Το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα που θεσπίστηκε το 2020 για όσους εγκαταλείπουν το εξωτερικό και έρχονται να εργαστούν σε νέες θέσεις εργασίας φαίνεται ότι έχει φέρει αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν υποβληθεί περισσότερες από 7.887 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα που θέλουν να μετακομίσουν φορολογικά στην Ελλάδα και να εργαστούν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και επιστρέφουν για να εργαστούν σε νέες θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη αυτή και προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των εργαζόμενων, οδηγεί την κυβέρνηση και την ΑΑΔΕ να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία δημιουργώντας μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τον Ιούνιο η διαδικασία εγγραφής και απόκτησης ΑΦΜ θα ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες αντί των μηνών που απαιτούνται σήμερα.
Η διαδικασία
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά μία απλή αίτηση. Για παράδειγμα όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στη χώρα κερδίζοντας από την ιδιαίτερα ευνοϊκή νομοθεσία (μειωμένος φόρο κατά 50%) και πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και μέσω διαλειτουργικότητας με το υπουργείο Εργασίας και την ΕΡΓΑΝΗ θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ουσιαστικά θα γίνονται συστημικοί έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα και μέσω διαλειτουργικότητας με φορείς και υπουργεία η ΑΑΔΕ θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Παράλληλα μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ψηφιοποιηθεί και η διαδικασία της παρακολούθησης όλων όσων έρχονται να εργαστούν στη χώρα Θα παρακολουθούνται εάν τηρούνται οι όροι του «προγράμματος» στο οποίο έχουν ενταχθεί ο υπόχρεoς . Συγκεκριμένα, εάν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται ή εάν υπάρχει μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση και γενικότερα εάν συνεχίζουν να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου έχουν υποβληθεί 7.887 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί 4.915. Το πρώτο δίμηνο του έτους υποβλήθηκαν 548 αιτήσεις. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια των Μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Επίσης εκκρεμούν 1.379 αιτήσεις καθώς τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή .
Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπουν, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ.
Οι προϋποθέσεις για να αιτηθεί την υπαγωγή κάποιος εργαζόμενος στο ευνοϊκό πλαίσιο:
- Δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
- Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.
- Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
- Δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.