THEPOWERGAME
Τα χρέη των νοσοκομείων και η καμπάνα της Κομισιόν
-Ήχησε η… καμπάνα από τις Βρυξέλλες για τα κρατικά χρέη στους ιδιώτες. Η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων που προβλέπονται στην Οδηγία που υποχρεώνει τις Δημόσιες Αρχές να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών, αν πρόκειται για δημόσια νοσοκομεία), δίνοντας το καλό παράδειγμα στην καταπολέμηση της νοοτροπίας των καθυστερημένων πληρωμών στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεταξύ 2010 και 2020, η Ελλάδα θέσπισε, λοιπόν, κανόνα που προβλέπει την άμεση πληρωμή μακροχρόνιων οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω προμηθευτές παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε τόκους, αποζημιώσεις και ένδικα μέσα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω κανονιστική ρύθμιση συνιστά παραβίαση των ενωσιακών κανόνων. Με τις υγείες μας…
Η απόλυτη εξάρτηση της Ευρώπης
-Η Ευρώπη ξυπνά από τον λήθαργο της ευημερίας και ανακαλύπτει έντρομη ότι είναι… γυμνή. Το σοκ της πανδημίας ανέδειξε την εξάρτηση κυρίως από την Κίνα όσον αφορά σε παραϊατρικό υλικό, αλλά και τα αναλώσιμα για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Η ενεργειακή κρίση αποκάλυψε με τον πλέον δραματικό τρόπο τη σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τη Ρωσία. Το νέο σοκ προκλήθηκε από τη διαπίστωση ότι και αμυντικά η Ευρώπη βρίσκεται ακόμα στη… σοβιετική εποχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, από το 1999 έως το 2021, οι συνδυασμένες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20%, έναντι 66% για τις ΗΠΑ, 292% για τη Ρωσία και 592% για την Κίνα!
!Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την απορία πώς γίνεται να εξοπλίζεται η Ελλάδα, με τέτοιο δυσθεώρητο χρέος. Σηκώνουμε, λοιπόν, το γάντι και απαντάμε ότι μπορεί όντως το ελληνικό χρέος να ξεπερνά το 190% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτό που μετρά είναι ότι μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε. Κι επειδή μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε συγκρίσεις, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 3,5% όταν το αντίστοιχο τουρκικό αγγίζει το 24%, κάτι που προφανώς αντανακλά και το βαθμό εμπιστοσύνης των αγορών στις δύο χώρες…
Έρχεται η ώρα των προστίμων για το Κτηματολόγιο;
-«Δεν γίνεται να θεωρούν οι πολίτες ότι θα δίνονται αενάως παρατάσεις» για το Κτηματολόγιο υποστήριξε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος. Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για το Κτηματολόγιο, ο Θ. Λιβάνιος είπε πως στα Χανιά έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μόνο το 11% των περιουσιών, στο Ρέθυμνο μόλις που προσεγγίζουν το 19%, ενώ στις Κυκλάδες έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα το 44% των δικαιωμάτων. Μήπως πλησιάζει η ώρα των προστίμων;
Η Επιστρεπτέα δείχνει τις… κάλπες
«Οι χειρισμοί με την Επιστρεπτέα προκαταβολή δείχνουν και τον εκλογικό ορίζοντα της κυβέρνησης», έλεγε χθες έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Προεξοφλούσε μάλιστα ότι «αποκλείεται να κληθούν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν έστω κι ένα ευρώ πριν από τις εκλογές», παρόλο που ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαψεύδεται και μάλιστα κατηγορηματικά από το κυβερνητικό επιτελείο. Κατά το ίδιο στέλεχος της αγοράς, το ζήτημα του τρόπου και του χρόνου καταβολής της (εναπομείνασας) Επιστρεπτέας θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας χωρίς να αποκλείει – στο πλαίσιο του εκλογικού ανταγωνισμού – ακόμη και να χαριστεί πλήρως.
Τέλος εποχής για τα MediaMarkt
-Πέρα από τον σχεδόν μηδενισμό της μετοχικής συμμετοχής της γερμανικής MediaMarkt στο κοινό σχήμα με τη Public σε βάθος διετίας, το πολύ, θα έχουμε και μηδενισμό της παρουσίας της, καθώς στα εναπομείναντα καταστήματα οι ταμπέλες της γερμανικής αλυσίδας θα αντικατασταθούν από αυτές της Public. H τελευταία έχει ξεκινήσει και αναδιοργάνωση του δικτύου «κόβοντας» τα φυσικά καταστήματα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές προδιαγραφές. Έτσι μετά από το Κολωνάκι λουκέτο μπήκε και στο κατάστημα της Καστοριάς.
Χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας στο European Justice Scoreboard
-Απογοητευτικά για τη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα του European Justice Scoreboard 2022 που κοινοποίησε χθες η Κομισιόν. Η Ελλάδα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, ειδικά μετά τα μνημόνια, παραμένει ουραγός στους περισσότερους δείκτες. Ουραγός για παράδειγμα κατατάσσεται στην ταχύτητα απονομή της Δικαιοσύνης, στην αντίληψη του κόσμου για το έργο που επιτελεί η ελληνική Δικαιοσύνη και τη χρήση της τεχνολογίας. Είναι ενδεικτικό πως για μια υπόθεση ανταγωνισμού χρειάζονται κατά μέσο όρο 2.000 ημέρες για να ληφθεί απόφαση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ αν και υπάρχουν χώρες για τις οποίες δεν δίνονται στοιχεία. Η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει ουσιαστικά στις άλλες ποινικές και αστικές υποθέσεις. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, δικαστήρια και δικαστικές αρχές της χώρας κάνουν πολύ χαμηλή χρήση της τεχνολογίας. Ωστόσο η Ελλάδα καταγράφει και υψηλές επιδόσεις όπως στην αναλογία δικαστών ανά 100.000 κατοίκους. Στον δείκτη αυτό η χώρα είναι 4η στην ΕΕ.
Το δώρο της Beat
-Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και η εύρεση ταξί γίνεται όλο και πιο δύσκολη για όσους κάνουν χρήση των εφαρμογών και ιδίως της Beat. H τελευταία σε μια προσπάθεια να μην έχουμε τα φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού δίνει κίνητρα στους οδηγούς ταξί, ώστε να μην κλείνουν την εφαρμογή και να παίρνουν και μερικές κούρσες μέσω αυτής. Συγκεκριμένα δίνει 10 ευρώ δώρο κάθε ημέρα σε οδηγούς που θα κάνουν έναν αριθμό διαδρομών από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οπότε και παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι «έξυπνες» πόλεις του μέλλοντος
-Ήταν να μην πάρουμε φόρα με την «πράσινη» ανάπτυξη. Με φόντο τα μέτρα της Κομισιόν για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την κατάθεση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Smart Cities – City Connect Conference 2022. Εκεί, λοιπόν, θα παρουσιαστούν «έξυπνες» πρακτικές και λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων και την προσβασιμότητα τους σε υπηρεσίες, δηλαδή ουσιαστικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, αλλά θα αναδειχθούν και νέες τεχνολογίες. Οι «έξυπνες» πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων και του ενδιαφέροντος των Δήμων, των επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, καθώς αποτελούν τις πόλεις του μέλλοντος.