THEPOWERGAME
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς οι φορολογούμενοι παρά την ακρίβεια, πληρώνουν εμπρόθεσμα πάνω από 8 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα των βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) έφθασε στο 82,27% στο 10μηνο του έτους.
Περισσότερο συνεπείς στις πληρωμές τους εμφανίζονται οι επιχειρήσεις καθώς πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί η εξόφληση του ΦΠΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να ξεπερνά το 81%. Τις χαμηλότερες επιδόσεις παρουσιάζουν τα φυσικά πρόσωπα που πληρώνουν στην ώρα τους το 74,15% του φόρου εισοδήματος καθώς χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης αποπληρώνοντας φόρο εισοδήματος αλλά και ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πληρωμή φόρων
Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024:
- ΦΠΑ: Από τα 15,28 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 12,48 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,69%.
- Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 5,6 δισ. ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 5 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,04%.
- Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Η εισπραξιμότητα σε αυτή την κατηγορία έχει ανεβάσει ταχύτητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης έφτασε στο 74,15% στο 10μηνο του έτους καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στην ώρα τους 3,33 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 2,47 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και θα έπρεπε να καταβληθούν το συγκεκριμένο διάστημα.
- Φόρος ακίνητης περιουσίας: Η εισπραξιμότητα ανήλθε σε 78,39% καθώς από τα 1,93 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε το 1,52 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένες εισπράξεις των φόρων είναι αποτέλεσμα των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση του «κενού» ΦΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι απώλειες ΦΠΑ, που το 2017 ανέρχονταν στο 30%, έχουν μειωθεί στο 13,7% το 2022 και προβλέπεται περαιτέρω μείωση κάτω από το 10% το 2023 και το 2024.
Ένα ακόμη εργαλείο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής «Appodixi». Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περίπου 190.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ανώνυμες. Αν και έχει θεσπιστεί οικονομικό κίνητρο έως και 3.000 ευρώ για όσους αναφέρουν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει αναγνωριστεί από τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε τέθηκε σε ισχύ η σχετική διάταξη.
Επίσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών έχουν υποβληθεί με αναλυτικά στοιχεία περίπου 30.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Οι καταγγελίες αυτές, αν και δεν συνοδεύονται από οικονομικά κίνητρα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια στις συναλλαγές.
Διαβάστε επίσης
Βασιλάκης: Επόμενος σταθμός της Aegean η Ινδία
ΤΕΕ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων της τελευταίας 15ετίας