THEPOWERGAME
Περισσότερες από 36.000 φορολογικές υποθέσεις από φορολογούμενους και επιχειρήσεις έχουν κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια, αφού προηγουμένως απορρίφθηκαν από τη διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών. Από το 2013, που ξεκίνησε ο θεσμός της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 15 ετών φορολογούμενοι και επιχειρήσεις αμφισβήτησαν πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων, που τους επιβλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές και αναζήτησαν το δίκιο τους στα Δικαστήρια. Βέβαια, τα προηγούμενα χρόνια οι προσφυγές στα δικαστήρια ήταν πολλαπλάσιες και η μείωση τους οφείλεται στη σύσταση, την περίοδο των Μνημονίων, της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Μάλιστα, χρόνο με τον χρόνο οι υποθέσεις που οδηγούνται στα Δικαστήρια περιορίζονται, καθώς οι έλεγχοι είναι «σφιχτά δεμένοι».
Συνολικά από το 2013 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2024 έχουν υποβληθεί 107.224 προσφυγές. Από το σύνολο των υποθέσεων εξετάστηκαν οι 88.839. Δεκτές έγιναν εν όλω ή εν μέρει οι 22.241 υποθέσεις, ενώ απορρίφθηκαν οι 48.736. Επίσης, 652 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία, ενώ 15.068 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν.
Το 2024 οι προσφυγές προς τη ΔΕΔ που εξετάστηκαν ανήλθαν σε 5.420. Από τις υποθέσεις που εξετάστηκαν δικαιώθηκαν εν όλω ή εν μέρει 1.688 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Αντίθετα 3.569 απορρίφθηκαν, και 120 υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για να εξεταστούν. Επίσης 7 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν από τη διαδικασία.
Το 2024, περισσότερες από 2.000 προσφυγές φορολογούμενων και επιχειρήσεων που απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών οδηγήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές από τις προσφυγές προέρχονται από επαγγελματίες, που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι πλέον η προσφυγή γίνεται ηλεκτρονικά. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφυγές τους προς την εφορία για λάθη και παραλείψεις στους ελέγχους έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Ο υπόχρεος ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή και τα συνημμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία υποβάλλονται μόνο σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .pdf ή .zip) μέσω της εφαρμογής. Η ψηφιακή υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται μέσω του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, ήτοι aade.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του TAXISnet.
Όταν ο υπόχρεος είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περίπτωση που η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται ψηφιακά από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, τότε η υποβολή γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του τελευταίου. Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να αναφέρει:
- τα ακριβή στοιχεία του υποχρέου,
- την προσβαλλόμενη πράξη,
- τους λόγους, τους ισχυρισμούς και τα έγγραφα στα οποία ο υπόχρεος βασίζει το αίτημά του,
- τη διεύθυνση στην οποία θα πραγματοποιούνται οι κοινοποιήσεις των αποφάσεων, των πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα εν γένει στοιχεία επικοινωνίας του υποχρέου.
Διαβάστε επίσης
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ρεκόρ ανόδου το 2024 και δυναμική εξέλιξη για το 2025
Η ατζέντα του Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι της Uni Systems
ΔΑΠΕΕΠ: Final Four για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου