THEPOWERGAME
Όλοι περιμένουν το πόρισμα της ΡΑΕ
-Εδώ και αρκετές εβδομάδες προετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» που έχουν ορισμένοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την αναταραχή των τελευταίων μηνών. Γι’ αυτό και χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ήταν αρκετά διαβασμένος κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το θέμα. Είπε, μάλιστα, πως η κυβέρνηση περιμένει το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για να προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στην αγορά ενέργειας έλεγαν χθες πως και αυτοί περιμένουν τη ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με βάση την εισήγηση της Κομισιόν.
-Τέτοιους έκτακτους φόρους στην ενέργεια έχουν επιβάλλει τους τελευταίους μήνες η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία ενώ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έξι προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει τη Συνόδου Κορυφής. Οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που αμείβονται με εγγυημένες τιμές και μακροχρόνιες συμβάσεις, ήδη βάζουν πλάτη στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου καταβάλλονται οι επιδοτήσεις. Μάλιστα προβλέπεται πως αν οι τιμές μείνουν σε επίπεδα 200 – 220 ευρώ ανά μεγαβατόρα, η συνολική «προίκα» που θα δώσει στο ΤΕΜ ο ΔΑΠΕΕΠ (μαζί με τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων) μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Στην Ευρώπη πάντως το μέτρο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των ισχυρών ενεργειακών ομίλων και την προηγούμενη εβδομάδα ο Economist φιλοξένησε και ένα μακροσκελές άρθρο κατά των έκτακτων μέτρων φορολόγησης.
Το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο σενάριο για το ΑΕΠ
-Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι παρά την πρωτοφανή κρίση τιμών, η οικονομία δεν θα εκτροχιαστεί, κοινώς δεν θα γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι και το βασικό σενάριο της Κομισιόν για «ροκάνισμα» του ΑΕΠ κατά 1 μονάδα, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά αισιόδοξο, εξ ου και η προετοιμασία για βαρύτερες επιπτώσεις αν η κρίση παραταθεί. Ενδεικτικά, απαισιόδοξο σενάριο των αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας καταλήγει στο ότι το φετινό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,2%, βάζοντας χαμηλά τον πήχη (2,8%) και για το 2023.
Οι έντρομοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών
-Από τη μια οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας τροφίμων στην Ευρώπη κι από την άλλη βάζουν στον «πάγο» τους κανονισμούς για την υποχρεωτική αγρανάπαυση, επιτρέποντας ή μάλλον προτρέποντας τους αγρότες να καλλιεργήσουν κατά βούληση τρόφιμα και ζωοτροφές. Προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι τεχνοκράτες της Κομισιόν διαπιστώνουν έντρομοι ότι οι αυστηροί κανόνες που υπάρχουν και στον αγροτικό τομέα, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον πρωτογενή τομέα και να προκαλέσουν όντως θέματα επάρκειας συγκεκριμένων τροφίμων. Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν με διπλάσιο και τριπλάσιο κόστος ενέργειας, λιπασμάτων και ζωοτροφών.
!Για όσους το λησμονούν, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει βάλει «λουκέτο» από τις 25 Φεβρουαρίου κι αυτό μαρτυρά ότι δεν κυλούν και τόσο κανονικά τα πράγματα στη Ρωσία, όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι….
Η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων
-Με βάση τις σημερινές, εξωπραγματικές, τιμές του φυσικού αερίου η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων μπορεί να κινείται σε επίπεδα άνω των 400 – 500 δισ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Προ εξαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος είχε υποστηρίξει πως με τις τιμές προ κρίσης η αξία τους μπορεί να προσεγγίσει τα 260 δισ. ευρώ, με έσοδα 56 δισ. για το δημόσιο και την κινητοποίηση ξένων επενδύσεων 46 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες στην Βουλή πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των εγχώριων δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου «δυτικά και νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο». Όπως είπε «οφείλουμε να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν και αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα». Στο Ιόνιο έχουν παραμείνει τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που προχώρησαν πρόσφατα και σε σεισμικές έρευνες. Όσο για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ μετά τις ανακοινώσεις Κυρ. Μητσοτάκη.
Ορκωτοί ελεγκτές και στην έβδομη τέχνη
-Ορκωτοί ελεγκτές θα εξετάζουν τις δαπάνες των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Και αυτό γίνεται, όπως είπε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός, Θόδωρος Λιβάνιος, επειδή η δουλειά είναι τόσο πολύ, που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο εσωτερικός μηχανισμός του Κέντρου. Στόχος των ορκωτών ελεγκτών που θα αξιοποιηθούν, είναι αφενός μεν ο έλεγχος των δαπανών που πραγματοποιούν οι επιδοτούμενες από το ΕΚΟΜΕ επιχειρήσεις, αφετέρου δε ο έλεγχος της επιλεξιμότητα των δαπανών που επιδοτούνται. Η χώρα έχει καταστεί μαγνήτης για τις επιχειρήσεις οπτικοακουστικών παραγωγών (ταινίες, σειρές κ.λπ.), εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων (40%), αλλά και λόγω του ελκυστικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έτσι οι παραγωγές είναι πολλές και το προσωπικό του ΕΚΟΜΕ περιορισμένο. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίστηκε οι ορκωτοί ελεγκτές να αξιολογούν και να ελέγχουν τα επενδυτικά σχέδια τόσο του Αναπτυξιακού Νόμου και των στρατηγικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα.
Νέα από το ουκρανικό μέτωπο
-Κάθε ημέρα που χάνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά σε απόγνωση τους αγοραστές πρώτων υλών τροφίμων. Εάν υπάρχει ένα καλό νέο, είναι ότι δεν αναμένεται να υπάρχει -εκτός απροόπτου- μηδενική παρουσία της εμπόλεμης χώρας στην γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με την γεωργική εταιρεία συμβούλων APK-Inform για το 2022 η συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί κατά 54,6% λόγω της μείωσης των εκτάσεων σποράς από την ρωσική εισβολή. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού για την νέα καλλιεργητική περίοδο αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 32%.
Η Όλυμπος στην κορυφή της Ρουμανίας
-Μπορεί το όνομα Fabrica de Lapte Brasov, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία τροφίμων της Ρουμανίας να μην λέει τίποτα στους περισσότερους, όμως η δυναμική επιχείρηση είναι μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (γάλα Όλυμπος) των αδελφών Σαράντη. Ο ελληνικός όμιλος έχει παρουσία από το 1999 στην χώρα και παραγωγική διαδικασία στο Brasov από το 2011. Σύμφωνα με την λίστα με τις 500 πιο εξαγωγικές επιχειρήσεις του 2021 καταλαμβάνει την 225η θέση στην Ρουμανία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η θυγατρική πραγματοποιεί και σημαντικές εισαγωγές από την Ελλάδα καθώς στην ρουμανική αγορά έχουν τοποθετηθεί αρκετά προϊόντα της Όλυμπος όπως είναι οι χυμοί και τα τσάγια.
-Η γαλακτοβιομηχανία όμως δεν είναι η πιο εξαγωγική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία στην Ρουμανία. Σύμφωνα με αναφορά του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι που βασίστηκε σε λίστα που δημοσίευσε τοπική οικονομική εφημερίδα, στην 75η θέση στην χώρα βρίσκεται η θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, ICME ECAB, στην 186η η Frigoglass (παρά τις περιπέτειες με την πυρκαγιά), 279η η Coca Cola HBC, στην 294η η Intrarom και στην 488η η Sofmedica.