THEPOWERGAME
Προς μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα
Άνοιξε τον δρόμο για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, βάζοντας, όμως, δύσκολα στις κυβερνήσεις – τουλάχιστον των χωρών με δεδομένες δημοσιονομικές δυνατότητες – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διότι με την απόφαση του κολεγίου των επιτρόπων δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα, εξέλιξη θετική μεν για τους καταναλωτές, που ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο κάθε χώρας αφού το κόστος είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει στα 140 εκατ. ευρώ το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί από το 13% στο 6%. Άρα, αναλογικά, μηδενικός ΦΠΑ μόνο στο ψωμί συνεπάγεται κόστος 260 εκατ. ευρώ (140 συν 120 εκατ. ευρώ). Τις επόμενες ημέρες, πάντως, ανάλογα και με την εξέλιξη του πολέμου και των τιμών στα βασικά τρόφιμα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να εκπονήσει σενάρια και με μηδενικό ΦΠΑ – αν δεν το έχει κάνει ήδη.
! Ότι οι Ευρωπαίοι δεν προτίθενται να επιβάλλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο- τουλάχιστον στην παρούσα φάση- το εμπεδώσαμε. Ωστόσο, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το τι ενδέχεται να γίνει τον προσεχή χειμώνα, χωρίς να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις, λειτουργούν ως… φυτίλι. Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς ζητάνε ξεκάθαρη θέση και στο θέμα των πληρωμών σε… ρούβλια, γιατί όσο «σέρνεται» το θέμα, τόσο εντείνεται η νευρικότητα. Το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου επέστρεψε πάνω από τα 120 ευρώ, μόνο τυχαίο δεν είναι…
Στα ύψη και το κατασκευαστικό κόστος
-Για αύξηση του μέσου κατασκευαστικού κόστους κατά τουλάχιστον 15%, κάνουν λόγο οι άνθρωποι της αγοράς, προαναγγέλλοντας ανάλογες αυξήσεις στις τελικές τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Όσο, δε, η διαθέσιμη γη εντός αστικού ιστού παραμένει περιορισμένη και δεν καλύπτει τη ζήτηση, τόσο θα ανεβαίνουν και οι τιμές, ειδικά στις περιοχές- φιλέτα, δηλαδή εκεί που η αναβάθμιση των υποδομών λειτουργεί ως κράχτης… Οι πρωτοφανείς ανατιμήσεις στα δομικά υλικά δεν επηρεάζουν μόνο την αγορά ακινήτων, αλλά και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και τις ανακαινίσεις κατοικιών κι επαγγελματικών χώρων. Σίδερα, χαλκοσωλήνες, τούβλα, πλαστικοί σωλήνες, αλουμινένια κουφώματα, τζάμια ασφαλείας, τσιμέντο, μάρμαρα, έχουν πάρει πάνω γύρω στο 7% από το περασμένο καλοκαίρι ως σήμερα, ενώ αν προσθέσει κανείς την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, αντιλαμβάνεται το μέγεθος των ανατιμήσεων…
Τα… πλούσια funds στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό
-Διαδικαστικού τύπου είναι τα περισσότερα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό της Αττικής Οδού. Η διοίκηση του Ταμείου έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά με το καλημέρα. Για παράδειγμα, αν σε μια κοινοπραξία διεκδίκησης συμμετέχει επενδυτικό κεφάλαιο τότε το ύψος της συνολικής αξίας ενεργητικού υπό διαχείριση ή των ενεργών, δεσμευμένων και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων του fund πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, στην ίδια κοινοπραξία πρέπει να συμμετέχει και έμπειρος εργολήπτης στη διαχείριση / συντήρηση αυτοκινητοδρόμων. Βέβαια, μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν funds με πολλαπλάσια (πέντε και δέκα φορές) υπό διαχείριση κεφάλαια.
Πέσαμε στην 6η θέση
-Φρέσκα συγκριτικά στοιχεία από το εβδομαδιαίο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τιμή αμόλυβδης με φόρους στα 2,040 ευρώ, με την Ελλάδα να υποχωρεί στην 6η θέση της Ευρώπης, επειδή την… ξεπέρασαν η Γερμανία και η Σουηδία. Τις υπόλοιπες θέσεις των ακριβότερων χωρών, καταλαμβάνουν η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία, δηλαδή χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το δικό μας. Πάμε τώρα και στη τιμή της βενζίνης χωρίς φόρους: στα 0,929 ευρώ, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 16η θέση της Ευρώπης, όντας κάτω κι από το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 1,024 ευρώ. Μήπως αναρωτιέται ακόμα κανείς γιατί πληρώνουμε τόσο ακριβά τη βενζίνη;
Η επιστροφή των Αράβων στη Μύκονο
-Η ανάπτυξη, πέρυσι το καλοκαίρι, μονάδας κρούσης από την Ελληνική Αστυνομία στην Μύκονο έφερε καρπούς. Τα περασμένα χρόνια στο Νησί των Ανέμων, οι αετονύχηδες από κάθε γωνιά του πλανήτη έκαναν πάρτι κλέβοντας, πορτοφόλια, τιμαλφή και ότι άλλο είδος αξίας από τους πλούσιους επισκέπτες του νησιού και κυρίως αυτούς με αραβική καταγωγή. Αποτέλεσμα ήταν πρεσβείες των χωρών του Κόλπου να προχωρήσουν σε ταξιδιωτική οδηγία που ενημέρωναν του συμπατριώτες τους που ήθελαν να επισκεφθούν την Μύκονο ότι «να είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι ίδιο το ρίσκο», κοινώς οι πρεσβείες τους είχαν κουραστεί να βρίσκουν λύση για τουρίστες που είχαν πέσει θύμα κλοπής. Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει πλήρως. Η εικόνα και το όνομα του νησιού έχει αποκατασταθεί και φέτος εκτιμάται ότι από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου θα καλυφθεί πάνω από 10% των επισκέψεων της Μυκόνου.
Διψήφιες αυξήσεις μισθών στην Όλυμπος
-Μπορεί η βιομηχανία να αντιμετωπίζει και αυτή τα προβλήματα της με τις αυξήσεις στα κόστη ενέργειας, πρώτων υλών και υλών συσκευασίας και για αυτό τον λόγο να ζητούν να μπει χαμηλά ο πήχης των αυξήσεων των εργαζομένων όμως οι αδελφοί Σαράντη της Όλυμπος – που δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα συνδικαλιστικά – άνοιξαν τον χορό των αυξήσεων μισθών και μάλιστα με γαλαντομία. Έτσι αυξήσεις 15% θα πάρουν οι μισθωτοί που λαμβάνουν κάτω από 25.000 ετησίως και 10% όσοι υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί 1.500 άτομα.
O διαγωνισμός για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Με προϋπολογισμό 77 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων που θα στεγαστεί στο Σιλό Σιτηρών που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά. Από τον προϋπολογισμό τα 67 εκατ. ευρώ αφορούν στην κατασκευή (ανακαίνιση) του Σιλό και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ στη προετοιμασία και στον εκθεσιακό εξοπλισμό. Ο διαγωνισμός ανακατασκευής του Σιλό δεν θα αργήσει και αναμένεται να διενεργηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και η υπογραφή της σχετικής σύμβαση να κλείσει μέσα στο 2022. Έτσι τα έργα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους.