THEPOWERGAME
Ο Χαρ. Σαχίνης κλείνει το μεγαλύτερο μέτωπο της ΕΥΔΑΠ
-Την παραμονή των Χριστουγέννων έχει προγραμματιστεί, κατά πληροφορίες, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ με την οποία η διοίκηση του Χάρη Σαχίνη θα κλείσει το θέμα της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό και τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας για τρία χρόνια. Η έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει δύο συμβάσεις: Η πρώτη αφορά στους όρους ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην ΕΥΔΑΠ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2040. Η δεύτερη την ανάθεση υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της μείζονος περιοχής Πρωτευούσης για τρία χρόνια. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος στον εν εξελίξει διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ.
Δεν βγαίνει ο χειμώνας
-Αν και στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να το αποφύγουν, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για το Δεκέμβριο, πάνω από τα 35 ευρώ που ήδη έχουν προβλεφθεί. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι αν θα γίνει κάποια παρέμβαση και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, καθώς με 15% έκπτωση δεν βγαίνει ο χειμώνας…
Οι ανεμβολίαστοι στρέφονται σε e-αγορές
-Δεν… τράβηξε ιδιαιτέρως η φετινή Black Friday, τουλάχιστον για τους μικρούς της αγοράς, οι οποίοι ανησυχούν, πλέον, σοβαρά για το Χριστουγεννιάτικο τζίρο των 4 δισ ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που επικαλούνται, ποσοστό μικρότερο του 10% πηγαίνει για ψώνια με rapid test κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι ανεμβολίαστοι στρέφονται στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων, που ευνοεί περισσότερο τους μεγάλους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε, άλλωστε, ότι από τους μικρούς του λιανεμπορίου, μόλις το 15% διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, παρά το ειδικό πρόγραμμα που έτρεξε την περασμένη χρονιά…
Στα 40 hubs το efood market
-Χωρίς να έχει κλείσει ούτε καν χρόνο το efood market, το αδελφάκι του efood που δραστηριοποιείται στο γρήγορο delivery προϊόντων σούπερ μάρκετ, αναπτύσσεται ταχύτατα. Πλέον έχει παρουσία εκτός από την Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο Κρήτης και σύντομα θα μπει και σε άλλες μεγάλες πόλεις καθώς στο τέλος του χρόνου θα διαθέτει 40 hubs. Και αν θεωρείται ότι τα hub αυτά είναι μικρά να σημειώσουμε ότι σήμερα οι επιλογές του καταναλωτή ξεπερνούν τις 2.000 και αυξάνονται συνεχώς. Αντίθετα ο χρόνος παράδοσης έχει πέσει στα 15 λεπτά κατά μέσο όρο ενώ ο πελάτης έχει την δυνατότητα να βλέπει online την παραγγελία.
Ο «καθαρός» και γαλαντόμος… Παπουτσάνης
-Μπορεί να πέρασε στα ψιλά ή κάτω από τα δημοσιογραφικά ραντάρ, καθώς οι περισσότεροι παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες το τρενάκι του τρόμου με τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου, όμως η Παπουτσάνης εισήλθε σε δύο ιδιαίτερα σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Πρόκειται για τον Δείκτη Athex ESG που περιλαμβάνει τις 49 κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και τον FTSE/XA Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης που περιλαμβάνει τις εταιρίες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας.
ΑΠΕ: Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω
-Για μια ακόμα φορά ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επανέλαβε πως η παροδική κρίση δεν θα γυρίσει προς τα πίσω την ενεργειακή μετάβαση προς τις ΑΠΕ. Ο κ. Κάπρος υπενθύμισε χθες, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απόλαυσε την κατάρρευση των τιμών στο φυσικό αέριο (έφτασαν τα 4 ευρώ την MWh) και γλίτωσε πολλά δισ. ευρώ από το ενεργειακό κόστος.
-Όπως είπε «έπρεπε να ξέρουν αυτοί που δήθεν εκπλήσσονται σήμερα πως βεβαίως θα υπάρξει κύκλος. Όσο πιο πολύ βυθίζεται ο επιχειρηματικός κύκλος τόσο πιο απότομα θα ανέβει κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης με επιπτώσεις στις τιμές σε όλες τις πρώτες ύλες. Οπότε δεν είναι έκπληξη η ένταση του φαινομένου. Εδώ εντοπίζω έλλειμμα πολιτικής στην Ε.Ε. για τη δημιουργία μηχανισμών αντιστάθμισης (price hedging) για το φυσικό αέριο και τις τιμές του ηλεκτρισμού. Έπρεπε να υπάρχει συλλογική πρόληψη και προστασία».
-Το μέλλον είναι τα διμερή συμβόλαια που βασίζονται σε ΑΠΕ και αποθήκευση τόνισε ο κ. Κάπρος ώστε να αποτυπώνεται στα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές το πραγματικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πλέον το χαμηλότερο.