THEPOWERGAME
Το υψηλό χρέος και οι άμυνες της Ελλάδας
-Λύσσαξαν οι Κασσάνδρες για το κακό, που θα μας βρει όταν η ΕΚΤ αφήσει εκτός νυμφώνος τα ελληνικά ομόλογα. Εκτός του ότι κατάπιαν τη γλώσσα τους όταν η Κ. Λαγκάρντ έκανε ρητή αναφορά στα ελληνικά ομόλογα κι έκοψε την όρεξη στους πάσης φύσεως κερδοσκόπους, ένα… πουλάκι μας εξηγούσε γιατί η Ελλάδα ούτως ή άλλως δεν είχε τίποτε να φοβηθεί. Κατ’ αρχάς, πάνω από το 75% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, δηλαδή στον Ευρωμηχανισμό, σε Κεντρικές Τράπεζες, στα κράτη – μέλη. Επιπλέον, το 99% του χρέους είναι με «φιξαρισμένο» επιτόκιο, άρα τα ρίσκα είναι περιορισμένα, η μέση ωρίμανση διαμορφώνεται στα 20 χρόνια όταν π.χ. του ιταλικού είναι μόλις 7 έτη, ενώ συν τοις άλλοις το «μαξιλάρι» βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 30 δισ ευρώ, παρά τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Απαισιόδοξος ο ΟΔΔΗΧ για τις ιδιωτικοποιήσεις
-Δύο πραγματάκια ξεχωρίζουν στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2022. Κατ’ αρχάς, ο στόχος των εκδόσεων ορίστηκε στα 12 δισ ευρώ. Σίγουρα δεν είναι δεσμευτικός, αλλά είναι απολύτως ενδεικτικός για το γενικότερο συμμάζεμα που θα επιχειρηθεί την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, αν και ο επίσημος στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις είναι 2,2 δισ ευρώ, στο βασικό σενάριο του ΟΔΔΗΧ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών, ο πήχης έχει τεθεί στα μόλις 700 εκατ. ευρώ…
!!Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, εκείνοι που έχουν πέσει με τα… μούτρα στις αγορές ακινήτων, δεν είναι ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Κινέζοι, ούτε οι Άραβες, αλλά οι Έλληνες. Κι επειδή ως γνωστόν οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων παραμένουν αρνητικές, το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι «πόθεν»;. Η απάντηση που πήραμε είναι μάλλον απλή. «Άρχισε να βγαίνει το χρήμα από τα σεντούκια». Μήπως, λοιπόν θα έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν κανένα ελεγκτικό ντου, αξιοποιώντας τα στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων;
Τι προβλέπεται για τον CEΟ του ΑΔΜΗΕ
-Τίποτα δεν έχει τελειώσει στην υπόθεση του CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσου Μανουσάκη και την παράταση της θητείας του, θέμα για το οποίο έχει εγείρει ζητήματα η κινεζική State Grid. Η στήλη περιορίζεται στο να αναφέρει αναλυτικά τι προβλέπει η συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τους Κινέζους. Προβλέπεται, λοιπόν πως ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ορίζεται και παύεται «με την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση» της State Grid.
-Σε περίπτωση διαφωνίας της State Grid, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών υποδεικνύει τρεις επιπλέον υποψηφίους στους Κινέζους, προκειμένου να επιλέξουν έναν εντός επτά ημερών, διαφορετικά ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε μειοδοτικό διαγωνισμό διάρκειας το πολύ επτά ημερών για το διορισμό Ειδικού Συμβούλου Προσλήψεων για το σκοπό αυτό. Ο Ειδικός Σύμβουλος Προσλήψεων υποβάλλει στην Εταιρεία και την State Grid λίστα πέντε επιπλέον υποψηφίων και κάθε μία απορρίπτει από δύο υποψηφίους σε διαδοχικούς γύρους, μέχρι να απομείνει ένας, ο οποίος και διορίζεται CEO στον ΑΔΜΗΕ.
!!Για να μην κακομαθαίνετε. Το Χριστουγεννιάτικο δώρο της «βουτιάς» του φυσικού αερίου γύρω στα 100 ευρώ και η κατρακύλα της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 200 ευρώ σε μόλις 3 ημέρες, δεν θα έχουν συνέχεια. Η αγορά προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο δίμηνο και η μεταποίηση πιέζει για συγκροτημένο πλάνο στήριξης…
Ο Πάιατ, η WSJ και η Tesla
-Χριστουγεννιάτικο μποναμά – σύμφωνα με το παλαιό δημοσιογραφικό κλισέ – αποτέλεσε για την κυβέρνηση το διθυραμβικό αφιέρωμα της Wall Street Journal (WSJ) υπό τον τίτλο «US sees new bright spot in Europe: Greece» (η Ελλάδα νέο φωτεινό σημείο για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη). Το ρεπορτάζ αναδεικνύει τη συνεργασία των δύο χωρών με έμφαση στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας καθώς και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγαθήρια όπως η Microsoft, η Pfizer και η Amazon, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, του πρέσβη Τζ. Πάιατ, του Άλμπερτ Μπουρλά και του Σαράντη Μιχαλόπουλου. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στις εταιρείες που καταγράφει το ρεπορτάζ ότι ανακοίνωσαν ή προχώρησαν σε επενδύσεις στην Ελλάδα είναι και η Tesla. Η αναφορά έχει σχέση μόνο με το δίκτυο ταχυφορτιστών που έχει εξαγγείλει η εταιρεία ή ενδεχομένως να αποτελεί «εικόνα από το μέλλον», δηλαδή μία μεγαλύτερη επένδυση;
H παράξενη σχέση του Σαουίρις με την Ελλάδα
-Ο Ναγκίμπ Σαουίρις, ο πιο πλούσιος Αιγύπτιος που οι Έλληνες τον μάθαμε το 2007 με την τότε εξαγορά της Wind έχει μία παράξενη σχέση με την Ελλάδα. Ήταν από τους πρώτους ξένους επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια και βγαίνοντας από το Μαξίμου δήλωσε μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Έχει δαπανήσει ουκ ολίγα εκατομμύρια για να δημιουργήσει τρία σπίτια στην Μύκονο όπου το καλοκαίρι θα διαθέτει και ένα ξενοδοχείο που θα διαχειρίζεται η SWOT Hospitality, ενώ στα σκαριά είναι και ένα συγκρότημα με βίλες. Την ίδια ώρα ο Σαουρίς ως βασικός μέτοχος του Euronews πήρε την απόφαση να κλείσει την ελληνική υπηρεσία του Euronews κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελληνική γλώσσα να σταματήσει μετά από δέκα χρόνια να συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του καναλιού.
Η ανεκπλήρωτη υπόσχεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
-Μία από τις πρώτες υποσχέσεις εκσυγχρονισμού που έδωσαν οι Ιταλοί νέοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ότι οι επιβάτες θα έχουν σύνδεση wi-fi κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί όμως η ευθύνη δεν είναι της FS Italiane καθώς για να είναι εφικτή αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να στηθεί δίκτυο κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών από τον ΟΣΕ. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί η μη ύπαρξη wi fi στο τρένο βρίσκεται στην κορυφή των αρνητικών κριτικών κυρίως από νεότερους χρήστες του σιδηροδρόμου.