THEPOWERGAME
![ΕΦΟΡΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2021/05/xrei-eforia-foroi-taxes-e1717965405387-910x521.jpg)
Tις κινήσεις λογαριασμών, τα δάνεια αλλά και τους τόκους για όλους τους φορολογούμενους ζητεί από τις τράπεζες η Εφορία, τα οποία και θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΑΑΔΕ αφενός θα προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις, αφετέρου με βάση αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ ελέγχονται και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, φέτος θα αυξηθούν σημαντικά οι διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και τη νέα ειδική μονάδα. Στόχος είναι να εντοπισθούν εστίες φοροδιαφυγής και η απόκρυψη εισοδημάτων από τους φορολογούμενους. Εκτός από τις τράπεζες, τα στοιχεία που θα αποστείλουν εκπαιδευτήρια, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά θεραπευτήρια ακόμη και η ΕΥΔΑΠ.
Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών θα κληθούν να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε. ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε., καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα), κατοίκων Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων-συνδικαιούχων.
Για τον αποκάλυψη φορολογητέας ύλης οι ελεγκτές της Εφορίας θα εστιάσουν τους ελέγχους στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
- Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2024) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2042, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
- Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
- Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
- Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία
- Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
- Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ
Διαβάστε επίσης
Disney: Η ταινία “Βαϊάνα 2” έσωσε τα κέρδη τριμήνου
Uber: Τα αυξημένα νομικά έξοδα “ψαλίδισαν” τα κέρδη τριμήνου
Helleniq Energy: Τέλος 2025 “στην πρίζα” η πρώτη μπαταρία στην Ελλάδα