THEPOWERGAME
Περισσότερες από 600.000 αποποιήσεις κληρονομιών, κυρίως ακινήτων, καταγράφονται την τελευταία δεκαετία σε όλη την επικράτεια, συνέπεια των τεράστιων χρεών που αυτά κουβαλούν. Όπως αναφέρουν δικηγόροι και λογιστές, σε αρκετές περιπτώσεις τα χρέη είναι μεγαλύτερα από την αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι κληρονόμοι και τα παιδιά τους να αναγκάζονται να αποποιούνται την κληρονομιά για να ξεφύγουν από τις οφειλές προς την Εφορία, αλλά και προς πιστωτικά ιδρύματα. Η αποποίηση, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Για τους ενήλικες η διαδικασία γίνεται με υπεύθυνη δήλωση στον γραμματέα του οικείου ειρηνοδικείου, ενώ αντίθετα για τους ανήλικους θα πρέπει να αποφανθεί το Δικαστήριο, με τους γονείς να πρέπει να καταβάλουν σημαντικά ποσά (παράβολα και δικηγόρος). Σημειώνεται ότι οι αποποιήσεις τα χρόνια των Μνημονίων εκτοξεύτηκαν και μόνο το 2018 άγγιξαν τις 150.000 σε όλη την Ελλάδα.
Με εγκύκλιό της ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες τόσο στους πολίτες, όσο και στις Εφορίες, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς όλα όσα πρέπει να πράξουν στις περιπτώσεις κληρονομιών.
Ειδικότερα:
- Κατά τον χρόνο θανάτου του προσώπου, η περιουσία του περιέρχεται αυτοδικαίως στον κληρονόμο του, που μπορεί να την αποποιηθεί μέσα σε προθεσμία τεσσάρων 4 μηνών (ή ενός έτους, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό). Η προθεσμία αυτή αρχίζει από τότε που ο κληρονόμος ενημερώθηκε για την κληρονομιά. Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία αποποίησης δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.
- Η αποποίηση είναι άκυρη αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση. Αν περάσει η προθεσμία, η κληρονομιά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή (1850 Α.Κ.). Η αποδοχή ή η αποποίηση της κληρονομιάς είναι άκυρη αν έγινε πριν από την επαγωγή (δηλαδή πριν από το θάνατο του κληρονομουμένου) ή από πλάνη ως προς την επαγωγή της κληρονομίας στον προσωρινό κληρονόμο και τον λόγο αυτής. Επίσης, είναι άκυρη αν έγινε υπό αίρεση ή προθεσμία ή για μέρος της κληρονομίας (1851 Α.Κ.). Για τις ανάγκες της παρούσας εγκυκλίου, ως «προσωρινός» χαρακτηρίζεται ο κληρονόμος κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς έως την παρέλευσή της ή την αποδοχή της κληρονομίας ή τη νόμιμη εμπρόθεσμη δήλωση αποποίησης.
- Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στον γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας, δηλαδή στο ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά τον χρόνο του θανάτου του την κατοικία του ή, αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του, ή, αν δεν είχε ούτε διαμονή, στο ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.
- Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομιά, αυτή περνάει σ’ εκείνον που θα είχε κληθεί (δηλαδή θα καθίστατο κληρονόμος), αν το πρόσωπο που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά τον χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η προθεσμία αρχίζει από τη γνώση της αποποίησης του «προπορευόμενου» κληρονόμου και την κλήση του επόμενου.
- Γνώση της επαγωγής, ως αφετηρία της προθεσμίας αποποίησης, υπάρχει όταν ο κληρονόμος έχει βασίμως πληροφορηθεί την ύπαρξη των πραγματικών (π.χ. του θανάτου του κληρονομούμενου) και νομικών προϋποθέσεων, η συνδρομή των οποίων οδηγεί στην αυτοδίκαιη από αυτόν κτήση της κληρονομιάς.
Διαβάστε επίσης
Επιδόματα: Ριζικές αλλαγές φέρνει ο ενιαίος κανονισμός παροχών
Xρηματιστήριο: Οι τράπεζες οδήγησαν τον Δείκτη σε υψηλό 14 ετών!
Πώς θα “κλειδώσετε” επιδότηση για αντλία θερμότητας & ηλιακό