THEPOWERGAME
Το κόστος του εμπάργκο για Ρωσία και ΕΕ
-Από το εμπάργκο η Ρωσία υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα χάνει περί τα 3,4 δισ. δολάρια κάθε μήνα. Για να μην έχουμε, όμως, ψευδαισθήσεις, χαμένη θα είναι και η Ευρώπη. Ακόμα κι αν αποδειχθεί «δράκος», το σενάριο της έλλειψης καυσίμων μέσα στο καλοκαίρι -όπως το διακίνησε ο επικεφαλής της ΙΕΑ μιλώντας στο Spiegel- η κάλυψη αυτών των 3,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα από άλλες αγορές, θα γίνει με μεγαλύτερο κόστος. Ενδεικτικά, χθες η τιμή του ρωσικού πετρελαίου ήταν γύρω στα 85 δολάρια, ενώ του Brent ξεπέρασε τα 123 δολάρια. Φυσικά, ουδείς στις Βρυξέλλες μας είπε πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτή η ζημιά, αν και το προφανές είναι ότι δεν θα εξασφαλιστούν κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά θα την «πληρώσουν» οι εθνικοί Προϋπολογισμοί…
Το σοκ των Γερμανών και τα επιτόκια της ΕΚΤ
-Μάλλον αιφνιδιάστηκαν οι Βορειοευρωπαίοι από την εκτίναξη του πληθωρισμού το Μάιο. Κάποιοι πίστευαν ότι η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου και η αποκλιμάκωση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, θα βοηθούσαν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά διαψεύστηκαν. Οι Γερμανοί ειδικά έπαθαν σοκ βλέποντας τις τιμές να τρέχουν με δυναμική… πολέμου. Το πρόβλημα -πέρα από το ροκάνισμα των εισοδημάτων όλων των Ευρωπαίων πολιτών- είναι ότι με τέτοια επιθετική αύξηση του πληθωρισμού, θα πιέσουν εκ νέου τα «γεράκια» της ΕΚΤ για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων…
!Στις 7 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, όπου αναμένεται ότι θα είναι άκρως θετικά, παρά τη ζημιά που είχαν προκαλέσει στην κατανάλωση, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα βασικά είδη διατροφής. Δύο ημέρες αργότερα, το κλίμα θα χαλάσει, καθώς ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα αποτυπώνει πληθωρισμό γύρω στο 11,5%. Προφανές είναι ότι ο πληθωρισμός στο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι μεγαλύτερος κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο…
Τα βραβεία του Κωστή Χατζηδάκη
-Τους υπαλλήλους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που κάνουν… πρωταθλητισμό στην απονομή συντάξεων θα βραβεύσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα πριμοδοτεί και θα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που συμβάλλουν στη επίτευξη του μεγάλου στόχου για δραστική μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο έχει αποφασίσει να πραγματοποιεί σε ετήσια βάση την βράβευση των πιο παραγωγικών υπαλλήλων, θέλοντας να δώσει ακόμη ένα κίνητρο στους ανθρώπους που σηκώνουν το βάρος της αναβάθμισης των υπηρεσιών του υπερταμείου ασφάλισης.
-Όπως μάθαμε φέτος θα βραβευτούν οι υπάλληλοι που εργάζονται στα τμήματα απονομής συντάξεων. Στη κορυφή της λίστας βρίσκονται οι καλύτεροι εισηγητές, δηλαδή αυτοί που έβγαλαν τις περισσότερες συντάξεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αλλά και οι καλύτεροι διευθυντές τμημάτων απονομών. Παράλληλα, θα βραβευτούν οι καλύτερες περιφερειακές διευθύνσεις, αλλά και οι καλύτερες κεντρικές δομές (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) που έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση των σύνθετων συνταξιοδοτικών φακέλων. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά οι εισηγητές και τα κλιμάκια έλαβαν μπόνους για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει το υπουργείο.
Ο αγώνας δρόμου της διοίκησης της Attica Bank
-Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η νέα διοίκηση της Attica Bank να κλείσει τα πολλά ανοικτά μέτωπα που βρήκε μπροστά της. Μόλις σε περίπου τρεις μήνες, το νέο management της τράπεζας έτρεξε τον έλεγχο του ενήμερου χαρτοφυλακίου, την εξέταση θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης και της διακυβέρνησης των λειτουργιών ρίσκου. Ασχολήθηκε με την χάραξη του 5ετούς στρατηγικού πλάνου, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τον περιορισμό των επενδύσεων, δεδομένων των πολύ υψηλών αποσβέσεων, που επιβαρύνουν τα αποτελέσματα χρήσης. Ακόμη η νέα διοίκηση προχώρησε και ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με την αποχώρηση περισσοτέρων από 100 εργαζομένων της τράπεζας.
Περιόρισε περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης και ενίσχυσε κατά 150 εκατ. ευρώ τις νέες χορηγήσεις, παρά τις αυξημένες αποπληρωμές, κάτι που συνιστά πονοκέφαλο για όλο το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη, η διοίκηση της Attica Bank δημιούργησε υψηλό απόθεμα (pipeline) νέων χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω το δανειακό χαρτοφυλάκιο της, ενώ ακόμη ξεκίνησε το πρόγραμμα πώλησης ανακτημένων ακινήτων, προκειμένου να απαλλαγεί από το κόστος διαχείρισής τους και ταυτόχρονα να μπει φρέσκο χρήμα στην τράπεζα, αλλά και να ελαφρύνει τα RWAs (risk weighted assets). Τέλος, έτρεξε το έργο για την ορθή συλλογή και αποστολή όλων των απαιτούμενων δεδομένων τα οποία έχουν ήδη αποσταλεί προς τον οίκο αξιολόγησης DBRS, προκειμένου να ληφθεί pre-rating για τα τρία από τα τέσσερα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια.
Οι αντιδράσεις για τα έργα του μετρό και οι αριθμοί
-Με αριθμούς και τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα έργα κατασκευής της γραμμής 4 (Άλσος Βεϊκου – Γουδή) σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας. Όπως είπε, στο Παρίσι υπάρχουν 303 σταθμοί μετρό και αυτή την περίοδο κατασκευάζονται άλλα 200 χιλιόμετρα γραμμών. Στην Αθήνα έχουμε 60 σταθμούς και προσπαθούμε να φτιάξουμε άλλους 15… Στο Παρίσι υπάρχουν τέσσερις σταθμοί μετρό ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ενώ στην Αθήνα θα υπάρχει ένας σταθμός ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο όταν ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4. Ο κ. Κουρέτας υπενθύμισε και την εμπειρία του δήμου Αγίας Παρασκευής που αφού έδιωξε το μετρό από την πλατεία την είδε στη συνέχεια να ρημάζει και να δημιουργείται νέος πόλος πέριξ του σταθμού μετρό «Αγία Παρασκευή» που βρίσκεται εντός του δήμου Χαλανδρίου. Το ίδιο συνέβη και με τη Γεωπονική Σχολή που τώρα ψάχνει λύση για σύνδεση με το δίκτυο μετρό.
Η ALDI, ο πληθωρισμός και οι γραμμένες στην πέτρα τιμές
-Αυξήσεις σε τιμές που ήταν σταθερές επί σειρά ετών, σε σημείο που να θεωρούνται… γραμμένες στην πέτρα, φέρνει το πληθωριστικό κύμα στη Γερμανία, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 8ου Ελληνογερμανικού φόρουμ τροφίμων. Τον τόνο στη γερμανική αγορά discount δίνει η ALDI που είναι και η ηγέτιδα αλυσίδα με τον ετήσιο τζίρο της στα 28,6 δισ. ευρώ έναντι 24 δισ. ευρώ της LIDL και πολύ λιγότερων για καθέναν από τους υπόλοιπους «παίκτες». Η ALDI αύξησε φέτος τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, σε κάποια εκ των οποίων όπως το ανθρακούχο νερό (19 σεντς) δεν πρέπει να είχαν αλλάξει ποτέ – τουλάχιστον την τελευταία 10ετία. Κι εφ’ όσον έκανε την αρχή η ALDI ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του – πολυσυζητημένου – ηλιελαίου, η τιμή του οποίου αυξήθηκε από τα 79 σεντς στα 4,99 ευρώ το λίτρο.
Μακαρόνι vs γιαουρτιού
-Είναι και τα δύο δημοφιλή φθηνά γεύματα και συνήθως από αυτά που δεν επηρεάζονται σε περιόδους κρίσης. Ο λόγος για τα ζυμαρικά και το γιαούρτι που όμως φέτος ακολούθησαν δρόμους αντίθετους. Τι και αν οι αυξήσεις στα σιτηρά οδήγησαν σε ανατιμήσεις έως και 50% στις τιμές των ζυμαρικών, το πιο φθηνό, γευστικό και λαϊκό τρόφιμο όχι μόνο δεν ένιωσε πίεση αλλά είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες τροφίμων που ανεβαίνουν στα σούπερ μάρκετ και σε όγκους. Αντίθετα το ταπεινό γιαουρτάκι γνώρισε μετά από πολλά χρόνια ισχυρή διψήφια πτώση που διασώζεται κάπως από την αύξηση πωλήσεων στα private label και στα παιδικά γιαούρτια.
Πρωτιά για το Ελευθέριος Βενιζέλος
-Καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και τρίτο καλύτερο στον κόσμο αναδείχθηκε το δικό μας Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Airhelp, ο μεγαλύτερος ιστότοπος παγκοσμίως που καταπιάνεται με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών εταιρειών, το ελληνικό αεροδρόμιο συγκέντρωσε 8,38 βαθμούς όσους και το αεροδρόμιο του Τόκιο ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται με 8,39 το αεροδρόμιο Hamad στην Ντόχα του Κατάρ. Τις υψηλότερες επιδόσεις το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τις πιάνει στην Ποιότητα Υπηρεσιών καθώς και στις επιλογές φαγητού και αγορών. Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται 132 διεθνή αεροδρόμια και στις χειρότερες θέσεις οι επιβάτες κατατάσσουν αεροδρόμια όπως το Gatwick στο Λονδίνο, το Orly στο Παρίσι, το αεροδρόμιο της Λισαβόνας καθώς και αυτό του Κουβέιτ.