THEPOWERGAME
Τα βρήκαν όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και θεσμοί στο θέμα της νέας ρύθμισης των κορονοχρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.
Με τη ρύθμιση που προωθείται δίνεται η δυνατότητα σε πληττόμενους φορολογούμενους και επαγγελματίες να εξοφλήσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας σε 60 έντοκες δόσεις.
Βέβαια η ρύθμιση θα έχει, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του powergame.gr, αυστηρά κριτήρια ένταξης και θα απευθύνεται σε όσους πραγματικά έχουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των χρεών τους και όχι στους λεγόμενους… μπαταχτσήδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο αποπληρωμής πατάει πάνω στη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νέων κόκκινων χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία μόνο για το 2020 ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην Εφορία, που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020, σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022.
Ο αριθμός των δόσεων που θα είναι έντοκες, θα ορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής, ενώ το μέτρο θα ισχύσει και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
➢ Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
➢ Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ
➢ Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
➢ Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας.
Όπως σημειώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, κεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποστρέψει μία νέα γενιά «κόκκινων» χρεών που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία και θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Στο πεντάμηνο οι κόκκινες οφειλές από φόρους έφτασαν τα 2,647 δισεκ. ευρώ από 2,365 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 12 % και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δισεκ. ευρώ.
«Φως» νέων φοροελαφρύνσεων
Το πρώτο φως για νέες ελαφρύνσεις ανάβει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.
Από τον σχετικό πίνακα με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, τα επόμενα έτη προκύπτει ότι το κόστος για τη επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 ανέρχεται σε 816 εκατ. ευρώ και σε 767 εκατ. ευρώ από την αναστολή της εισφορά αλληλεγγύης αλλά από το 2023 και μετά προβλέπεται μηδενισμός της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού, πράγμα που δημιουργεί ερωτήματα για τη τύχη των συγκεκριμένων μέτρων.
Στο καυτό μέτωπο των μόνιμων μειώσεων φόρων στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το σενάριο βάσης απεικονίζει αποκλειστικά τις ήδη θεσμοθετημένες κυβερνητικές αποφάσεις, δεν αντανακλά τις κυβερνητικές πολιτικές που θα νομοθετηθούν στο μέλλον στη βάση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου που κατά περίπτωση προκύπτει από τον συνδυασμό του ΜΠΔΣ και των νέων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων που θα γίνουν γνωστοί σε μεταγενέστερο χρόνο όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην ευρωζώνη από το 2023 και εντεύθεν».