THEPOWERGAME
Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων, επειδή είναι εφικτό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες, Πέμπτη, στο ετήσιο Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Ήδη το 2025 προγραμματίζουμε 12 μειώσεις φόρων, ενώ το 2026 και το 2027 μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Αυτό είναι εφικτό για δύο λόγους: η Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, θα σημειώσει υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ συνεχίζεται και η προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής. Χάρη στην πολιτική ανάπτυξης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσοι πληρώνουν συνειδητά τους φόρους τους θα έχουν λιγότερες επιβαρύνσεις», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός ανέδειξε επίσης τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 2023 η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ, από 42,8 % το 2022 σε 40,7 % το 2023. «Παρά τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αυξάνουν τα έσοδα, η ανάπτυξη της οικονομίας και οι 60 μειώσεις φόρων της τελευταίας πενταετίας οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού φόρων ως προς το ΑΕΠ», σημείωσε. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τις πρωτοβουλίες του 2025 – που περιλαμβάνει την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ακίνητα που προσφέρονται για ενοικίαση, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία – θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά ο μέσος μισθωτός πληρώνει ελαφρώς λιγότερους φόρους από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία. «Δεν είμαστε αφελείς· ξέραμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ωστόσο, είναι αδιανόητο ο εργοδότης να πληρώνει λιγότερο φόρο από τον υπάλληλο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Η αλλαγή αυτή έφερε δίκαια έσοδα, και οι αντιδράσεις υπήρξαν ελάχιστες, κάτι που δείχνει την αποδοχή του συστήματος», ανέφερε.
Επισήμανε, επίσης, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που όχι μόνο εφαρμόστηκε, αλλά και ξεπέρασε τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Αυτό συνέβαλε στο να έχουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024 αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 10,3% σε σχέση με το 2023, με πληθωρισμό στο 3%. Το υπόλοιπο 7,3% προέρχεται από ανάπτυξη και περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επιλέξαμε τον δύσκολο αλλά σωστό δρόμο, και αυτό αποδίδει αποτελέσματα», τόνισε. «Από το 2019, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν καταβάλει συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – κάτι που δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες».
Σε ερώτηση που του τέθηκε, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη βελτίωση κρίσιμων ποιοτικών δεικτών στην οικονομία, όπως:
- Η αύξηση των εξαγωγών, που το 2023 ανήλθαν στα 98 δισ., δηλαδή στο 43% του ΑΕΠ, έναντι 54 δισ. ή 22,8% του ΑΕΠ το 2008.
- Η ποιοτική διαφοροποίηση των εξαγωγών, με τα αγαθά την περίοδο 2020–2022 να υπερβαίνουν για πρώτη φορά τις υπηρεσίες και το 2023 να έχουν ισοδύναμη αναλογία.
- Η αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στα αγαθά.
- Η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία, παρά τους «μύθους» περί κρίσης στη βιομηχανία.
- Η αύξηση του όγκου των επενδύσεων, που την περίοδο 2019–2023 αυξήθηκαν κατά 53,4% σε σταθερές τιμές και το 2023 κατά 6,6%, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός.
«Δεν θριαμβολογούμε ούτε σταματάμε την προσπάθεια, αλλά αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Έχουμε λόγο να είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε ως χώρα. Όπως νιώθουμε υπερηφάνεια για αθλητές και επιστήμονες που ξεχωρίζουν διεθνώς, έτσι πρέπει να χαρούμε και για τα συλλογικά μας επιτεύγματα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Διαβάστε επίσης
Μη φοβάστε τα χρηματιστηριακά κραχ
Φθινοπωρινά ταξίδια: Οι 10 πιο ”ινσταγκραμικές” πόλεις
Στεφάτος: Έρχεται η υπουργική απόφαση για τα υπεράκτια αιολικά