THEPOWERGAME
Όταν οι Ευρωπαίοι κυνηγούν την ουρά τους
-Όσο οι Ευρωπαίοι θα κυνηγάνε την ουρά τους και δεν θα παίρνουν μέτρα για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, κρίσεις σαν αυτή που βιώνουμε, θα γίνουν… συνήθεια. Μόλις έγινε σαφές ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν αυξήθηκαν, παρά τις υποσχέσεις Πούτιν, η τιμή «πέταξε» πάνω από τα 80 ευρώ, ενώ όλως τυχαίως «σκαρφάλωσαν» πάνω από τα 60 ευρώ οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε απλώς για αστοχία στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, αλλά για ένα ακόμα στραβοπάτημα της κοινής εξωτερικής πολιτικής…
Ισχυρό σοκ με τους πρώτους λογαριασμούς
-Τα είχαμε πει εγκαίρως. Με τέτοιες χονδρικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, η επιδότηση των 18 ευρώ δεν φτάνει ούτε για… ζήτω. Δυστυχώς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν καταστάσεις άνευ προηγουμένου, η επικείμενη αύξηση της κρατικής επιδότησης στα 25- 27 ευρώ δεν θα είναι αρκετή για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Μέγα στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι και η αύξηση της έκπτωσης για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς ειδικά όσοι δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, θα υποστούν ισχυρό σοκ με τους πρώτους λογαριασμούς κοινοχρήστων…
Φεύγουν 5 από τα 6 μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ
-Με εξαίρεση ένα μέλος, φαίνεται ότι αλλάζει ολόκληρο το Δ.Σ. στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Από τα έξι μέλη της διοίκησης φαίνεται ότι αποχωρούν τα πέντε. Μάλιστα, λέγεται ότι οι αλλαγές θα είχαν συντελεστεί, αν είχε οριστικοποιηθεί η επιλογή του διαδόχου του υπό παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου Στέφανου Βλαστού. Ο διάδοχος του τελευταίου φημολογείται ότι θα προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, είναι έμπιστος του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και έχει ασχοληθεί με την διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Πέντε εταιρείες για τη ψηφιακή κάρτα εργαζομένου
-Το μοντέλο της «διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης» επέλεξε το υπουργείο Εργασίας για το μεγάλο έργο των 10 εκατ. ευρώ που αφορά στην «Κάρτα Εργασίας», δηλαδή την υλοποίηση και σταδιακή εφαρμογή σε όλη την αγορά εργασίας μηχανισμού παρακολούθησης των πραγματικών διαστημάτων απασχόλησης των εργαζόμενων, μέσω κατασκευής της κατάλληλης back-office υποδομής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Το υπουργείο προσκάλεσε πέντε εταιρείες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και συγκεκριμένα τον ΟΤΕ, την Intrasoft International, την Unisystems, την Cosmos Business Systems και την Byte Computer.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
-Ένα βήμα πριν την προκήρυξη είναι το έργο των 29 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στη Διώρυγα Κορίνθου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται συχνές καταπτώσεις από τα πρανή της διώρυγας με αποκορύφωμα την κατάπτωση που σημειώθηκε, στις 15 Ιανουαρίου στο πρανές της Διώρυγας στην πλευρά της Πελοποννήσου στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία της. Λόγω της επείγουσας κατάστασης με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παν. Νίκα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η διώρυγα του Ισθμού από την πλευρά της Πελοποννήσου.
Ο Γρηγόρης ανοίγει βήμα
-Μπορεί ένα μεγάλο μέρος της χρονιάς να το περάσαμε υπό συνθήκες lock down όμως η αλυσίδα Γρηγόρης δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει 20 σημεία πλησιάζοντας τα 400 καταστήματα, αριθμό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση στον χώρο της εστίασης. Ότι καλύτερο για το χρυσό ιωβηλαίο που θα γιορταστεί το 2022 μίας και η εταιρεία είχε ξεκινήσει το 1972 από ένα τυροπιτάδικο που είχε ο Γρηγόρης Γεωργάτος στη Δάφνη.
Η επιστροφή των Λιβανέζων στην Ελλάδα
-Ο Λίβανος μπορεί να είναι ένας ευλογημένος τόπος όμως δεν ησυχάζει ποτέ. Είτε εμφύλιοι, είτε οικονομικές κρίσεις ταρακουνούν τη χώρα από τα θεμέλια της και αναγκάζουν κατοίκους που έχουν οικονομική δυνατότητα να ψάξουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η Ελλάδα ήταν ένα από τα κέντρα που είχαν δεχθεί αρκετούς Λιβανέζους στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 και αυτό συμβαίνει και τώρα καθώς η ζωή στην χώρα έχει γίνει αφόρητη λόγω της οικονομικής κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις για χρυσή βίζα στην χώρα μας από τον Λίβανο εμφανίζουν άνοδο 40%.
Δεν βγαίνουν τα νούμερα
-Όσοι πιστεύουν ακόμα ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα θα είναι υγιεινός περίπατος, δεν έχουν παρά να ρίξουν μία ματιά στο Δείκτη «PwC Net Zero Economy Index 2021». Τι δείχνουν οι μετρήσεις; Ότι απαιτείται ρυθμός μείωσης των εκπομπών άνθρακα της τάξης του 12,9%, δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο (2,5%) και οκτώ φορές ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, έτσι ώστε να μειωθούν στο ήμισυ οι παγκόσμιες εκπομπές έως το 2030 και να επιτευχθεί μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα.