THEPOWERGAME
Νέα παρέμβαση για τα τιμολόγια του ρεύματος
-Με την τιμή του φυσικού αερίου να παίζει στα 120 ευρώ και τα χειρότερα να είναι μπροστά μας – θα ήταν παράλογο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών κι Ενέργειας να μην παρέμβουν. Πέρα από το διπλασιασμό της έκπτωσης στο φυσικό αέριο, μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και για τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς η επιδότηση των 39 ευρώ για τον Δεκέμβριο θεωρείται ξεπερασμένη από τις εξελίξεις. Ζητούμενο είναι η περαιτέρω στήριξη και των μικρών επιχειρήσεων, που έχουν «καεί» από τους λογαριασμούς των τελευταίων πέντε μηνών…
!!Με πάνω από 1.800 πλειστηριασμούς, μας «αποχαιρετά» το 2021 κι αυτό που αναμένουμε είναι η εξέλιξη του πλάνου των τραπεζών για το 2022. Αρμόδιες πηγές μας προετοιμάζουν για επιστροφή στα… συνήθη, προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή καμιά 40αριά χιλιάδες πλειστηριασμούς. Άγνωστος «Χ» παραμένει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, που σχετίζεται με το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών…
Ο Ηρακλής και η μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση
-Ο Ηρακλής μαζί με άλλες κομβικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί τον πρόδρομο δείκτη για την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι ο καταλύτης για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος άντλησης κεφαλαίων της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωτεργάτης του Ηρακλή, τέως υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός στο πλαίσιο ομιλίας του στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, με αφορμή τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (1992-2022).
-Εξηγώντας το μηχανισμό του Σχήματος, ο κ. Ζαββός, είπε χαρακτηριστικά ότι ο Ηρακλής δείχνει πως οι κεφαλαιαγορές μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων της τραπεζικής αγοράς. Ο Ηρακλής αποδεικνύει πως μπορεί να λυθεί ένα οξύ πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, όπως είναι ο συστημικός κίνδυνος που δημιουργούν τα κόκκινα δάνεια και μάλιστα σε μια χώρα με μικρές οικονομίες κλίμακας όπως η Ελλάδα, προσφεύγοντας για την επίλυση του όχι στον φορολογούμενο αλλά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για άντληση κεφαλαίων χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση.
Μεγαλώνει η ουρά στον ΑΔΜΗΕ
-Η κυβέρνηση επισημαίνει με κάθε ευκαιρία τη στήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά παραμένει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις προσφορές σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής έχει μπλέξει σε έναν κυκεώνα αιτήσεων με προτεραιότητα σε μικρότερα έργα με αποτέλεσμα να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. «Στις αρχές του χρόνου περιμέναμε όρους σύνδεσης για 70 MW και τώρα περιμένουμε για 300 MW» λέει στέλεχος ενεργειακού ομίλου. Ο ίδιος εξηγεί πως η ισπανική αγορά ΑΠΕ καλπάζει γιατί ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία για την αδειοδότηση. Πρώτα παίρνει όρους σύνδεσης ο επενδυτής και στη συνέχεια ακολουθεί το υπόλοιπο κομμάτι της αδειοδότησης π.χ. ενός φωτοβολταϊκού. Στην αγορά είναι προσεκτικοί και ξεκαθαρίζουν πως ο ΑΔΜΗΕ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, με την προτεραιοποίηση, ένα δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις αρμοδιότητές του.
!!«Αν αποδεχθούν τα 3 από τα 4 δισ. ευρώ, θα είναι super», μας έλεγαν αρμόδιες πηγές, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε το swap και το αποτέλεσμα απέδειξε αφενός το τεράστιο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά χαρτιά αφετέρου ότι οι Κασσάνδρες που προβλέπουν νέα δεινά όταν η Ελλάδα μείνει εκτός QE, θα διαψευσθούν για μια ακόμα φορά. Στο δια ταύτα, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η ανταλλαγή με νέα ομόλογα ή μετρητά, θα καλύψει το 72,16% των ομολόγων του swap, δηλαδή 2,917 δισ. ευρώ…
Άνθιση ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά οι πληρωμές με μετρητά
-Η εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, ενώ μια ακόμα έρευνα -της Plushost σε συνεργασία με τη FocusBari- έδειξε ότι οι 6 στους 10 καταναλωτές πραγματοποίησαν on line αγορές στην περίοδο της περσινής, χειμερινής καραντίνας. Παρά ταύτα, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο χρήζει ανάλυσης και από το υπουργείο Οικονομικών που «καίγεται» να αυξήσει τη χρήση του «πλαστικού» χρήματος. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η «αντικαταβολή» παραμένει ο «βασιλιάς» των μεθόδων πληρωμής, με 63% πριν από την πανδημία, 56% στην καραντίνα, 57% στο σύστημα click in shop και 59% σήμερα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αφενός οι συναλλαγές με μετρητά προτιμούνται ακόμα και στην περίπτωση των ηλεκτρονικών αγορών. Το αν πρόκειται μόνο για θέμα εμπιστοσύνης ή αποτελεί ένδειξη διακίνησης «μαύρου» χρήματος, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών…
Η Ελλάδα εξάγει «πράσινο» Skip
Η πανδημία ήταν ο λόγος που η Unilever δεν κατάφερε να παρουσιάσει τη σημαντική επένδυση που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο της στον Ρέντη φέρνοντας στη χώρα μας την παραγωγή του υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίων Skip, προϊόν που είναι leader στην ελληνική αγορά. Με τα 6 εκατ. μπουκάλια που παράγονται στην νέα μονάδα καλύπτονται τόσο οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς αλλά και ένα μεγάλο τμήμα κατευθύνεται στο εξωτερικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το επόμενο διάστημα στο εργοστάσιο στον Ρέντη η Unilever θα παράγει το νέο προϊόν το οποίο θα έχει φιλική προς το περιβάλλον σύνθεση αφού θα παράγεται από ένζυμα σε ποσοστό 100%, διατηρώντας ωστόσο την ισχύ του στην καταπολέμηση των λεκέδων. Παράλληλα και η συσκευασία του απορρυπαντικού θα προέρχεται από ανακυκλώσιμο υλικό με αποτέλεσμα να μιλάμε για ένα ολικά ανακυκλώσιμο προϊόν.
Η Όμικρον ρίχνει τον τουρισμό
Η έλευση της μετάλλαξης Όμικρον έβαλε ένα φρένο στην ξέφρενη κούρσα του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου σε ότι αφορά τις αφίξεις δείχνουν σαφή μείωση του ρυθμού ανόδου που είχε παρατηρηθεί καθ’ ολη την διάρκεια του φθινοπώρου. Αρκετές είναι και οι ακυρώσεις στο κομμάτι των πτήσεων και για την περίοδο των γιορτών όμως οι άνθρωποι του κλάδου αισιοδοξούν ότι η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με πολύ λιγότερα προβλήματα.