλανδοί τουρίστες είναι από το περασμένο Σάββατο εγκλωβισμένοι στην Ρόδο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σήμερα Πέμπτη. Η αρχική πτήση το Σάββατο ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση λόγω «υπηρεσιακών λόγων» και ακολούθησαν δύο ακόμη ακυρώσεις για τους ίδιους λόγους με την αεροπορική TUI να πληρώνει τα έξοδα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία του νησιού. Οι «υπηρεσιακοί λόγοι» αναμένεται να είναι ο πρωταγωνιστής των αεροπορικών ταξιδιών φέτος το καλοκαίρι, καθώς λόγω υψηλής ζήτησης τα πτητικά προγράμματα ανατρέπονται. Οι αεροπορικές θα καλούνται να πληρώνουν σημαντικά ποσά για να στεγάσουν τους επιβάτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στους προορισμούς τους, καθώς και αποζημιώσεις ακόμη και για διαφυγόντα κέρδη για όσους αυτεπάγγελτους δεν επέστρεψαν στην ώρα τους.
!Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε που διάφοροι ειρωνεύονταν τις εξαγγελίες για την ηλεκτρονική «Εργάνη» και τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αλλά τώρα κρύβονται. Οι δύο αυτές σημαντικές μεταρρυθμίσεις πήραν σάρκα και οστά, θα βελτιώσουν την εποπτεία της αγοράς εργασίας, θα περιορίσουν τα ποσοστά παραβατικότητας, θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της νέας Επιθεώρησης Εργασίας, που θα πρέπει να αξιοποιήσει τα ηλεκτρονικά εργαλεία…