THEPOWERGAME
Τα μοντέλα ανάλυσης και η διάψευσή τους
-Αν κάτι χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές κατά τη μετάβαση στη μεταπανδημική εποχή είναι η βιαιότητα των κινήσεών τους, είτε ανοδικά είτε καθοδικά, σε σημείο ώστε συνήθως να ξεπερνούν -ενίοτε, κατά πολύ- τις εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που εξομολογούνταν σε επιχειρηματίες στην Αθήνα, Έλληνας αναλυτής, ο οποίος εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό: Όλα τα μοντέλα που «έτρεχαν» προ καιρού έδειχναν την τιμή του πετρελαίου να μην ξεπερνά – «σε καμία περίπτωση» – τα 60 δολάρια. Στην εκτίμηση αυτή βασίστηκαν κυρίως οι οικονομικοί σχεδιασμοί διεθνώς για να τους ανατρέψει, βεβαίως, η ίδια η πραγματικότητα με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να έχει φθάσει ήδη τα 90 δολάρια και να κατευθύνεται προς τα 100.
Τα (πιθανά) παράπλευρα οφέλη από την έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο
-Η επιστροφή των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα πιθανώς θα ανοίξει την όρεξη των ισχυρών ομίλων για νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, εξέλιξη που μπορεί να ωφελήσει και τους σχεδιασμούς για έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι πιέσεις για στροφή προς την πράσινη ενέργεια που έχουν λάβει ακόμα και τη μορφή «μετοχικών κινητοποιήσεων» έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα των πετρελαϊκών κολοσσών στον τομέα των ερευνών για νέα κοιτάσματα. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Wood Mackenzie που παραθέτουν οι χθεσινοί Financial Times, έγιναν 798 ερευνητικές γεωτρήσεις ανά τον κόσμο, από 1.256 το 2019. Οι δαπάνες για έρευνες των επτά ισχυρών παικτών του κλάδου υποχώρησαν το 2020 στο 9% των συνολικών επενδύσεων από 18% που ήταν το 2014. Ο «πάγος» στα ερευνητικά σχέδια στην Ελλάδα, εν μέσω και προσφυγών, δε σημαίνει πως οι ισχυροί του κλάδου απέχουν από νέες γεωτρήσεις. Προ ημερών η Shell ανακοίνωσε την πρώτη γεώτρηση στη Ναμίμπια και η Eni στην Κένυα.
!! Για μια πενταετία ανανέωσε τη θέση του στη Vodafone o επικεφαλής της Χάρης Μπρουμίδης. Η νέα θητεία του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Vodafone στην Ελλάδα, ανανεώθηκε έως τον Ιανουάριο του 2027.
Αποταμιεύσεις 34 δισ. μέσα στην πανδημία…
-Όσοι μιλάνε για «λουκέτα», «νεόπτωχους» και ως συνήθως φέρνουν την καταστροφή, καλό θα ήταν να ρίξουν και μια ματιά στα στοιχεία για τις καταθέσεις. Μέσα σε ένα μήνα οι επιχειρήσεις έβαλαν στην άκρη περί τα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά αποταμίευσαν άλλα 2,7 δισ. ευρώ. Από την έναρξη της πανδημίας, οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 34 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τον «πυρετό» αγοραπωλησιών ακινήτων τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται ότι παράλληλα κυκλοφορεί και πολύ μετρητό -όχι πάντα δηλωμένο- με τη συνολική εικόνα να μην επιβεβαιώνει την καταστροφολογία στην οποία κάποιοι επιμένουν να επενδύουν…
…και επιστροφή των καταθέσεων στον Οκτώβριο του 2011
-Πίσω στον Οκτώβριο του 2011 επέστρεψαν… οι καταθέσεις στις τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το υπόλοιπο των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο τέλος του περασμένου μήνα ανήλθε σε 188,1 δισ. ευρώ και ξεπερνά το υπόλοιπο των 183,4 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο του 2011. Για την ιστορία, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει στο ζενίθ τον Ιούνιο του 2009, με υπόλοιπο 246,6 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια συνεχώς υποχωρούσαν φτάνοντας στο ναδίρ τον Ιούλιο του 2015, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται 129 δισ. ευρώ. Από τότε οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνουν και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια.
!!Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν και κάτι ακόμα. Για δεύτερο συνεχή μήνα, οι καθαρές ροές νέων δανείων σημείωσαν αύξηση και μάλιστα το Δεκέμβριο η αύξηση ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, με αποδέκτη τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, τα νοικοκυριά παραμένουν διστακτικά και δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι λίαν συντόμως θα ανοίξει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων…
Νέα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος
-Οι αναφορές του πρωθυπουργού στην στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στα κύματα ακρίβειας, μαθαίνουμε ότι δεν ήταν τυχαίες. Λίαν συντόμως θα ακούσουμε νέες παρεμβάσεις, κυρίως στο πεδίο του ενεργειακού κόστους. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε ότι στο οικονομικό επιτελείο έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική μακροχρόνιων αναταράξεων από τις υψηλές διεθνείς τιμές των τροφίμων, των πρώτων υλών, των καυσίμων και αναζητούν ασφαλιστικές δικλείδες για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν θα είναι, πάντως, εύκολο…
Αυστριακή τουριστική εισβολή
-Εβδομήντα οχτώ φορές την εβδομάδα σε 19 προορισμούς της Ελλάδας θα πετάει φέτος η Austrian Airlines, η οποία ανακοίνωσε χθες το καλοκαιρινό της πρόγραμμα. Η Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή με 17 συνδέσεις την εβδομάδα και ακολουθούν το Ηράκλειο με 11, η Ρόδος με έξι και η Ζάκυνθος με πέντε. Άλλοι προορισμοί που θα συνεχίσει να πετάει είναι η Μύκονος, η Σάμος και η Αγχίαλος. Η θυγατρική του ομίλου Lufthansa πρόσθεσε για πρώτη φορά και την Καβάλα στους ελληνικούς προορισμούς της με τις πτήσεις να ξεκινούν στις 14 Ιουνίου.
Κινητικότητα στον χώρο του ενδύματος
-Να αποκτήσει μερίδιο αγοράς από την όλο και αυξανόμενη ηλεκτρονική αγορά στον χώρο του ενδύματος θα επιχειρείσαι μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών του χώρου. Οι τελευταίοι είδαν τη γερμανική Aboutyou και την πολωνική CCC να μπαίνουν στην ελληνική αγορά ενώ περιμένουμε και την ισραηλινή Fox, χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή εγχώρια προσπάθεια. Το ελληνικό marketplace που έχει ισχυρά σήματα τόσο εγχώρια όσο και διεθνή αναμένεται να βγει στον αέρα τους επόμενους μήνες.
Οι ιδέες του ΔΝΤ και το Βερολίνο
-Το ΔΝΤ άρχισε πάλι να… χώνει τη μύτη του, με έναν ομολογουμένως εύσχημο τρόπο, στη διαχείριση της «επόμενης ημέρας» από την πανδημία, δημοσιεύοντας αλλεπάλληλες μελέτες για την αύξηση των ελλειμμάτων και των χρεών και ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις των κυβερνήσεων από εδώ και πέρα. Σε χθεσινή μελέτη, επισημαίνεται ότι οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, αλλά ότι τα στιβαρά δημοσιονομικά θα είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της αξιοπιστίας σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Κι επειδή γνωρίζουμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του Ταμείου με το Βερολίνο, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε γι’ αυτές τις… ιδέες του ΔΝΤ, περί… ευκαιρίας των κρατών να ενισχύσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες (!) έτσι ώστε να περιοριστούν τα κόστη δανεισμού…
Που είναι τα πρακτικά;
-Αντί να παίζουμε μια εβδομάδα τις κουμπάρες, μήπως τηρήθηκαν πρακτικά στις συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Πολιτική Προστασία με τους παραχωρησιούχους; Σωστά ψάχνουν κάποιοι αυτά τα πρακτικά γιατί έχουν αγανακτήσει να βλέπουν εκατέρωθεν ανακοινώσεις (από Αττική Οδό και υπουργείο Πολιτικής Προστασίας) που λένε τα ακριβώς αντίθετα πράγματα. Αν δεν τηρούνται πρακτικά, καλό είναι στο εξής να τηρούνται ώστε να βγάζουν και οι πολίτες κάποια άκρη. Αν τηρούνται, ας δημοσιοποιηθούν.