THEPOWERGAME
Οι συνέπειες της εξάρτησης
Η Ευρώπη ανακαλύπτει με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, της ευημερίας, που έπρεπε να «χτίζει», προτίμησε να αφήσει στα χέρια άλλων τη δική της τύχη. Με την πανδημία, οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν έντρομοι ότι έπρεπε να περιμένουν από τους Κινέζους για μάσκες για φαρμακευτικό υλικό άμεσης ανάγκης. Στη συνέχεια, όταν άρχισαν οι οικονομίες να βγαίνουν από το τούνελ, διαπίστωσαν ότι τα τρομακτικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα απειλούσαν με black out τον ομαλό εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με microchips και άλλο ηλεκτρονικό υλικό, που κατασκευάζεται στην Κίνα και σε άλλες χώρες της μακρινής Ανατολής. Πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον εφιάλτη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, που πέρα από τα στρατηγικά ζητήματα της επάρκειας, εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά- επιχειρήσεις. Την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βερσαλλίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία -δεν θα έχουν ακόμα πολλές- να πάρουν κρίσιμες και πραγματικά δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να στρίψουν το καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πάει ολοταχώς για τα βράχια…
Η μαύρη τρύπα στις επιδοτήσεις
Με τα σημερινά δεδομένα κι αν δεν «στραβώσει» περισσότερο το πράγμα, η επιδότηση νοικοκυριών- επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα απαιτήσει περί τα 4 δισ. ευρώ συνολικά ως το τέλος του χρόνου. Προφανές είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν επαρκούν- είναι ζήτημα αν θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ- κι ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να περιμένουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, για να ξέρουν αν θα πρέπει να καλύψουν το κόστος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή θα υπάρξει κάποιος κοινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός…
Προπληρωμές και καθυστερήσεις
Πολύ ενδιαφέρον το ενημερωτικό σημείωμα από την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Μετά τις οικονομικές κυρώσεις, πολλοί ξένοι εταίροι, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν 100% προπληρωμή των παραγγελιών από τις Ρώσους εταίρους τους. Με δεδομένο, δε, ότι όλες οι διεθνείς συμβάσεις προϋποθέτουν πληρωμή σε ξένο νόμισμα, κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Ήδη, πάντως, παρατηρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις εισαγωγές τροφίμων. Αν και μέχρι στιγμής πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν επηρεάσει κυρίως λαχανικά και φρούτα, το ίδιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει και με άλλα προϊόντα – αλκοόλ, ψάρια, φοινικέλαιο κ.λπ.
Καταφύγια ελπίδας
Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον Τουρισμό, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα τα αφιερώματα σε δημοφιλείς- και όχι μόνο- ελληνικούς προορισμούς, σε μεγάλους τουριστικούς οδηγούς του εξωτερικού. Το τελευταίο, που υπέπεσε στην αντίληψη μας, είναι αυτό του Conde Nast Traveller, που προμοτάρει νέα «καταφύγια» στη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τη Σκιάθο. Οι κλαδικοί φορείς γνωρίζουν ότι τουλάχιστον για φέτος θα λείψουν οι επισκέπτες από Ρωσία κι Ουκρανία, αλλά διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα και δεν θα γίνει μεγαλύτερη ζημιά…
Τα σχέδια για οικιστικά συγκροτήματα σε Βοτανικό…
Στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού γίνονται πράγματα με επίκεντρο τη διπλή ανάπλαση. Ένας από τους πρώτους που τοποθετήθηκε είναι η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου στην οποία ανήκει το οικόπεδο των 50 στρεμμάτων που στέγαζε την Softex. Το συγκρότημα των έντεκα κτιρίων κατεδαφίζεται και η Dimand σχεδιάζει την κατασκευή γραφείων αλλά και κατοικιών. Η κατοικία βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών ισχυρών ομίλων που θεωρούν πως η περιοχή ευνοείται από τις αναπλάσεις σε Βοτανικό και Ελαιώνα (προωθείται η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή).
…και οι επενδύσεις άνω του ενός δισ. στην περιοχή
Μαζί με τη διπλή ανάπλαση (αθλητικές εγκαταστάσεις, ολοκλήρωση εργασιών στο κτίριο που κατασκεύαζε η Μπ. Βωβός, κ.α.) οι συνολικές επενδύσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή Βοτανικού και Ελαιώνα ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Εκτός από την Dimand, που αναζητεί και άλλες ευκαιρίες, η Noval του ομίλου Βιοχάλκο προωθεί σχέδιο για την ανάπλαση του ιστορικού ακινήτου στην οδό Πειραιώς που έχει ενταχθεί και στις στρατηγικές επενδύσεις. Σε ολόκληρο τον άξονα της Πειραιώς προωθούνται σήμερα μεγάλα σχέδια ανάπλασης ή νέα συγκροτήματα, και με αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως οι νέες εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Τι απέγινε η μείωση του ΦΠΑ;
Μέχρι τώρα όταν ανακοινώνονταν αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ, συνήθως εφαρμόζονταν εντός ολίγων 24ωρών για να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά. Ιδίως όταν μειώνονταν οι συντελεστές καθώς οι δυνάμει αγοραστές ήταν αναπόφευκτο να μεταθέσουν χρονικά τις αγορές τους αναμένοντας τον καινούργιο – μειωμένο – συντελεστή.
Αυτό που έχει γίνει τώρα με το συντελεστή ΦΠΑ στα λιπάσματα, δεν φαίνεται, συνεπώς, να έχει προηγούμενο: η μείωση του συντελεστή (στο 6% από 13%) εξαγγέλθηκε στις 4 Φεβρουαρίου κι ενώ έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω του μήνα, η σχετική διάταξη δεν έχει σταλεί καν στη Βουλή.
Η μεγάλη καθυστέρηση έχει συμπέσει μάλιστα με την περίοδο αιχμής στην αγορά λιπασμάτων καθώς χιλιάδες αγρότες έσπευσαν ήδη να τα αγοράσουν και να τα εφαρμόσουν στις καλλιέργειές τους αυτές τις ημέρες καθώς η φύση… δεν σηκώνει καθυστερήσεις. Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν πειστική εξήγηση για το μεγάλο χρονικό διάστημα από την εξαγγελία έως την εφαρμογή.
Το ίδρυμα του Κ. Κόμαρεκ στηρίζει την ανακούφιση των προσφύγων της Ουκρανίας
Με ανοικτή επιστολή κατά του βαρβαρισμού του καθεστώτος Πούτιν καταφέρεται ο Κάρελ Κόμαρεκ επικεφαλής του KKCG Group και της Allwyn Entertainment, μητρικής εταιρείας του ΟΠΑΠ. Ο κ. Κόμαρεκ χαρακτήρισε την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ως «μια παράλογη επιθετική ενέργεια που πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο» και ό,τι πρέπει να υποστηριχθούν «οι γενναίοι Ουκρανοί που επλήγησαν από τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν». Ο ίδιος στην επιστολή του αναφέρει ότι το ίδρυμα της Οικογένειας Κόμαρεκ, υποστηρίζει τους πρόσφυγες που φτάνουν στο Lviv της Ουκρανίας και ότι φορτηγά φέρνουν τρόφιμα διαρκείας, στρώματα, υπνόσακους, χαλάκια κάμπινγκ, προϊόντα υγιεινής και άλλες προμήθειες στην περιοχή που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες. Επίσης ένα γραφειακό συγκρότημα του Ομίλου στην Πράγα μετατρέπεται σε ασφαλές κέντρο για να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες. Ο κ. Κόμαρεκ καταλήγει ότι πολλοί Τσέχοι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, μεγάλωσαν κάτω από τον κομμουνισμό και την ολοκληρωτική σκιά της Σοβιετικής Ένωσης.