Το «πράσινο φως» και επισήμως έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περικειμένου να ξεκινήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων. Το νέο καθεστώς θα ενεργοποιηθεί το Φθινόπωρο όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και θα εφαρμοσθεί σταδιακά. Πρώτες θα μπουν οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ και εν συνεχεία από το 2026 οι μικρότερες επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ενημερώσεις σε επιχειρήσεις για τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα γίνουν υποχρεωτικά αν και σταδιακά από το Φθινόπωρο ου 2025.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση καθιστά ανέφικτη την έκδοση εικονικών τιμολογίων, προσφέροντας όλα τα δεδομένα στις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο. Με λίγα λόγια η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνο τιμολόγια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα έγγραφα όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά/πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα, όρους πληρωμής κ.λπ.
Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν και ήδη 27 έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, «πάροχος» θα γίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η εφαρμογή timologio είναι η εφαρμογή που παρέχει δωρεάν η ΑΑΔΕ για ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA και η οποία θα επεκταθεί προκειμένου να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για πολύ μικρά έσοδα. Δηλαδή την ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εκδίδουν δύο ή τρία παραστατικά.
Για τις επιχειρήσεις που ενταχθούν προαιρετικά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, πριν την υποχρεωτική εφαμρογή θα δοθούν επιπλεόν κίνητρα όπως
- Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
- Αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
- Προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι σήμερα 36.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εφαρμόζουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση κερδίζοντας παράλληλα από τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί και είναι σε ισχύ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, σε περίπτωση που η Ελλάδα θεωρήσει ότι η παράταση του ειδικού μέτρου είναι αναγκαία πέραν του 2027, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παράτασης. Το εν λόγω αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ειδικού μέτρου, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης του ειδικού μέτρου σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και στην απλούστευση της είσπραξης του φόρου.