Περιορίζονται χρόνο με τον χρόνο οι προσφυγές των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων κατά της Εφορίας για φόρους και πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η μείωση των προσφυγών είναι αποτέλεσμα της κεντρικοποίησης των ελέγχων, που έβαλε τέλος στη διασταλτική ερμηνεία των εγκυκλίων και της νομοθεσίας, καθώς και η νομολογία που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση Επίλυσης φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ).
Η ΔΕΔ, που συστάθηκε τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, λειτουργεί σήμερα ως δικαστήριο, με ταχύτατες αποφάσεις, αλλά κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ, ακόμα κι αν δεν έχουν «περάσει» νομοθετικά από τη Βουλή. Όσοι προσφεύγουν πλέον στη ΔΕΔ γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η προσφυγή τους θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, διαφορετικά δεν έχουν ελπίδες να κερδίσουν το Δημόσιο.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσφυγές φορολογουμένων που ζητούσαν ακύρωση προστίμων επειδή υπέβαλαν καθυστερημένα τη δήλωσή τους και γενικότερα περιπτώσεις που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δικαιωθούν, καθώς έχει καταστρατηγηθεί η φορολογική νομοθεσία. Παράλληλα, έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα οι εκθέσεις ελέγχου των Εφοριών και δεν αφήνουν περιθώρια σε όσους έχουν φοροδιαφύγει να ζητήσουν ακύρωση ελέγχου για τυπικούς λόγους. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν και περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας από λάθη των ελεγκτών.
Το 2024 στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προσέφυγαν 6.425 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, αμφισβητώντας πράξεις της φορολογικής διοίκησης, όταν το 2020 είχαν προσφύγει 10.028. Το 2018 σε 8.170 προσφυγές που είχαν εξεταστεί είχαν δικαιωθεί 3.179 φορολογούμενοι ή διαφορετικά το 38,9%.
Το περασμένο έτος εξετάστηκαν 6.454 υποθέσεις (συμπεριλαμβάνονται εκκρεμείς υποθέσεις από το 2023) φορολογουμένων και επιχειρήσεων, από τις οποίες έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω οι 1.992 ή το 30,8%.Αυτό σημαίνει ότι 3 στους δέκα δικαιώθηκαν εν μέρει η συνολικά.
Απορρίφθηκαν άμεσα οι 4.289 προσφυγές, ενώ 160 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή δεν εξετάστηκαν εντός της προθεσμίας των 120 ημερών. Για 13 προσφυγές οι φορολογούμενοι δήλωσαν στη συνέχεια παραίτηση και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στα δικαστήρια έχουν προσφύγει από τους ανωτέρω που απορρίφθηκαν οι υποθέσεις τους 2.547 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013, που ξεκίνησε το έργο της η ΔΕΔ, μέχρι σήμερα 94.460 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν προσφύγει, μη αποδεχόμενοι της αποφάσεις των Εφοριών, αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού.
Από τις ανωτέρω υποθέσεις που παρεπέμφθηκαν στη ΔΕΔ εξετάστηκαν οι 90.873 κατά την περίοδο 2013-2024, εκ των οποίων: οι 22.545 έγιναν δεκτές, 49.456 απορρίφθηκαν, για 15.072 εξέπνευσε η προθεσμία που προβλέπει η νομοθεσία για να εξεταστούν και 658 μπήκαν στο αρχείο, καθώς παραιτήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι. Από το σύνολο των υποθέσεων, 36.593 έχουν οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια.