Πάνω από 7.000 φυσικά πρόσωπα έχει διερευνήσει από το 2016 μέχρι σήμερα η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς από τα στοιχεία που συγκέντρωσε προέκυψε ότι κάποιοι από αυτούς μετείχαν σε πράξεις, όπως διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και μεγάλες φορολογικές παραβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής από το 2016 μέχρι και το 2024 εκδόθηκαν 2.880 εντολές ελέγχου από τις οποίες ολοκληρώθηκαν-
Συνολικά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι που ανέρχονται στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το ποσό αυτό τα 982,6 δις ευρώ αφορούσαν μόνο ένα έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από το 2016 οι βεβαιώσεις φόρων για παράνομες πράξεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
- 2016: 1,058 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε ήταν της τάξης των 249,4 χιλιάδων ευρώ.
- 2017: 5,18 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε ανήλθε στα 187μ38 εκατ. ευρώ.
- 2018: 26,9 εκατ. ευρώ. Εισπραχθέν ποσό 1,6 εκατ. ευρώ.
- 2019: 87,1 εκατ. ευρώ. Εισπραχθέν ποσό 1,6 εκατ. ευρώ.
- 2020: 36,79 εκατ. ευρώ. Το ποσό που εισπράχθηκε ανήλθε στα 2,16 εκατ. ευρώ.
- 2021: 982,64 εκατ. ευρώ. Το ποσό που μπήκε στα ταμεία του κράτους ήταν 2,6 εκατ. ευρώ.
- 2022: 177,47 εκατ. ευρώ. Εισπραχθέν ποσό 2,6 εκατ. ευρώ.
- 2023: 155,79 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 3,7 εκατ. ευρώ.
- 2024: 98 εκατ. ευρώ. Εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι παρά το υψηλό βεβαιωθέν ποσό στα ταμεία του κράτους τα τελευταία 9 χρόνια από τις υποθέσεις αυτές έχουν εισπραχθεί μόλις 17 εκατ. ευρώ.
Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι δεν εντοπίσθηκαν περιουσιακά στοιχεία στους ελεγχόμενους, κάποιοι έχουν πτωχεύσει, ενώ άλλοι έχουν αποβιώσει.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και πλειστηριασμών ακινήτων βρίσκονται 639.793 φορολογούμενοι. Οι ανωτέρω δεν έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών των 24-28 δόσεων και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Ετσι λοιπόν μπορούν να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
-Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
-Κατάσχεση ακινήτων.
-Ποινική δίωξη και λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όταν το ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ και δεν τακτοποιούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Όταν πρόκειται για οφειλές μεγάλου ύψους η εφορία προχωρεί σε δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων του οφειλέτη, από τους οποίους εξαιρείται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η α΄ κατοικία. Πριν από τον πλειστηριασμό προηγείται η κατάσχεση, αλλά πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης, καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας.
Δεν απαιτείται ειδοποίηση για τις κατασχέσεις χρηματικών ποσών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδικασίας και να δεσμεύσει τα ακίνητα πριν ειδοποιήσει τον οφειλέτη.
Αντίθετα, δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής, κ.λπ.) συνολικού ποσού πεντακοσίων ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Δηλαδή στον φορολογούμενο που χρωστάει έως 500 ευρώ, δεν τους κατάσχονται τραπεζικές καταθέσεις, αλλά μπορεί να κατασχεθούν ποσά εις χείρας τρίτων, ήτοι μισθοδοσία, σύνταξη, είσπραξη ενοικίου κ.λπ. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.