THEPOWERGAME
Ακόμη πιο ψηλά ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021…
– Αν και είναι νωρίς ακόμα, θα διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, θα ανέβει πάνω από το 7% και πιθανότατα θα τείνει προς το 8%. Είναι ενδεικτικό ότι η νέα εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας, που συνήθως κινείται πιο συντηρητικά από το υπουργείο Οικονομικών, κάνει λόγο για ρυθμό 7,2%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η θετική επίπτωση, το αποκαλούμενο carry over, στην επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο έντονη. Δεν ξέρουμε αν το υπουργείο Οικονομικών θα αλλάξει από τώρα την πρόβλεψη που έχει κάνει για το 2022 (4,5%) ή αν θα περιμένει τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ξέρουμε, όμως, ότι η ΤτΕ ήδη «βλέπει» γύρω στο 5%…
… και οι σκιές για το 2022
– Φυσικά και υπάρχουν «σκιές« σε αυτές τις προβλέψεις. Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Eurobank, η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν πτωτικούς κινδύνους για την παραγωγή, ειδικά στη βιομηχανία, και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς τη μάλλον αιφνιδιαστική σε ένταση αναζωπύρωση της πανδημίας, η εξίσωση δυσκολεύει, καθώς μπορεί τα εμβόλια να λειτουργούν ως ανάχωμα σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο νέα μέτρα στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα πρέπει να αναμένονται….
– Μετά την απομάκρυνση του Σωκράτη Λαζαρίδη από το τιμόνι της ΕΧΑΕ στην αγορά ψάχνονται για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Ήδη, ακούγονται διάφορα ονόματα στα χρηματιστηριακά γραφεία, αλλά η ονοματολογία δεν είναι το ζητούμενο. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μείνει στην δεκαετία του ΄90 και αδυνατεί να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις. Ο νέος CEO, λένε, θα πρέπει να ξέρει να πουλά το προϊόν. Και δεν θα ήταν κακή ιδέα να πουληθεί το μαγαζί. Να εξαγοραστεί δηλαδή το ελληνικό χρηματιστήριο από μία μεγάλη χρηματαγορά του εξωτερικού. Από ένα άλλο χρηματιστήριο με βάθος και δυναμική το οποίο θα εντάξει στη δική του πλατφόρμα το Χ.Α. έτσι ώστε οι δικοί του παίκτες να μπορούν να επενδύσουν και στα δικά μας χαρτιά. Και στην κυβέρνηση πιστεύουν πως δεν είναι κακή ιδέα.
Φυσικό αέριο: Το ευαίσθητο ισοζύγιο ζήτησης – προσφοράς
– Για όσους πίστευαν ότι ο… εφιάλτης του φυσικού αερίου σιγά- σιγά σβήνει, δεν έχουν παρά να ξανακοιτάξουν το ταμπλό των αγορών. Η τιμή του ξεπέρασε εκ νέου τα 73 ευρώ για έναν πολύ απλό λόγο, που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι δομικό. Οι ροές από τη Ρωσία παραμένουν χαμηλότερες των αναγκών και μόλις άνοιξαν οι κρουνοί από τη Γερμανία προς την Πολωνία, έγινε αισθητό για μια ακόμα φορά το «ευαίσθητο» ισοζύγιο ζήτησης- προσφοράς. Κι ακόμα δεν έχει έρθει ο χειμώνας…
Τσέπωσαν 1 εκατ. και έγιναν Λούηδες
– Περίπου 1 εκατ. ευρώ κατάφεραν να βουτήξουν από ανυποψίαστους καταναλωτές οι διαχειριστές του ηλεκτρονικού καταστήματος 2bshop.gr που αξιοποίησε την πλατφόρμα του Skroutz για να πωλήσει τεχνολογικά προϊόντα σε ελκυστικές τιμές. Αποκαλύφθηκε πως τελικά απλά πήραν τα χρήματα των 4.000 περίπου αγοραστών και έγιναν Λούηδες! Τώρα όσοι αγόρασαν προϊόντα από τους αετονύχηδες βλέπουν στην ιστοσελίδα μια ενημέρωση πως το ηλεκτρονικό κατάσταση είναι «σε συντήρηση». Εκατοντάδες αναφορές έχουν ήδη φτάσει στο Συνήγορο του Καταναλωτή και στις διωκτικές αρχές.
Κινητικότητα στην Elinair
– H Elinair ήταν από τις εταιρείες που είχαν πληγεί ιδιαίτερα από την αναστολή εργασίας της Mouzenidis Travel καθώς στην τουριστική περίοδο δεν πραγματοποίησε καθόλου πτήσεις. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία σχετική κινητικότητα στην τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική της χώρας και αυτό σε επίπεδο διοίκησης καθώς σύμφωνα με ανάρτηση στο ΓΕΜΗ ανασυγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο και πρόεδρος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης και Διευθύνων Σύμβουλος ο Χρήστος Κόκκαλης.
Πίεση σε περίπτερα και φαρμακεία
– Τα προϊόντα καπνικής αλλά και είδη φαρμακείου επεξεργάζονται το πως θα προσθέσουν οι πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει dark store στην χώρα μας βλέποντας ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα και τα ζητούν οι καταναλωτές και ότι μπορούν να προσφέρουν μία πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση και άρα να κερδίσουν πόντους από τον ανταγωνισμό. Προς το παρόν δεν έχουν βρει την λύση όμως όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου είναι πλέον θέμα χρόνου.
Μισθός Βουλγαρίας
– Πολλές φορές εάν κάποιος θέλει να μιλήσει για την χαμηλή αμοιβή του χρησιμοποιεί την φράση «μισθός Βουλγαρίας». Πληροφοριακά να πούμε ότι μετά από την τελευταία αναπροσαρμογή ο κατώτατος μηνιαίος μισθός (8ωρο και πενθήμερη εργασία) στην γειτονική χώρα έχει διαμορφωθεί σε 650 λεβ που αντιστοιχούν σε 332 ευρώ. Αντίστοιχα το ωρομίσθιο είναι σήμερα στα 2 ευρώ.