THEPOWERGAME
Πριν από περίπου εννέα χρόνια, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή ενός μεγάλου οδικού έργου, του άξονα Καλλονή – Σιγρί στη Λέσβο. Τη σύμβαση, ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε μια κοινοπραξία της Τοξότης του ομίλου Καλογρίτσα με τις Αναστηλωτική και Ελληνική Υδροκατασκευή. Η κοινοπραξία, με βάση τη σύμβαση, έπρεπε να παραδώσει το έργο σε τρία χρόνια… Ομως τα χρόνια περνούσαν, τα προβλήματα με τις μελέτες και τους υπευθύνους του Απολιθωμένου Δάσους (και τον όμιλο Καλογρίτσα) δεν έλεγαν να τελειώσουν. Ετσι το 2018 υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ ανεβάζοντας το κόστος του έργου στα 51 εκατομμύρια. Λίγους μήνες μετά, εξαιτίας των προβλημάτων της Τοξότης, η τεχνική εταιρεία αντικαταστάθηκε από την ΑΚΤΩΡ με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου να έχει πάει για τις 30 Ιουνίου 2021, δηλαδή στα εννέα χρόνια από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης. Το έργο, όμως, δεν ολοκληρώθηκε και πριν από λίγες ημέρες πήρε νέα παράταση για τις 31 Δεκεμβρίου 2022! Δέκα χρόνια για έναν άξονα 50 χιλιομέτρων.
Γάμος με 10 χρόνια καθυστέρηση
Μιάς και ο λόγος για χαμένες δεκαετίες, ας σταθούμε σε ένα ακόμη καθυστερημένο πάντρεμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) θα αποφασίσει για τη συγκέντρωση των Wind Hellas και United Group. Καθώς η συναλλαγή θεωρείται διασυνοριακή είναι πιο πιθανό να εγκρίνει την συγκέντρωση των δύο εταιρειών η DG Comp και όχι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.
Πάντως θεωρείται απίθανο να μην προχωρήσει η συγκέντρωση με δεδομένο ότι η συγκέντρωση αφορά στην σταθερή τηλεφωνία όπου σήμερα υπάρχουν τέσσερις εταιρείες και πρόκειται να γίνουν τρεις, όσες δηλαδή είναι και στην κινητή.
Πρόκειται για τον τέλειο «γάμο» αλλά εντελώς ετεροχρονισμένο, καθώς κάποιοι είχαν διαβλέψεις ότι θα γινόταν το 2012. Αλλά την μια φόρα το τίμημα ήταν μικρό, την άλλη φορά κάποιοι δεν προχώρησαν γιατί θα έχαναν τα προνόμια, την τρίτη φορά δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή μια τέτοια η συμφωνία κ.ο.κ. Με αυτά τα τερτίπια, τελικά το deal υλοποιείται 10 χρόνια αργότερα. Η καθυστέρηση όμως αυτή δεν ήταν χωρίς κόστος. Κόστισε πολλές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ορισμένους π.χ. τράπεζες, μετόχους των εταιρειών κ.ά. Στους κερδισμένους θέλουμε να συγκαταλέγονται -και ως ένα βαθμό είναι-, οι νέοι μέτοχοι των δύο εταιρειών.
Μέγα Cloud No 2
Η ψηφιακή ατζέντα είναι από τα κεφάλαια που δεν στραβώνουν για την κυβέρνηση. Ήδη η Κοινωνία της Πληροφορίας λοιπόν προχωρά σε έργο ενίσχυσης του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G-Cloud) και δημιουργία δεύτερου κόμβου και προμήθεια αδειών χρήσης Public Cloud με προϋπολογισμό 49,120 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στις υποδομές της ΓΓΠΣΔΔ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).
Business με Aperol
Σε διακοπές βρίκονται τα περισσότερα στελέχη των τραπεζών και αυτή την εβδομάδα, άλλωστε οι περισσότεροι έφυγαν μετά το Δεκαπενταύγουστο. Παρά ταύτα, οι εξελίξεις τρέχουν και οι συμφωνίες δεν σταματούν. Πέμπτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου της Alpha Bank και την Τρίτη, 31 Αυγούστου, της Eurobank. Στο μεταξύ η Alpha ανακοίνωσε δυο μέρες πριν το κοινό ομολογιακό και πράσινο ομόλογο με τη ΔΕΗ. Σύντομα ανακοινώνονται ενδιαφέρουσες συμφωνίες σε διάφορα επίπεδα από τον τραπεζικό τομέα, ακόμη και αν τα στελέχη του πίνουν aperol spritz στις ακτές του Αιγαίου.