THEPOWERGAME
Με την όρεξη θα μείνουν πολλοί πελάτες του ΟΤΕ
-Τελικά πολύ μικρός αριθμός ευρυζωνικών συνδέσεων θα αναβαθμιστεί από τον ΟΤΕ. Μόλις 750.000 συνδέσεις θα καταφέρουν να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους, στο πλαίσιο της δωρεάν αναβάθμισης των ευρυζωνικών συνδέσεων που έχει υποσχεθεί ο ΟΤΕ. Το μέγεθος αντιστοιχεί μόλις στο 1/3 της πελατειακής βάσης, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ο ΟΤΕ είχε 2,26 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις πελατών στη λιανική. Ετσι πολλοί πελάτες του ΟΤΕ θα μείνουν με την όρεξη…
Η γνωστή οικογένεια, το χρέος των 800 + 400 εκατ. και τα λάθη του «αρχαίου» εφοριακού
-Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα για την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που δραστηριοποιείτο επί χρόνια στο λιανεμπόριο και στην οποία μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή 800 εκατ. ευρώ. Τα χρέη μάλιστα κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και προστέθηκαν στη δεξαμενή μαζί με άλλα 111 δισ. ευρώ. Μάλιστα κατά πληροφορίες στην ίδια οικογένεια έρχεται και νέα «λυπητερή» 400 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη. Σημαντική για τα ταμεία αλλά και για τους πολίτες οι περισσότεροι εκ των οποίων πιστεύουν ότι μόνο όσοι δεν έχουν άκρες την πληρώνουν. Και κρίσιμη για τη φορολογική διοίκηση. Και αυτό, καθώς θα φανεί εάν όλα έχουν γίνει σύννομα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρόστιμο και οι φόροι που καταλογίσθηκαν δεν θα πληρωθούν ποτέ. Όχι γιατί δεν θέλει η εφορία να τα εισπράξει, αλλά ποιος πιστεύει ότι κάποιος έχει 1,2 δισ. ευρώ στο όνομα του. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η διαρροή της υπόθεσης.
-Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα από την εφορία που έγινε ο έλεγχος θέλησαν να επικοινωνήσουν την υπόθεση για ίδιον όφελος. Μάλιστα, κάποιος επονομαζόμενος ως «αρχαίος» είναι αυτός που διαρρέει διάφορα στοιχεία.Το πρόβλημα όμως είναι ότι μία σημαντική υπόθεση μπορεί εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών του «αρχαίου» και του ελεγκτή να καταπέσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν λάθη στον έλεγχο. Τυπικά τα αναφέρουν κάποιοι, αλλά ουσιαστικά. Και προφανώς ο ελεγχόμενος αναμένεται να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί και τελεσιδικήσει μια απόφαση η φορολογική διοίκηση και σε κάθε περίπτωση η εφορία που έκανε τον έλεγχο δεν μπορεί να αποκαλύψει το όνομα του.
-Για τον πολύ απλό λόγο ότι μπορούν να κατηγορηθούν τουλάχιστον για συκοφαντική δυσφήμιση νόμος δίνει το δικαίωμα (στον ελεγχόμενο) να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ανάλογα με το αποτέλεσμα και την απόφαση που βγάλει η ΔΕΔ να προσφύγει εάν θέλει στα διοικητικά δικαστήρια. Η ΔΕΔ θα πρέπει σε διάστημα 90 ημερών να έχει αποφανθεί. Διαφορετικά η υπόθεση απορρίπτεται (σιωπηρή διαδικασία) και εν συνεχεία ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Καθώς ο δικαστής, δεν είναι εφοριακός και εφόσον διαπιστώσει τα λάθη που λένε ότι υπάρχουν στον έλεγχο όχι μόνο θα είναι μία τεράστια ήττα για την ΑΑΔΕ αλλά κυρίως για τους εφοριακούς που ασκούν πλημμελώς τη δουλειά τους. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η επικοινωνία, αλλά να καταφέρουν οι ελεγκτές να στηρίξουν την υπόθεση με βάση τη νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση παραβάσεις υπάρχουν και είναι πολλές, αλλά το ζητούμενο είναι να καταλογισθούν σωστά .
Tο ενεργειακό πάτημα των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια
-Οι σχέσεις της Αμερικής με τη Σερβία δεν είναι και οι καλύτερες και αυτό δεν είναι μυστικό. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα της ενέργειας. Πριν από μερικές μέρες ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Σερβίας και συμφώνησαν για την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας στην ενέργεια, κάτι που έχει ήδη η Σερβία με την Ρωσία και άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές εταιρείες Excelerate και ExxonMobile συμφώνησαν πριν από ένα χρόνο με την Αλβανία να κατασκευάσουν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Αυλώνα. Στην Συμφωνία της Ουάσιγκτον, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Σερβία όσο και το Κόσοβο, προβλέπεται ότι οι δύο τελευταίες χώρες θα «διαφοροποιήσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό». Δεν αποκλείεται έτσι τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο να φθάνει στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέσω Αλβανίας.
Η κατάρα της Greek Taverna
-Πτώση της τάξης του 12,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στη Γερμανία το 2020, ενώ η πτώση συνεχίστηκε και το 2021 κατά 10%. Σύμφωνα με τον Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ, η πτώση αυτή μπορεί να συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τo κλείσιμο των εστιατορίων στη διετία της πανδημίας. Οι Γερμανοί δεν αναζήτησαν τα ελληνικά κρασιά που απολάμβαναν στα εστιατόρια για να τα απολαύσουν στο σπίτι τους κάτι που γίνεται με τα αντίστοιχα ιταλικά και τα γαλλικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις σημειώσεις το Γραφείο του ελληνικού προξενείου «Αναφορικά με τη Γερμανία, το γεγονός ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το επίπεδο των ελληνικών εστιατορίων παραμένει πολύ χαμηλό σε σύγκριση με την ανταγωνίστρια Ιταλία, τόσο ως προς το μενού, όσο και προς τους παράγοντες στήσιμο/διακόσμηση/ατμόσφαιρα, δεν βοηθάει στην προώθηση των ποιοτικών ελληνικών οίνων».
Το βαρύ κόστος που καταβάλλει η χώρα σε ενέργεια
-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διμερές εμπόριο της χώρας με την Ρωσία φανερώνουν το βαρύ κόστος που πληρώνει η χώρα σε ενεργειακές προμήθειες. Μόνον το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η αξία των εισαγωγών της χώρας μας από τη Ρωσία σχεδόν τριπλασιάστηκε και από 417 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021, φέτος ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ. Κι επειδή το 85% των εισαγωγών αυτών είναι ενεργειακές (ακατέργαστο πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες κ.ά.), σημαίνει ότι οι Έλληνες πλήρωσαν σχεδόν 750 εκατ. ευρώ περισσότερα σε ενέργεια μόνον σε έναν προμηθευτή και μόλις για δύο μήνες.