THEPOWERGAME
Ο μεγάλος χαμένος της μετάλλαξης Όμικρον
-«Ωραία» ημέρα η χθεσινή. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Εκεί που φαινόταν ότι οι αγορές ισορροπούν μετά το σοκ της Όμικρον, οι επίσημες δηλώσεις-εκτιμήσεις για την αδυναμία των υφιστάμενων εμβολίων να αντιμετωπίσουν πλήρως τη μετάλλαξη, «κοκκίνισε» τα ταμπλό των χρηματιστηρίων. Αν και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για «βουτιά», μόνο και μόνο η πλήρης αντιστροφή της εικόνας, επιβεβαιώνει πόσο ρευστή είναι, πλέον, η κατάσταση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, μάλιστα, η πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών (γύρω στο 2-3% οι απώλειες), επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι μεγάλος χαμένος απ’ όλη αυτήν την κατάσταση κινδυνεύει επί του παρόντος είναι ο τουρισμός…
Διπλός πονοκέφαλος στους ξενοδόχους
-Για μαύρο χειμώνα μιλούν οι ξενοδόχοι και κυρίως αυτοί που έχουν επενδύσει στον τουρισμό πόλης. Τα μηνύματα από τις αεροπορικές δεν είναι και τα καλύτερα μετά από την είδηση της νέας μετάλλαξης καθώς επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πτώση και ακυρώσεις στις κρατήσεις. Παράλληλα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει αρκετούς τουριστικούς πράκτορες να αγοράζουν μαζικά πακέτα από την Τουρκία σε χαμηλές τιμές, αφήνοντας στο πλάι λίγο την ελληνική αγορά.
!!Όσο για εκείνους που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν, επειδή η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την καθοδική της πορεία προς τα 70 δολάρια, να τους ενημερώσουμε ότι δεν οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς, αλλά στο ότι οι αγορές φοβούνται για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας άρα και για μείωση της ζήτησης…
Επιστροφή στο 2010
-Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, ότι πέρα από τον πονοκέφαλο της πανδημίας, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να… πονοκεφαλιάζουν από το ράλι των τιμών, ειδικά στην ενέργεια. Με 4,3% πληθωρισμό η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στις υψηλότερες θέσεις- τι να πουν κι οι Γερμανοί με 6%- αλλά δεν είναι και στις χαμηλότερες. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια επίπεδα πληθωρισμού έχουμε να τα δούμε από το 2010…
Η συγκυρία ευνοεί τους μικρούς
-Δεν μπορεί να πει κανείς αν πρόκειται για νέα τάση, που αποτυπώνει την ανησυχία και το φόβο των καταναλωτών για την έξαρση της πανδημίας, ωστόσο τα στοιχεία έδειξαν σημαντική πτώση (9,5%) των πωλήσεων στα πολυκαταστήματα το Σεπτέμβριο. Και μη βιαστεί να πει κανείς ότι μόλις είχαν τελειώσει οι εκπτώσεις, άρα είναι λογική μια τέτοια πτώση, γιατί την ίδια ώρα οι πωλήσεις στα καταστήματα ενδυμάτων- υπόδησης εκτινάχθηκαν κατά 26,5%…
!!60.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές, 3ετούς διάρκειας, δίνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε λογιστές- φοροτεχνικούς, μετά από τις σχετικές ζυμώσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Αν μη τι άλλο, είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης βοήθειας του κλάδου κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης…
Ψάρια Τουρκίας
-Ποιο είναι το 5ο στη σειρά προϊόν που εισάγουμε από την Τουρκία στο εννεάμηνο του 2021; Ψάρια. Στην Ελλάδα που η παραγωγή τόσο από τις ιχθυοκαλλιέργειες όσο και από την νόμιμη αλίευση υπερκαλύπτει τις τοπικές ανάγκες η χώρα εισάγει ψάρια αξίας 43 εκατ. ευρώ από την Τουρκία. Μάλιστα, φέτος εκτοξεύθηκαν κατά 60% οι εισαγωγές σε φιλέτα ψαριών από την γειτονική χώρα οπότε προσθέστε άλλα 16,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Βιομηχανίες ψάχνουν απελπισμένα προσωπικό
-«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στις φετινές Ημέρες Καριέρας του ΟΑΕΔ (σ.σ. διοργανώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου) αλλά από τους δεκάδες ενδιαφερόμενους που πέρασαν, μόνο ένας κάλυπτε τις προϋποθέσεις πρόσληψης» έλεγε ο επικεφαλής εγχώριας βιομηχανίας στα μέσα της εβδομάδας. Οι Financial Times έχουν αυτές τις ημέρες ολόκληρη σειρά ρεπορτάζ για τη «Μεγάλη Παραίτηση», τη μαζική φυγή Αμερικανών από τις δουλειές τους, λόγω των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Στην Ελλάδα, ειδικά οι βιομηχανίες δυσκολεύονται πλέον να βρουν προσωπικό, όχι εξειδικευμένο, αλλά απλούς εργάτες. Η απόσταση ανάμεσα στις απαιτήσεις των ανθρώπων που ζητούν εργασία και στη διάθεση των ιδιοκτητών να πληρώσουν είναι ένας από τους λόγους, όχι ο μοναδικός, λένε οι γνωρίζοντες.
Ο δημοσιονομικός κορσές και οι παραχωρήσεις
-Αντί να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους όλα τα έσοδα που έχει το δημόσιο από τα δικαιώματα παραχώρησης π.χ. οδικών αξόνων, μαρινών, κ.α., θα μπορούσαν να μπαίνουν σε έναν κουμπαρά που θα χρηματοδοτούσε νέα έργα παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ. Το είπε κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ Γιώργος Συριανός. Ο Γ. Συριανός είναι και διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού και τόνισε την ανυπαρξία σοβαρών οδικών έργων στο Λεκανοπέδιο κατά την τελευταία 20ετία. Στον εργοληπτικό σύνδεσμο ΣΤΕΑΤ συμμετέχουν οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι.
Οι ΣΔΙΤ και τα απορρίμματα των νησιών
-Μετά την Ρόδο, όπου ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε, και την Κω (ο διαγωνισμός αναμένεται), ο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου εξετάζει το ενδεχόμενο υλοποίησης και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Πάρου με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ήδη προωθείται σχετική μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν το έργο είναι βιώσιμο με το συγκεκριμένο μοντέλο. Σήμερα σε Πάρο και Αντίπαρο οδεύουν στη χωματερή περίπου 10.200 τόνοι απορριμμάτων το χρόνο.
H αλευροβιομηχανία από την Πάτρα μοιράζει μερίσματα σαν blue chip
-Με όγκο της τάξης των μερικών εκατοντάδων τεμαχίων την ημέρα, δεν τραβάει την προσοχή της αγοράς. Όταν όμως, φτάνει στο σημείο να διανείμει μέρισμα 0,34 ευρώ, κάτι που ούτε τα blue chips κάνουν, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο λόγος για την εταιρεία Μύλοι Κεπενού. Σημειώνεται ότι το μέρισμα αντιστοιχεί σε απόδοση 13% και μάλιστα έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση για τις 17 Δεκεμβρίου προκειμένου να λάβει τη σχετική απόφαση για το μέρισμα. Αξίζει, επιπλέον, να σημειωθεί πως η εισηγμένη τον περασμένο Ιούλιο έκοψε μέρισμα 0,27 ευρώ προσφέροντας και πάλι μερισματική απόδοση άνω του 10% στους μετόχους.