THEPOWERGAME
Η επιστροφή στην κανονικότητα
– Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο Χ. Σταϊκούρα. Δίνοντας τέλος στο θρίλερ, που πήγε να ξεκινήσει για το πότε και υπό ποιους όρους θα λήξει το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε ότι όλα θα τελειώσουν τον Αύγουστο. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, πάντως, δεν υπήρχε καπνός χωρίς φωτιά, καθώς υπήρχαν- και ίσως υπάρχουν ακόμα- φωνές στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, που υποστήριζαν ότι δεδομένης της ρευστότητας στο οικονομικό περιβάλλον, θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας να παραταθεί ως το τέλος της χρονιάς το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ως… «ομπρέλα» απέναντι στις πιέσεις των αγορών. Προφανές είναι, πάντως, ότι πολύ πιο ισχυρό είναι το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, μετά την 12ετή κρίση…
Η διπλή μάχη της Αθήνας με τους… Βόρειους
– Σε δύο πεδία δίνει «μάχες» η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στην πρώτη, ζητάει την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα ή και την θεσμοθέτηση πλαφόν. Μετά το ευνοϊκό καθεστώς που πήραν Ισπανία- Πορτογαλία, η Ελλάδα σε αυτήν τη μάχη θα έχει λιγότερους συμμάχους κι έτσι φαντάζει δύσκολο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των Βόρειων. Πολλά θα κριθούν, πάντως, από το πώς θα εξελιχθεί το σήριαλ με τις πληρωμές σε ρούβλι…
Η δεύτερη μάχη θα δοθεί για τα δημοσιονομικά κι εδώ η Ελλάδα έχει πολύ περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους. Στο μπλοκ που διαμορφώνεται, κυριαρχεί η άποψη ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων, της αβεβαιότητας και των προβλέψεων ότι το ράλι τιμών έχει ακόμα… ουρά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν περιθώρια στήριξης νοικοκυριών- επιχειρήσεων, άρα δεν έχει νόημα να επανέλθουν οι όποιοι δημοσιονομικοί κανόνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις κάλπες στη Γαλλία, όλα θα «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα στην Ευρώπη…
!Κρίμα κι άδικο. Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία πέταγε…φωτιές. Ενδεικτικό ότι η βιομηχανική παραγωγή έτρεχε με ρυθμούς 7,9% υψηλότερους από πέρσι, ενώ ακόμα και κλάδοι που είχαν μπει σε δίνη- όπως η ένδυση και η υπόδηση- παρουσίασαν εντυπωσιακή ανάκαμψη…
Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο κρέας
– «Απίθανο» θεωρούν παράγοντες της αγοράς το να γίνει αποδεκτή η πρόταση των κρεοπωλών δια της ομοσπονδίας τους για επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης των αμνοεριφίων τις ημέρες του Πάσχα. Στην κυβέρνηση έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη, τόσο στην πανδημία όσο και τώρα, στην πληθωριστική-ενεργειακή κρίση, ότι η επιλογή του μέτρου της διατίμησης δεν είναι στη φαρέτρα των επιλογών τους καθώς θεωρούν ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή θα οδηγήσει το σύνολο της αγοράς να πωλεί στην ανώτατη καθορισμένη τιμή.
– Αντίθετα, εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την τιμή των αμνοεριφίων αφού άλλωστε ο οβελίας είναι ο πρωταγωνιστής της πασχαλινής αγοράς. Επιπρόσθετα, θεωρούν πως είναι το… πορτοφόλι των καταναλωτών εκείνο που θα οδηγήσει σε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στις τιμές καθώς εάν αυξηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση της κατανάλωσης. Πάντως, όσο περνούν οι ημέρες τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για την (προσωρινή) μείωση στο συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας από το 13% στο 6%.
Πάλι γκρίνια στην Αttica Bank
– Αυτή η Αttica Bank… λες και της φταίει το Α που παραπέμπει σε Άρτα κι από εκεί σε Γεφύρι. Πάνω που μπαίνει κάτι σε σειρά, όλο και κάτι γίνεται. Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν, ακούγονται διάφορες μουρμούρες. Αυτή τη φορά, οι μουρμούρες είναι εκ των έσω και σε υψηλό επίπεδο. Φθάνει στο Διοικητικό Συμβούλιο και αγγίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, με αιχμές που αμφισβητούν την εκτελεστική του ικανότητα. Πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μας θέλουν τις αμφισβητήσεις να προέρχονται κυρίως από το καινούργιο σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ και μάλιστα να εκδηλώνονται συμπτωματικά, μετά την αλλαγή των μελών του ΔΣ, προ δύο εβδομάδων. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ελέγχει η Ellington λιγότερο αριθμό μελών στο ΔΣ, με πέντε δικά της μέλη σε σύνολο 11 μελών, αντί των οκτώ ψήφων που επηρέαζε.
– Το ερώτημα είναι ότι αν η ικανότητα του καινούργιου διευθύνοντος συμβούλου κρίνεται μέσα σε έξι βδομάδες και δύο εβδομάδες, μετά την αλλαγή στο ΔΣ και αμφισβητείται από την πλευρά που έβαλε 9,8 εκατ. ευρώ, όταν ο έτερος μέτοχος, το ΤΧΣ έβαλε 151 εκατ. ευρώ; Άρα αμφισβητείται και η επιλογή του ΤΧΣ που προασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου; Και όλα αυτά, όταν είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα για τις πραγματικές ζημιές και τις μαύρες τρύπες που μπορεί να υπάρχουν στην Τράπεζα… Ας τελειώσει η έρευνα με το καλό, να δούμε για τι ποσά μιλάμε, να γίνει η αύξηση και μετά, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Και αν η Ellington θέλει την Attica εξ ολοκλήρου δική της, γιατί όχι. Άλλωστε από ό,τι επίσης μαθαίνουμε, έχει πλέον διαμορφώσει εξαιρετική σχέση με το ΤΜΕΔΕ.
Τα μόνα τρόφιμα που οι τιμές πέφτουν στα σούπερ μάρκετ
– Το ότι σχεδόν τα πάντα έχουν ακριβύνει στα σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί είδηση. Είδηση είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία όπου οι τιμές έχουν μειωθεί έως και 30%. Πρόκειται για τα προϊόντα φυτικού «κρέατος» όπου σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν ρίξει τις τιμές τους κόντρα στο γενικότερο ρεύμα. Αιτία είναι η κίνηση του leader της κατηγορίας, της Beyond Meat, να μειώσει κατά 33% περίπου τις τιμές των προϊόντων της, κίνηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιποι παίκτες. Η μάχη γίνεται ώστε να αυξηθεί η πίτα των καταναλωτών ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής όπου αρκετοί ψάχνονται με εναλλακτικά νηστίσιμα προϊόντα. Το θέμα είναι πόσοι μπορούν να αντέξουν με τόσο πιεσμένα περιθώρια κέρδους.
Τι συμβαίνει με την Kinder
– Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα και αποσύρσεις με τα προϊόντα της Kinder στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο κρούσμα με παρτίδες με πιθανή παρουσία σαλμονέλας όμως είναι από τα πιο μεγάλα καθώς άγγιξε σχεδόν όλες τις χώρες που εξάγονται προϊόντα της ιταλικής εταιρείας Ferrero. Μάλιστα οι αρχές στο Βέλγιο έφθασαν στο σημείο να δώσουν εντολή για ανάκληση της άδειας του εργοστασίου όπου παρήχθησαν οι σοκαλατένιες λιχουδιές. Θα είχε ενδιαφέρον το οικονομικό σκέλος αυτής της mega-ανάκλησης όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η υγεία των καταναλωτών, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε κυρίως για μικρά παιδιά.