THEPOWERGAME
Ο περιορισμός του λαθρεμπορίου είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουν βάλει στο υπουργείο εθνικής Οικονομίας και ήδη για το τρέχον έτος υπολογίζονται επιπλέον έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φθάσουν μέχρι το 2027 στο 1,5 δισ. ευρώ. Μετά τα επιτυχημένα μέτρα που ελήφθησαν στη φορολογία και οδήγησαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την είσπραξη εσόδων ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ έχουν δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα για τους παραβάτες της νομοθεσίας. Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπολογίζουν ότι μπορούν να εισπραχθούν από το λαθρεμπόριο καυσίμων έως και 1 δισ. ευρώ, καθώς και 500 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών.
Ήδη η φορολογική διοίκηση έχει θέσει σε εφαρμογή το νέο ποινολόγιο, που φέρνει στους παραβάτες πρόστιμα που φθάνουν έως και 150.000 ευρώ, «λουκέτο» για δύο χρόνια, οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.
Σημειώνεται ότι σε πολλά πρατήρια καυσίμων έχει επιβληθεί το μέτρο της διετούς σφράγισης, και το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει ελεγχθεί πάνω από το 50% των πρατηρίων καυσίμων. Στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπει και το υπουργείο Ανάπτυξης, ελέγχοντας και τις αντλίες των καυσίμων. Αυτήν τη στιγμή ουδείς ελέγχει εάν οι αντλίες λειτουργούν κανονικά, δηλαδή είναι άγνωστο εάν κλέβουν τους καταναλωτές.
Έτσι, λοιπόν, με απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα, καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου, οι κατηγορίες των παραβάσεων και κυρώσεων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων, η διαδικασία δέσμευσης και καταστροφής εξοπλισμού και δεξαμενών και οι όροι για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλεγχοι διενεργούνται από ελεγκτές του ΣΔΟΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ, των περιφερειών, με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, από αστυνομικές ή λιμενικές Αρχές ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ελέγχονται εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα, συστήματα εισροών-εκροών και η σύνδεσή τους με ταμειακές μηχανές ή ειδικούς μηχανισμούς.
Ανάλογα με την παράβαση, οι εξής κυρώσεις:
- Πρατήριο που λειτουργεί χωρίς το σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών. Επιβάλλεται διετές «λουκέτο» και πρόστιμο 150.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.
- Μετρητές/αντλίες που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα εισροών-εκροών. «Λουκέτο» για 2 έτη, ποινικές κυρώσεις και πρόστιμο 100.000 ευρώ.
- Σε «πειραγμένους» μηχανισμούς, για σύνδεση με μη αδειοδοτημένες δεξαμενές, εικονικές αποδείξεις, εικονικά τιμολόγια ή δελτία, επιβάλλεται διετές «λουκέτο» και πρόστιμο 150.000 ευρώ.
- Λειτουργία πρατηρίου κατά τη διάρκεια βλάβης ή δυσλειτουργίας όλου ή μέρους του συστήματος εισροών-εκροών. Προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά ημέρα και έως 40.000 ευρώ ανά ημερολογιακό έτος.
- Εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε από τον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών ο οποίος δεν πληροί τις απαιτήσεις. Πλέον των κυρώσεων επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος.
- Εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε από τον εγκαταστάτη του συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών ο οποίος συνοδεύεται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά. Πλέον των κυρώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος.
- Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται ως εγκαταστάτης συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών, χωρίς, προηγουμένως, να το έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια πρόταση των Ντρέιφους
Arcane: Η επιτυχία των 250 εκατ. στο Netflix ήταν οικονομική αστοχία
Αγορές νέων οικοπέδων από την ΑΒΑΞ για ανέγερση πολυτελών κατοικιών