THEPOWERGAME
ΕΚΤ: Αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά τον Μάρτιο
-Η λεπτομέρεια για τις αγορές. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο για το κανονικό QE (APP), προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το Μάρτιο, όταν λήξει το έκτακτο QE. «Όλα μπορούν να γίνουν με διασταλτική ερμηνεία των κανόνων» λένε πηγές με άμεση γνώση του θέματος και σημειώνουν ότι η λύση είναι απλή: ό,τι «περισσεύει» από τις δυνητικές αγορές ομολόγων άλλων χωρών, θα αξιοποιείται για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το ζητούμενο είναι αυτή η… λεπτομέρεια να ξεκαθαριστεί άμεσα, γιατί η δέσμευση της ΕΚΤ για «ευελιξία» απέναντι στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν αρκεί για να αποτρέψει στην παρούσα φάση την πίεση στα επιτόκια…
Οι πιέσεις για αυξήσεις επιτοκίων
-Χοντραίνει το παιχνίδι με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για αυξήσεις επιτοκίων. Ως βασικό σενάριο παραμένει η άμβλυνση του φαινομένου μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά όποιος άκουσε το Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλή, αντιλαμβάνεται ότι πλέον υπάρχουν κι άλλα σενάρια στο τραπέζι, που «πατάνε» στις κοσμογονικές αλλαγές, τις οποίες επέφερε η πανδημία στη δομή και λειτουργία των οικονομιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κ. Λαγκάρντ- και όσοι συντάσσονται με τη θεωρία των παροδικών πληθωριστικών πιέσεων- δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερης… συμπάθειας από τους Βορειοευρωπαίους και δη τους Γερμανούς, που δεν έχουν συνηθίσει να χάνουν αγοραστική δύναμη λόγω ανατιμήσεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη λίστα των… δυσαρεστημένων προστέθηκαν και οι Ιταλοί, που έχουν εξοργιστεί από την εκτόξευση των τιμών του… espresso.
Στα 300 εκατ. το ενεργειακό «πακέτο» του Φεβρουαρίου
-Το ύψος του ενεργειακού «πακέτου» (στήριξης) που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο «έδειξε» χθες στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας, προϊδεάζοντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ. «Μέχρι και τον Ιανουάριο η κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως, για το τι θα προβλέπει και πότε θα ανακοινωθεί δεν αποκάλυψε καθώς προφανώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και πάλι να εκπλήξει με θετική είδηση, όπως έγινε με την ανακοίνωση της νέας μείωσης στον ΕΝΦΙΑ.
Η ηχηρή απουσία του υπ. Εθνικής Άμυνας
-Ηχηρή ήταν η απουσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από την εκδήλωση των Onex-Fincantieri με αντικείμενο τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Καθώς το υπουργείο έχει πολλαπλούς ρόλους στο Ναυπηγείο, έπρεπε να έχει κάποια στοιχειώδη εκπροσώπηση. Κατ’ αρχάς ως πελάτης των Ναυπηγείων, αφού εκεί κατασκευάζονται οι τορπιλάκατοι του ΠΝ. Επίσης έχει ρόλο ως πιστωτής, και μάλιστα ο σημαντικότερος όλων των πιστωτών, αφού τα Ναυπηγεία Ελευσίνας οφείλουν περίπου 150 εκατ. ευρώ στο ΠΝ. Πάντως οι οικοδεσπότες κάλεσαν τόσο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως και άλλους εκπροσώπους του υπουργείου, αλλά δεν παρευρέθηκε κανείς, επιβαίνοντας ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο γραμμές αναφορικά με τη ναυπήγηση των κορβετών.
Με την Adtran η ΔΕΗ στις οπτικές ίνες
Με την αμερικανική Adtran θα συνεργαστεί η ΔΕΗ στη δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών. Παρόλο που η σχετική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, ο «κύβος ερρίφθη» και είναι θέμα ολίγων εβδομάδων να ξεκινήσει η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών από το Περιστέρι. Πρόκειται για να ένα πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών δυναμικότητας 20.000 νοικοκυριών το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί. Η Adtran δραστηριοποιείται από το 1985 ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με έδρα τις ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τις μετρήσεις των Dell’Oro και Omdia, κατέχει τη 2η θέση στη Β. Αμερική και την 3η στην Ευρώπη στα δίκτυα οπτικών ινών 10-Gigabit PON.
!Ρωτήθηκε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για τον διαγωνισμό – αστραπή, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την προμήθεια συρμών για το μετρό Θεσσαλονίκης. Υπήρχαν πράγματι αιτήματα για παράταση του διαγωνισμού καθώς η προθεσμία του ενός μηνός δεν ήταν αρκετή ούτε για τις μεταφράσεις των απαραίτητων εγγράφων όπως ανέφερε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών; Μόλις λάβουμε την απάντηση θα σας ειδοποιήσουμε.
Μετά το pop δεν έχει stop
-Τις 100 ημέρες λειτουργίας γιορτάζει αυτή την εβδομάδα το pop, το online super market. Στον πρώτο μίνι απολογισμό του έχει να επιδείξει πέντε dark stores που καλύπτουν μία περιοχή 1,5 εκατ. ατόμων, 120.000 πωληθέντα αντικείμενα, πάνω από 80 άτομα προσωπικό και διανομείς και αύξηση που ξεπερνάει το 100% από μήνα σε μήνα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και οι πληροφορίες μας θέλουν την διοικητική ομάδα να ξεκινάει δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.
Η ρουμανική xvision στην Ελλάδα
Συνεχίζεται η επέκταση ρουμανικών digital εταιρειών στην χώρα μας. Μετά την e-mag (σ.σ. το ρουμανικό skroutz) που έχει ήδη συστήσει θυγατρική στη χώρας λίγο πριν βγει το 2021 ήρθε και ideologiq η οποία έχει αντικείμενο το marketing και την τεχνολογία. Για φέτος την είσοδο της στην ελληνική αγορά – αλλά και σε αυτές της Κροατίας και Σλοβενίας – ετοιμάζει και η xvision.app που δραστηριοποιείται στην ιατρική ρομποτική τεχνολογία.
Συνάντηση ΔΕΣΦΑ – ΡΑΕ για την Καβάλα
Συνάντηση μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει προγραμματιστεί για σήμερα με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος σε σχέση με την πολύμηνη εκκρεμότητα που αφορά την υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας ώστε να προχωρήσει και ο βαλτωμένος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Οι δηλώσεις τόσο της διοίκησης της ΡΑΕ όσο και της ηγεσίας του ΔΕΣΦΑ έχουν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και σήμερα οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να κατεβάσουν τους τόνους. Η εκκρεμότητα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης δεν επιτρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, με δύο υποψηφίους, στο τελικό στάδιο. Από τους όρους που θα αποφασίσει η ρυθμιστική αρχή κρίνεται η κατάθεση ή μη δεσμευτικών προσφορών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στην Κίνα το 50% των εξαγωγών ελληνικού μαρμάρου
Μπορεί τα φώτα να πέφτουν στα τελευταία deals στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας (Viva Wallet, Accusonus κ.λ.π.), ωστόσο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και σε… παραδοσιακούς κλάδους, που έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη την ελληνική οικονομία ακόμα και τα «πέτρινα» χρόνια. Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη στον κόσμο στις εξαγωγές μαρμάρου, με το 76% της παραγωγής μας να καταλήγει σε περισσότερες από 120 χώρες παγκοσμίως. Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, φτάνοντας τα 332 εκατ. ευρώ. Και μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ) Ιουλία Χαϊδά αποκάλυψε ότι περίπου το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πωλείται στην Κίνα.