Τέλος στις ποινικές διώξεις για όσους οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ (ξεπερνούν τους 57.000) έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής και εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις που τους αναλογούν.
Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την κεφαλαιαγορά θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής χρηματικών οφειλών ή υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών, η ποινική δίωξη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης, και σε περίπτωση εξόφλησης το αξιόποινο εξαλείφεται.
Από την πλευρά της η φορολογική διοίκηση για όσο χρονικό διάστημα είναι τα χρέη του οφειλέτη ενταγμένα σε ρύθμιση η οποία εξυπηρετείται κανονικά, δεν θα υποβάλλεται αίτηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση η ΑΑΔΕ οφείλει όμως να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Για τις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί δίωξη τότε αυτή θα σταματά με απόφαση του δικαστηρίου.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Πιερρακάκης (ΣΚΑΙ) «με διάταξη που καταθέτουμε στο σ/ν που είναι τώρα στη Βουλή για την Κεφαλαιαγορά εάν κάποιος ρυθμίσει και εξυπηρετεί τις οφειλές του, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση και όταν εξοφλήσει το αξιόποινο θα εξαλείφεται. Εάν κάποιος, βέβαια, σταματήσει να πληρώνει, τότε θα κινείται η δικαστική διαδικασία, ανάποδα. Δεν μπορεί να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, αυτό είναι κάτι που δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά διευκολύνει πολύ τους πολίτες και αυτή θα είναι και η δική μας δουλειά».
Με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά μπαίνει ένα τέλος στην γραφειοκρατία όπου αναγκάζονταν να πηγαίνουν στα διακστήρια οι οφειλέτες να ενημερώνουν ότι έχουν εντάξειθ τα χρέη σε ρύθμιση και να παίρνουν αναβολή από το δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν μέχρι την εξόφληση της ρύθμισης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ
β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.