THEPOWERGAME
Τα καλά και τα κακά νέα για τα ναυπηγεία
-Στην ακτινογράφηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχωρούν οι Γάλλοι της Naval Group. Επί τρεις ημέρες έχουν κατασκηνώσει εκεί στελέχη της ναυπηγικής εταιρείας και εξετάζουν τις δυνατότητες ναυπήγησης στον Σκαραμαγκά των νέων κορβετών στην περίπτωση που η γαλλική πρότασή γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα καλό νέο.
-Το κακό νέο είναι ότι αν καρποφορήσει αυτή η πρόταση, τότε «πάει περίπατο» η εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Κι εκεί αρχίζουν τα μπερδέματα αφού η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποσχεθεί την ναυπήγηση των κορβετών στην Ελευσίνα. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσία κοινοβουλευτικών και συνδυαστικών εκπροσώπων, υποσχέθηκε ότι η ναυπήγηση των κορβετών θα πάει στην Ελευσίνα.
Ο διπλασιασμός του τζίρου στην εστίαση…
-Οι αριθμοί για μια ακόμα φορά «μίλησαν». Οι επιχειρήσεις εστίασης το Νοέμβριο είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά σχεδόν 96%, επιβεβαιώνοντας έτσι την εικόνα που είχε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο κλάδος δούλεψε πολύ καλά μέχρι τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εξαιτίας της Όμικρον. Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, η αύξηση φτάνει στο 110%, ενώ αν ανατρέξουμε στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς- όπως οι Κυκλάδες- θα διαπιστώσουμε ότι ο δηλωμένος τζίρος ήταν πενταπλάσιος από αυτόν του 2021. Όχι κι άσχημα….
…και το παρατεταμένο καλοκαίρι του τουρισμού
-Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα καταλύματα, καθώς το παρατεταμένο καλοκαίρι έφερε το Νοέμβριο σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή τζίρο αυξημένο κατά 167%. Σίγουρα η εικόνα δεν είναι ίδια παντού, σίγουρα υπάρχουν περιοχές με χαμηλότερες ή αρνητικές επιδόσεις, σίγουρα τα συνεχούς λειτουργίας δεν μπόρεσαν να καλύψουν τη χασούρα τους ακόμα κι έτσι, αλλά από την άλλη μάλλον δικαιώνεται η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει απολύτως στοχευμένα τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που πραγματικά βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο…
Ψυχρός πόλεμος ΕΕ – Ρωσίας και για την ξυλεία
Ο «ψυχρός» πόλεμος της Ευρώπης με τη Ρωσία συνεχίζεται. Πέρα από την απειλή κυρώσεων για το Ουκρανικό, πέρα από το μπρα- ντε- φερ για το φυσικό αέριο, έχουμε και κόντρα για την ξυλεία. Στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει εξαγωγικούς δασμούς με συντελεστή 13% ή 15% κατ’ ανώτατο όριο για ορισμένες ποσότητες εξαγωγών. Με την κατάργηση αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων, η Ρωσία εφαρμόζει πλέον εξαγωγικούς δασμούς με τον πολύ υψηλότερο συντελεστή του 80% και, ως εκ τούτου, δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει του δικαίου του ΠΟΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε, λοιπόν, τη Ρωσία σε διαβούλευση, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικοί περιορισμοί είναι ιδιαίτερα επιζήμιοι για την ενωσιακή βιομηχανία επεξεργασίας ξυλείας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές από τη Ρωσία, και δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ξυλείας.
Τα σχέδια της Gulf Air για την Ελλάδα
-Ιδιαίτερα θετικός για πύκνωση των δρομολογίων της Gulf Air στην Ελλάδα εμφανίστηκε χθες στη συνάντησή του με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια ο υπουργός Τουρισμού του Μπαχρέιν, Zayed Al Zayani, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας της χώρας του Κόλπου. Η Gulf Air ξεκίνησε το περυσινό καλοκαίρι πτήσεις προς Μύκονο και Σαντορίνη, οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες και ως εκ τούτου η εταιρεία έχει κάθε λόγο να σχεδιάζει περισσότερα δρομολόγια στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που πυκνώνει το δίκτυο των προορισμών της. Περισσότερες πτήσεις σημαίνει φυσικά και περισσότεροι τουρίστες – και δη υψηλής οικονομικής στάθμης – στην Ελλάδα…
!!Την Τρίτη περνάει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής νέα σύνθεση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με ανανέωση της θητείας του προέδρου της Κων/νου Μασσέλου και των δύο αντιπροέδρων Δημήτρη Βαρουτά και Σπυρ. Παντελή. Εκτός από τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ η διοίκηση της ΕΕΤΤ έχει να αντιμετωπίσει και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη που έχει ανοικτά μέτωπα με τα telecoms.
Η έλευση της Sim Local στην Ελλάδα
-Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν αρκετοί ταξιδιώτες με το που εισέρχονται σε αεροδρόμιο ξένης χώρας είναι να βρουν ένα τεχνολογικό κατάστημα ώστε να αγοράσουν μία κάρτα sim από τοπικό πάροχο ώστε να αποφεύγουν τις υπερβολικές χρεώσεις roaming. Την τάση αυτή την έχει εντοπίσει και η ιρλανδική start up «Sim Local» η οποία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με καταστήματα στις αφίξεις αεροδρομίων και να βοηθάει με το αζημίωτο τους τουρίστες. Ήδη είναι σε έξι χώρες (Ιρλανδία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Δανία, Βέλγιο) και η Ελλάδα θα γίνει η έβδομη καθώς έρχεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος.